WXLFLESS önfeledten nyílik meg kísérletező konceptlemeze, a RebeL dalain keresztül

Farkas Dávid, művésznevén WXLFLESS a 2022-es FARKAS című bemutatkozó albuma után újabb nagylemezzel jelentkezik RebeL címen. A WMMD artist2watch programjába is bejutó zenész egy igazán mély és komplex anyagot készített, ami megmutatja a dalszerző meglepő, sokoldalú zegzugait.

Az elmúlt másfél év a kísérletezés jegyében telt, inspirációt merítve mindenhonnan és mindenből, a stúdióban töltött időt minimalizálva – árulta el Dávid. Ennek köszönhető, hogy 2024-ben egy kísérletezőbb koronggal tér vissza WXLFLESS. A WMMD zászlaja alatt megjelenő RebeL az alternatív hiphop és a trap között húzódó határokat feszegeti, ráadásul mindezt némi pop-alternatív gitárzenével ötvözve. Így kicsit sem túlzás azt állítani, hogy ezzel egy egészen friss és különleges hangzást teremtett meg az anyagon. A végeredményhez olyan közreműködők tettek hozzá, mint GAB, BÖBE, TxyBandi, DOÓR, Yung Ali, XIKE, Ruben OG.

A RebeL a művész saját ambivalenciájának feldolgozása mellett az önfeledt megnyílás és az ezzel való néha társadalomkritikus lázadás jegyében készült. Ez a fajta önterápia a lemez előfutáraként megjelenő Halálos Élet című dalban tökéletesen felfedezhető. Már az album címe is szimbolikus: a REBEL vagy RebeL szavakban az R a jobb oldalt (Right), az L pedig a bal oldalt (Left) jelöli, utalva a múlt és a jelen közötti feszültségre.

WXLFLESS inspirációi között szerepel Derek Ridgers Punk London 1977 című fotókönyve, Brian Eno és Peter Schmidt Oblique Strategies című konceptuális művészeti kártyái, a kortárs trap és rap, valamint a 1960-as évek amerikai és brit rockzenéje. Az utóbbi időben egyre inkább nyitottá vált a különböző zenei stílusokra, ezáltal egyre eredményesebben kísérletezik egy összetéveszthetetlen stílus megalkotásával és saját hangjának megtalálásával.

WXLFLESS munkásságát fiatalkora ellenére több ízben méltatták már. A dalszerző a tavalyi Petőfi Nagylemez Díj by Hajógyár pályázaton különdíjat nyert, melynek eredményeként Doór Matyival közösen készítettek egy dalt (Hidegvérrel). A 2023-as CineFest Miskolci Film Fesztiválon közönségdíjat nyert a Nikola Tesla, a Fény Gyermeke című film, melynek zenéjét komponálta.

Idén részt vett a KERET Blog Kikeltető Tehetségkutatóján, ahol Jane Birkin című dala debütált, most pedig a Sávlekötő Camp by OTP Junior alternatív dalszerzői tehetségkutató műsorában is viszont láthatjuk. A nyári szezon folyamán több neves fesztivál fellépőjeként is találkozhatunk vele.

- bdpst24.hu

Check Also

A focidrukkerek támogatására is számítanak az autizmussal élők az EB szurkolói zónájában

Az Együtt az Autistákért Alapítvány is ott lesz az idei labdarugó EB szurkolói zónájában a …