Fókuszban a természet 

  • A Szentendrei-Duna-ágon és Annavölgyben forgattak álomszerű klipet

Palágyi Ildikó harmadik albumának címadó dalához, a Légtérképhez álomszerű klipet készített Ef Zámbó Szonja. A forgatás erdei jeleneteit Annavölgyben, vízi, Dunán lebegő részeit pedig a Szentendrei-sziget környékén rögzítették. Az énekes-dalszerző lemezbemutató koncertjét június 7-én az Akvárium Klubban tartja, az est vendégei Noémo és a Platon Karataev-ből Balla Gergely lesznek. 

Palágyi Ildikó számára a Légtérkép c. lemez összefoglalja azt az utat, amit eddig zeneileg bejárt. „Klasszikus zenéből érkező jazz zenész vagyok, aki dalszerzőként leginkább a könnyűzenében alkot. Mindezek a hatások mára már nem szétválasztottságban, hanem egymásba kapaszkodva léteznek bennem” – meséli. Az album címadó dalához készült klipet Ef Zámbó Szonja rendezte, az operatőr Karcsi Marci, a másodoperatőr pedig maga a rendező és Zámbó Ede voltak. „Szonja korábbi munkáit – többek között a Mörknek és Pátkai Rozinának készült klipjeit– látva azt éreztem, szívesen bíznám rá a Légtérkép képi világát. Bár a dalaim többnyire személyes ihletettségűek, úgy hiszem, minden történet mélyén egyfajta univerzális és közös mag található. Ezért a klipkészítés során azt szeretem a legjobban, amikor a képi megjelenítés nem egy az egyben fordítja le a dal eredetét, hanem egy plusz réteget ad hozzá. Szonja nagyon különleges látványvilágot álmodott meg, amiben a régi, fekete-fehér filmek hangulata egy álomszerű, néhol szürreális képi világgal találkozik. A klipben egymás mellett kap helyet a természet szemet gyönyörködtető és tragikus arca. Számomra hatalmas élmény volt a forgatás, és Szonjának még arra is sikerült rávennie, hogy órákon keresztül lebegjek a Dunán egy matracon. A klip elkészülését egy hihetetlen, szívvel-lélekkel jelen lévő – és a biztonsági részletekre is ügyelő – stáb segítette, akiknek ezúton is köszönjük a rengeteg munkát! Közülük is szeretném kiemelni Takács Lillát és Merényi Mártont, akik táncjátékukkal tették teljessé a végeredményt” – emeli ki az énekes-dalszerző. 

Gyémánt Bálint (gitár) és Bartók Vince (basszusgitár, synth basszus) az első lemeze óta dolgoznak együtt Palágyi Ildikóval, és hoznak be meghatározó színeket a dalaiba. A Légtérkép című albumon az ő játékukhoz csatlakozott Mihalik Ábel dobon. A lemezt június 7-én az Akvárium Klubban mutatják be. A nyár folyamán Palágyi Ildikó a Fishing on Orfűn, a Paloznaki Jazzpikniken, a Művészetek Völgyében, az Ördögkatlan Fesztiválon, a Váralja Akusztik Fesztiválon és a Kerekdomb Fesztiválon is hallható lesz. 

Palágyi Ildikó klasszikus énekesnek készült, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán diplomázott. 2018-ban mutatta be Salt című debütáló szerzői nagylemezét. A Northern Song című dalához készült animációs videoklipje bekerült a Magyar Klipszemle versenyprogramjába és még Amerikában is írtak róla, első magyar nyelvű, Pillangó című szerzeményével pedig A Dal című műsor elődöntőjében is bemutatkozott. Körbeér című EP-jét teltház előtt mutatta be a Magyar Zene Házában, az intézmény Showcase Fesztiválján debütált A csodakert c. műsora is, amely az élőszavas mesemondás hagyományát a kortárs jazz zene jelenidejűségével ötvözi. A zenéléssel párhuzamosan tanítással, zene- és meseterápiával is foglalkozik. 2024-ben bekerült a Hangfoglaló Program támogatott előadói közé, új magyar nyelvű nagylemeze Légtérkép címmel jelent meg. A 6 saját szerzemény mellett az album különleges színfoltja a Ne hagyj itt című Bartók-átdolgozás, amelyhez nemrég animációs klip is készült. A lemezen egységbe rendeződve fér meg egymás mellett az akusztikus hangzás és az élő elektronika, a letisztult, magyar nyelvű dalforma és az improvizáció. 

Palágyi Ildikó – Légtérkép: 

Album: https://bfan.link/legterkep 

- bdpst24.hu

Check Also

Zenei pályázatok a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával

Közel 13 millió forint támogatás magyar-lengyel vonatkozású albumok és koncertek megvalósítására Immár harmadik alkalommal írta …