Testmozgás és mentális egészség: a jólléthez vezető út

  • Több fázisú a folyamat, mire a rendszeres mozgás életünk része lesz

A jobb egészségre és jó közérzetre való törekvés során az egészséges szokások kialakítása kiemelten fontos. Ezek a szokások, ha ápolják és fenntartják őket, nemcsak a fizikai egészségre, hanem a mentális jóllétre is pozitív hatással lehetnek. A Technogym célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség karbantartásának fontosságára. 

Testmozgás során a szervezetünkben speciális kémiai folyamatok zajlanak le . „Amikor sportolunk, akkor endorfin és szerotonin szabadul fel, ezeket gyakran nevezik jó közérzetet adó neurotranszmittereknek. Fontos szerepet töltenek be az aktuális hangulatunkkal kapcsolatban, valamint a stresszre adott reakcióink szempontjátból” – hívta fel a figyelmet Szekosán Anett, a Technogym marketingvezetője. 

Az endorfinok például természetes fájdalomcsillapítóként és hangulatjavítóként működnek, csökkentve a szorongás és a lehangoltság érzését. A szerotonin viszont segít szabályozni a hangulatot, az alvást és az étvágyat, hozzájárulva az általános jó közérzethez. A mozgás tehát derűsebb hangulatot és jobb mentális egészséget eredményezhet. Persze ahhoz, hogy valaki tudatosan beépíthesse a mozgást az életébe, több fázison át vezet az út. Mutatjuk, melyek ezek. 

  1. fázis: a tudatosság szikrája

Bármely szokás kialakításának első lépése, hogy tisztában legyünk annak fontosságával. A testmozgással összefüggésben ez annak felismerését jelenti, hogy a testmozgás nem csupán a formába lendülésről szól, hanem a mentális egészség egyik sarokköve. 

  1. fázis: reális célok kitűzése

„Szakértők azt tanácsolják, hogy a testmozgásra lehetőleg mindig kis, megvalósítható lépésekkel hangolódjunk rá”- hangsúlyozta Szekosán Anett. Legyen szó akár egy napi sétáról, néhány perces nyújtásról vagy jógáról. Fontos, hogy olyan tevékenységet válasszunk, amely valóban örömet okoz. A kulcs a következetesség, a fizikai aktivitás időtartamának és intenzitásának fokozatos növelése. 

  1. fázis: a rutin kialakítása 

A következetesség a szokások kialakításának alapköve. „Állítsunk fel egy olyan rutint, amely beépíti a testmozgást a mindennapi életünkbe, és kezeljük úgy, mint egy találkozót önmagunkkal, amelyet nem hagyhatunk ki! Csakúgy, mint egy tárgyalást, a gyerekek iskolából való elhozatalát vagy a nap folyamán elvégzendő ügyintézést. A magunkra szánt időt is ugyanígy próbáljuk beütemezni, meghatározva a napot, az időpontot és a tevékenységet” – emelte ki Szekosán Anett.

  1. fázis: az akadályok leküzdése

A szokások kialakítása nem mentes a kihívásoktól. Amikor a motiváció alacsony, fontos emlékeztetni magunkat a testmozgás mentális egészségre gyakorolt előnyeire, valamint arra, hogy csökkentheti a stresszt és javíthatja az általános jó közérzetet. Mindig tartsuk szem előtt a végcélt! 

  1. fázis: a haladás ünneplése

Ez a fázis rendkívül fontos. Arról szól, hogy ne felejtsük el megünnepelni az elért eredményeinket. „Legyen szó egy állóképességi mérföldkő eléréséről vagy a mentális egészségünk javulásáról, ezek az ünneplések megerősítik az elkötelezettségünket” – tette hozzá a Technogym marketing menedzsere. Kiemelte: mindemellett fontos, hogy nyitottak maradjunk a fizikai aktivitás még nem próbált módjaira és új kihívásokra, hogy megőrizzük a sporttal kapcsolatos lelkesedést és motivációt.

  1. fázis: szokássá válik

Végső soron minden a heti rutinunkká válhat, ha eléggé kitartóak vagyunk. A fizikai aktivitás és a mentális egészség közötti kapcsolat erős. Csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit, növelheti az önbecsülést, és javíthatja az általános életminőségét. Az olyan szokások kialakítása, mint a rendszeres testmozgás, reménysugár lehet azok számára, akik nemcsak fizikai, hanem mentális jóllétük javítására is törekszenek.

Amennyiben valaki elkötelezett marad ezen az úton, akkor megtapasztalhatja a testére és lelkére egyaránt jó hatással lévő, mozgásban gazdag életmód előnyeit.

- bdpst24.hu

Check Also

Programok a vakáció elejére a Gyermekvasúton

Kezdődik a vakáció, érdemes az első pár napban a budai hegyekbe indulni és ellátogatni az …