Hogyan válasszunk ventilátort?

  • A forró nyári napokon jól eshet egy kis felfrissülés

Már csak hetek kérdése és beköszönt a meteorológiai nyár. Ebben az évszakban nem ritka a napsütésben, illetve szélcsendes órákban gazdag napok száma, ezért érdemes gondoskodni valamilyen légkeverésre alkalmas készülékről. A Sencor most segít választani! 

A megfelelő ventilátor kiválasztása előtt elsőként célszerű átgondolni, hogy milyen célra szeretné azt vásárolni valaki. „Vannak olyanok, akiknek a munkaasztaluk mellé van szükség egy olyan készülékre, ami gondoskodik a levegő időnkénti vagy folyamatos mozgatásáról a meleg nyári napokon. Sokan viszont az otthonukba, így például a nappaliba szeretnének egy olyan ventilátort, ami elviselhetőbbé teheti a hőséget. A célfelhasználás nagyban befolyásolja a ventilátor teljesítményét és a kivitelezését is” – árulta el Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője. 

Használat gyakorisága 

Vásárlás előtt azt is érdemes átgondolni, hogy milyen gyakran szeretné valaki használni a ventilátort. Vannak, akik nyáron rendszeresen kívánják működtetni, de akadnak olyanok is, akik csak akkor kapcsolják be, amikor már elviselhetetlen a kánikula. Éppen ezért a használat gyakoriságát is érdemes figyelembe venni, hiszen utóbbinál nagy hangsúly helyeződik a ventilátor energiafelhasználására is. Nem elhanyagolható a készülék megjelenése sem, éppen ezért érdemes olyat választani, amely kifejezetten illik az adott helyiség stílusához és nem ront bele az összképbe. 

Nyilván a választást alapvetően befolyásolja az, hogy valaki mekkora összeget szán rá. Ezeket a készülékeket olyan funkciók drágíthatják, mint például a távirányító, az időzítő, a levegőszűrő, az ionizálás funkció, vagy az LCD-kijelző megléte. Sőt, akadnak olyanok is, amelyek a helyiség levegőjének párásítására is kiválóan alkalmasak. 

Kulcsfontosságú paraméterek 

A ventilátorok paraméterei önmagában hatással lehetnek a végső döntésre. „A légszállítási képességet, vagyis azt, hogy mennyi levegőt képes megmozgatni, például a készülék mérete és teljesítménye határozza meg. A zajszint akkor fontos, ha esetleg a ventilátor hosszabb ideig van üzemben. Javasolt olyan ventilátort választani, amelynek működési zaja 40-30 dB alatt van, mert akkor éjszaka is lehet üzemeltetni. A különböző sebességfokozatok pedig lehetővé teszik a személyre szabott használatot” – hívta fel a figyelmet Lucza András. 

A boltok polcait elnézve a választék meglehetősen szélesnek mondható. Az asztali ventilátorok például tökéletesen alkalmasak a munkaasztalokon való elhelyezésre. De fontos figyelembe venni, hogy ezeket alapvetően a levegő felfrissítésére, vagy egy kis helyiség szellőztetésére tervezték. 

A dizájn és a hatékonyságot leginkább az álló ventilátorok képesek ötvözni. Ezek ugyanis általában olyan méretűek, hogy már egy kisebb alapterületű lakás, vagy egy nagyobb méretű nappaliban is hatékony szellőztetést tudnak biztosítani. Egyes változatok már lapát nélküli kialakításban készülnek és vannak olyan változatok is, amelyek a „természetes szellő” funkcióval vannak ellátva. Ez működés közben olyan hatást kelt, hogy a felhasználó egy zöldellő tisztáson érezheti magát.

A megfelelő ventilátor kiválasztásához tehát szükséges először átgondolni a használat gyakoriságát, valamint azt, hogy milyen teljesítményt és funkciókat várunk el egy adott készüléktől. 

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …