Kortárs magyar írók kedvenc fogásai a VakVarjúk könyvheti ajánlatában

95. alkalommal ünnepeljük a könyvhetet, ezt pedig tavaly óta a VakVarjúk életében is különleges alkalom. A kortárs magyar irodalom és a gasztronómia kap közös metszetet június 5-től kezdődően mind az öt VakVarjú étteremben (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Buda, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú), hiszen séfajánlat keretein belül megkóstolhatjuk Leiner Laura, Lackfi János és Nyáry Krisztián kedvenc fogásait. Egyszersmind közelebb kerülünk hozzájuk, immár nem csak a betűik, karaktereik nyomán, hanem ízélmények segítségével is. A fogásokból természetesen nem marad el a “vakvarjús” lendület.

Lackfi János

Amíg Krúdy, Ady vagy Jókai kedvenc fogásairól egészen sokat tudunk, a kortárs írók, költők annyira nem avatnak be a favoritokba. Néha egy-egy interjúból kiderülhet, hogy az aktuális kedvenc írónk mely étteremben szeret lazítani és hol issza a legfinomabb feketét, de átfogóbb képet nem kapunk. Holott egy kedvenc étel, szeretett íz rengeteget mesél az emberről és ezáltal egy ösztönösebb, mélyebb kapcsolódás is kialakulhat, ha például megkóstoljuk azt a fogást, ami hozzá oly’ közel áll. 

A VakVarjú éttermek és Nyáry Krisztián már nem először működnek együtt, a közelmúltban a cégcsoport legújabb cukrászdájában, a Dobay BudaPartban az Így ettek ők – magyar írók és ételeik könyvéről mesélt az író a tőle megszokott könnyedséggel, plasztikussággal. Itt hangzott el az a fantasztikus mondat, hogy “otthonunk két legőszintébb pontja a kamránk és a könyvespolcunk”. Nem is lehetne jobban egyetérteni ezzel a gondolattal!

 

“Arra biztatom vendégeinket, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító kortárs íróinak kedvenc fogásaiból is csipegessenek, ezzel ünnepelve az irodalom és a gasztronómia közötti erős kapcsolatot, a kulturális életet, az olvasást, a könyvhetet, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróinkat! A gasztronómiához hasonlóan az irodalom is szexi, olvassunk hát minél többet!” – mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

 

Hogy miket kóstolhatunk június 5-től a VakVarjúkban?

Vegetáriánius „ham&burger” cheddarral, portobello gombával és az édes ananászos-kókuszos süti – Leiner Laura kedvencei

„Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon szeretem a húsmentes fogásokat, az éttermekben is mindig ilyeneket választok magamnak. Nagy kedvencem a hamburger, amiből nem lehet kinőni, sajttal, gombával, sok zöldséggel. Hogy cheddarral és portobello gombával késztették el a VakVarjú séfjei, különösen szuper, mert ez két olyan alapanyag, ami miatt nemcsak a vegetáriánusoknak fog ízleni. A gasztronómia nagyon fontos az életemben, csak akkor nem írok, amikor eszem. A gyümölcsök közül az ananász az, amit bármikor meg tudok enni, magától értetődött, hogy ez a fő alapanyaga kedvenc desszertemnek – csokival.” – mesélte Laura. 

Leiner Laura

Nyáry töltött kelkáposzta sok csomborral és a mikszáthi palócleves – Nyáry Krisztián kedvencei

„Hetente egyszer télen-nyáron meg tudom enni a töltött káposztát. Ez a fogás a magyar gasztrokultúra egyik fontos étele, legalább 400 éve fogyasztjuk, nem véletlenül számos egykori és kortárs magyar író kedvence. Világfúziós konyha ötvözete, a levélbetekerés ázsiai ötlet, míg a hús káposztával való főzése Európa északi részéről érkezett Erdélybe, ahol ez a két ötlet egybeforrt. Sokféleképpen szeretem a töltött káposztát, nyáron a könnyedebb verziót részesítem előnyben, sok csomborral, pirospaprika nélkül. Örülök, hogy ezt a „Nyáryas” káposztát tudják megkóstolni a VakVarjú vendégei, amiben a cserkészkolbász adja meg azt a plusz ízt, ami teljessé teszi a fogást. A palóclevest azért választottam kedvencemnek, mert a 19. század egyik jellegzetes magyar étele, sokan szeretik, és irodalomtörténeti kapcsolata is van Mikszáth Kálmánnal. A VakVarjús változat bizonyosan elnyerné az ő tetszését is. Az étteremcsalád törzsvendégeként különösen örülök, hogy két kedvencem a könyvhét alkalmából megkóstolható náluk, mert az irodalom és a gasztronómia igen kedves területem, örülök, hogy a VakVarjúk séfajánlatában is találkoztak egymással” – tette hozzá Nyáry Krisztián.

Nyáry Krisztián

Indiai Lackfipecsenye és a melegséget árasztó kápiapaprika – Lackfi János kedvencei 

„Igazi meglepetés volt, hogy pont indiai módra készítették el a VakVarjú séffjei kedvenc csirkecombfilémet és sült zöldségeimet, mert a harmadik gyermekem hamarosan egy indiai fiúhoz megy férjhez. Apró lakodalom lesz Indiában, pár száz vendéggel, nem tart tovább egy hétnél a lagzi! Életmódváltásban vagyok a tavaly karácsonyi szívrohamom óta, ezért lett csupa szívbarát alapanyagból elkészítve kedvenc főfogásom. Kedvenc előételem zászlóshajója pedig a bükkfán füstölt friss gomolya mellett a vargányás kápiakrém, nagyon szeretem az erdélyi és bolgár konyha eme remekét. Gyerekkoromban otthon mi is termesztettünk pirospaprikát, nincs annál szebb, mint leszedni egy napmeleg darabot a tőről!” – így Lackfi János a közös könyvheti séfajánlatról. 

Találkozzunk június 5-től az öt VakVarjú (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Buda, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú) egyikében az irodalom és a gasztronómia jegyében. Megsúgjuk, az sem kizárt, hogy a három kortárs írónk egyike éppen a mellettünk lévő asztalnál ünnepel majd! 

- bdpst24.hu

Check Also

Jan Blomqvist és WORAKLS Tihanyban

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik  A Balaton Piknik, a MOL Nagyon Balaton kockás-pokrócos utazó …