A lakberendezési kirakós utolsó darbja: szakértői javaslatok a teljeskörű otthoni megoldásokhoz

Ismerős az érzés, amikor egy kirakó fölött ülsz, aminek hiányzik az utlsó darabja? Vagy huppantál már le olyan kanapéra, amin nncs párna? Mit szólnál ahhoz, ha a nap végén alig várnád, hogy beess a hálószbádba, de ott szembesülnél vele, hogy a matrcod eltűnt? Az ilyen apró részletek kihagysa olyan, mintha kenyér nélkül próbálnál szendvicset készteni – nem az lesz a végeredmény, amit vártl. És nincs ez másképp a lakberendzésben sem: a vicc sajnos rajtunk csattan, ha megpróbálunk kispórolni olyan, látszólag apró részleteket, amelyek vlójában a teljes otthon komfortját és funkcionalitását fogják egybe. 

„Az elménk természetes törekvése, hogy a dolgokat teljesnek és befejezettnek érezze. Ezért zavaró, ha kimarad egy szövegből egy betű, vagy ha hiányzik a puzzle egy darabja. Az emberi észlelést többek között az úgynevezett Gestalt pszichológia vizsgálja, melynek egyik lényege, hogy az emberek hajlamosak a látottakat egésznek tekinteni és a részeket, részleteket úgy összerakni, hogy azok egy összefüggő egészet alkossanak. Ha pedig ez nincs meg, akkor az agyunk addig dolgozik és koncentrál az adott dologra, amíg a hiányos információkat ki nem egészíti és teljessé nem teszi” – fejtette ki Fuller Bianka, pszichológus. Talán te is észrevetted a bevezető olvasása közben, hogy óhatatlanul megálltál azoknál a szavaknál, amelyekből hiányzott egy-egy betű. Ugyanez történik akkor is, amikor az otthonunkban valamit nem érzünk egésznek, amikor valami nem harmonikus. Az elménk folyamatosan azon dolgozik, hogy kiegészítse a hiányzó darabokat, ami rengeteg figyelmet visz el, ráadásul feszültséget és nyugtalanságot kelt.  

Az innovatív technológiáktól a fenntartható anyagokig a teljes körű otthoni megoldások átfogó szemléletükkel sokat tehetnek azért, hogy komfortosabban érezd magadat az otthonodban. Legyen szó hatékony fűtési és hűtési rendszerekről, intelligens otthoni automatizálásról vagy ergonomikus bútortervezésről, minden egyes komponens döntő szerepet játszik a kényelem és a funkcionalitás új szintre emelésében. És ha már a magasságokról beszélünk – kihasználtad már a tetőablakaidban rejlő teljes potenciált? Vagy minden nap megtapasztalod, milyen elszalasztott lehetőséget jelent a hiányuk?

„Egy jól megtervezett és funkcionális belső tér növeli a komfortérzetet és csökkenti a stresszt. Ha minden tárgynak megvan a helye és funkciója, az biztonságérzetet ad, hasonló érzésekkel tölti el az embert, mint mikor beilleszti a puzzle utolsó darabját. Ilyenkor az ember elégedett és nyugodt, ellenben a hiányosságok frusztrációt és elégedetlenséget váltanak ki” – tette hozzá Fuller Bianka. „Mivel a mai világban rengeteg olyan ingerrel találkozunk, ami a figyelmünket követeli, érdemes azokon a területeken, ahol miénk a kontroll, figyelni arra, hogy a környezetünk minket szolgáljon, ne pedig figyelmi kapacitást vigyen el. Ezért is van az embernek nagy igénye a funkcionalitásra például az otthonában.” 

A VELUX hővédő fényzáró roló segítségével kiváló hővédelemmel láthatod el az otthonodat anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnöd a stílus vagy a funkcionalitás terén. A fényzáró rolók akár 93%-kal csökkentik a beáramló hőt, kizárják a fényt és csökkentik a külső zajokat, így békés környezetet teremtenek a kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez. A VELUX hővédő fényzáró roló használatával a meglévő VELUX tetőablakaidon akár 6 Celsius-fokkal is csökkentheted a belső hőmérsékletet nyáron, így biztosítva, hogy otthonod nyugodt oázis maradjon, miközben kevésbé vagy kiszolgáltatva a légkondinak. A roló innovatív kialakításának köszönhetően a napenergiát használja működéséhez – könnyen felszerelhető, nincs szükség vezetékekre, és simán, gyorsan és csendesen működik. 

A biztosan hatékony szellőzésről intelligens technológia (VELUX ACTIVE NETATMO-val) gondoskodhatsz, amely automatikusan kinyitja az ablakokat, vagy becsukja az árnyékolókat, amikor azt a beltéri klíma szükségessé teszi. 

Az apró részletek, mint például a megfelelő színek, a bútorok elrendezése és a személyes tárgyak jelenléte, vagy éppen a praktikus kényelmi funkciók mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az otthonunk teljesnek és kényelmesnek érződjön. Hiszen ezeket mind az észlelésünkkel dolgozzuk fel, és még ha csak pár másodpercig is, de figyelem elakadást, frusztrációt válthat ki például az, ha valami nem funkcionális, vagy van valami, ami tudjuk, hogy jobb és praktikusabb is lehetne. Hiszen a teljesség iránti vágy itt is ugyanúgy megjelenik, például egy puzzle kirakásánál vagy egy szöveg olvasásánál. Egy jól megtervezett, funkcionális és esztétikus otthon növeli a biztonságérzetet, és elősegíti a mentális jólétet.

A tetőtéri ablakok elengedhetetlen elemei a beépített tetőtérnek, és bár a kényelem nem elengedhetetlen feltétel, és bizonyosan boldogulni is tudsz nélküle – hiszen biztosak vagyunk benne, hogy a címet és a felvezetést is el tudtad olvasni a hiányzó magánhangzók ellenére –, az apró részletek hiányát észre fogod venni, ha nincsenek ott. Elvégre, a teljes képhez minden puzzledarabra szükséged van, és akkor érezheted magadat igazán nyugodtan és kényelmesen, ha semmi sem hiányzik – legyen szó akár írott mondatokról, akár hővédő kiegészítőkről.

- bdpst24.hu

Check Also

Az Etele Plaza az Év Bevásárlóközpontja

Az Etele Plaza érdemelte ki Az Év Bevásárlóközpontja – Fenntarthatósági fejlesztések díjat az Év Boltja …