Az iBanFirst szakvéleménye

  • EKB-ülés: az út kijelölve

Június 4. Budapest: Az Európai Központi Bank (EKB) június 6-án kamatcsökkentésre készül. Mindeközben a Federal Reserve (Fed) a 3%-ot meghaladó infláció miatt 2024-ben talán egyáltalán nem fog kamatot csökkenteni. Johan Gabriels, az iBanFirst regionális igazgatója szerint azzal, hogy az EKB a Fed-et megelőzően csökkentené a kamatokat, történelmi jelentőségű anomáliát okozna, amely negatívan hatna az euró árfolyamára és súlyosbítaná az importált európai inflációt. 

Az év elején a pénzpiac a Fed és az EKB esetében hat-hat, a Bank of England esetében pedig öt alkalommal várt kamatcsökkentést 2024-re. Mindezt anélkül, hogy figyelembe vették volna a növekedés rugalmasságát, amely csökkentette a monetáris politika enyhítéséről szóló kényszert, valamint egyes esetekben, különösen az Egyesült Államokban a vártnál változékonyabb inflációt. A piac jelenleg mindössze két kamatcsökkentésre számít az EKB-tól, és egy-egyre a Fed-től és a Bank of England-től. Ezek természetesen csak várakozások, amelyek még változhatnak.

A Fed vajon csökkent kamatot 2024-ben?

Nehéz lenne nem észrevenni, hogy az Atlanti-óceán másik partján milyen gyorsasággal zárul a kamatcsökkentés ablaka. A fogyasztói árak éves szinten 3,4%-kal emelkedtek, és valószínűtlennek tűnik, hogy a Fed irányt változtatna, hacsak az infláció nem esik több egymást követő hónapban 3% alá. Az iBanFirst elemzői arra számítanak, hogy az amerikai infláció a nyár folyamán 3% körül fog állni, majd csak az év végére csúszik e szimbolikus küszöb alá. Ha az előrejelzésünk pontos, akkor a Fed 2024-ben valószínűleg nem fog kamatot csökkenteni, ami már nem is olyan elképzelhetetlen forgatókönyv.

Rövidtávú kilátások

Míg az Egyesült Államokban jelentős bizonytalanság övezi a monetáris politika rövid távú alakulását, az euróövezetben már kitűzték az első kamatcsökkentés időpontját, amely az e hét csütörtökje. Ezt a tényt az elmúlt napokban a kormányzótanács valamennyi dovish beállítottságú tagja és Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza is megerősítette.

A kamatcsökkentés mértéke szerény, -25 bázispont lesz, az időzítés pedig két fő okból is megfelelő:

  • Az európai gazdasági növekedés az első negyedévben érte el a legalacsonyabb szintet. A gazdaság most kezd lassan felélénkülni, különösen a feldolgozóiparban. Üdvözlendő lenne a vállalkozások számára a kamatcsökkentésből eredő hitelfeltételek enyhülése.
  • Már nem kell aggódni a bér-árspirál kialakulása miatt. A legutóbbi németországi bértárgyalásokon például a kiskereskedelmi ágazat szakszervezetei néhány nappal ezelőtt 14%-os béremelést értek el, ami első pillantásra jelentősnek tűnik, de a valóságban ez az emelés 36 hónapra oszlik meg, és elsősorban az inflációhoz való felzárkózást jelenti az évek óta tartó visszafogott bérnövekedés után. Az EKB arra számít, hogy a több euróövezeti országban a közelmúltban kialkudott béremeléseket a vállalati árrések el fogják nyelni, ami segíthet a hazai infláció normalizálásában.

Mi következik?

Ez már egy bonyolultabb kérdés. A Francia Nemzeti Bank elnöke, François Villeroy de Galhau nemrégiben két egymást követő kamatcsökkentés mellett érvelt június és július hóra, amivel a  kormányzótanács nem minden tagja ért egyet. Sokan inkább nem kívánnak elköteleződni egy ütemterv mellett, emlékeztetve arra, hogy az EKB „adatfüggő”.

A pénzügyi piacokra figyelve Philip Lane nemrégiben tartott beszédében néhány hasznos meglátással szolgált. Az idei év célja a monetáris politika enyhítése, ugyanakkor a váratlan inflációs kiugrások elkerülése érdekében kissé restriktívnek kell maradnia. Ez három vagy négy 25 bázispontos kamatcsökkentésnek felel meg. Jövőre a cél az lesz, hogy a monetáris politika semleges tartományba kerüljön, ami további három vagy négy hasonló kamatcsökkentést jelent.

A Fed-et megelőző EKB kamatcsökkentés: történelmi anomália

Ne feledjük, hogy az EKB, még ha tagadja is, szintén „Fed-függő”. Az EKB kamatcsökkentése a Fed-ét megelőzően egy történelmi anomália, amely negatív következményekkel járhat az euró árfolyamára nézve. Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke ezt hangsúlyozta a legutóbbi beszédében. Holzmann támogatja a június 6-i kamatcsökkentést, de attól tart, hogy az eurónak az USA és az euróövezet közötti monetáris szétválás miatti leértékelődése az importált infláció súlyosbításával megnehezítheti az EKB feladatát. 

- bdpst24.hu

Check Also

Új kiállítás és új műtárgy az Iparművészeti Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájára több éve új kiállítással készül az Iparművészeti Múzeum, az idei évre a …