Vitaszakértő: „A magyarországi vitakultúra nincs túl fényes állapotban!”

Mikor felejtettünk el vitázni? Mi a különbség a vita és a veszekedés között? Kruppa Fanni vitaszakértő szerint a magyarországi vitakultúra már egy ideje nincs túl fényes állapotban, pedig láthatólag lenne igény a higgadt, logikus eszmecserére.

„Gyakori, hogy összekeverjük a vitát a veszekedéssel. Talán a legfontosabb különbség, hogy a vita logikai alapokra épül, a veszekedés színtisztán érzelmi alapú. Ez nem jelenti azt persze, hogy a vitában ne lenne helye érzelmeknek, akár indulatoknak, hiszen jellemzően olyan témákról szeretünk eszmét cserélni, ami érdekel bennünket. De ha veszekszünk, akkor az érzelmeink kerülnek előtérbe, nem figyelünk az ok-okozati összefüggésekre, a logikai felépítésre, az egyetlen célunk, hogy hangosabbak legyünk, mint a másik fél” – kezdte Kruppa Fanni. 

  • A szakértő arról is beszélt, hogy mennyire jellemző még napjainkban, hogy vitázunk.

„A magyarországi vitakultúra már egy ideje nincs túl fényes állapotban, pedig láthatólag lenne igény a higgadt, logikus eszmecserére. Azt hiszem, hogy a probléma abból adódik sokszor, hogy egy vita nagyon könnyen fordul át veszekedésbe, mert a résztvevők hagyják, hogy érzelmi alapokra helyeződjön az eszmecsere. Megfelelő gyakorlattal meg lehet tanulni kezelni ezeket a helyzeteket, és még időben elcsípni, megállítani az érzelmi kitöréseket. Egy nyugodt vitához mindenképpen szükséges, hogy minden résztvevő ugyanazokkal a játékszabályokkal dolgozzon, ugyanazokkal a célokkal induljon neki a beszélgetésnek. Tudni kell azt is észrevenni, ha a vitapartnerünk valójában nem nyitott az álláspontunkra, szándékosan tereli a témát gyújtó, felbujtó kijelentésekkel, hamis információkkal, és elfogadni, hogy ebben az esetben nem marad más eszköz, mint ráhagyni és odébbállni. Nem véletlenül szoktuk használni a »galambbal sakkozni« kifejezést az ilyen helyzetekre” – magyarázta a szakértő, aki arra is kitért, hogy vajon az internet térnyerése hatással volt-e a vitakultúra romlására.

„Úgy vélem, hogy az internetes anonimitásnak sok előnye és sok hátránya is van, és nem hiszem, hogy egyértelműen okolható lenne a vitakultúra romlásáért. Sokkal inkább látom problémának azt, hogy a média és a közélet valamennyi területén súlyos minőségi romlás tapasztalható. Szerintem ez inkább okolható azért, hogy romlik a vitakultúra Magyarországon. A rendszerváltás óta folyamatosan csökken azoknak a programoknak a száma, ahol valódi vita zajlik, kiegyensúlyozott, mérlegelt véleményütköztetés. Sokkal jellemzőbbek az echo chamber fórumok, vagy az olyan műsorok, amit ugyan vitának álcáznak, de vagy a moderátor végtelenül elfogult az egyik irányba, és a vitapartnert csak a megaláztatás kedvéért hívják meg, vagy eleve egy elfogultan megfogalmazott tételmondatról folyik a vita. A közéleti szereplők, politikusok jó része az érzelmi vonalra helyezi a hangsúlyt megszólalásaik során, ezzel azt a hatást keltik, mintha ezekről a kérdésekről elsősorban érzelmi síkon kellene véleményt formálni. Nem végeztem átfogó vizsgálatot, de a régió többi országában ugyanez a tendencia mintha nem mutatkozna ennyire hangsúlyosan” – tette hozzá Kruppa Fanni.

Nemrégiben a Samsung által életrehívott Jövőálló Akadémia online csatornáin DiSPUTA címmel indult műsor, melyben a Z generáció képviselői vitatkoznak különböző kérdésekben. A formátumfejlesztést és a gyártást a Publicis Groupe Hungary és a Compact TV jegyzi. A vita tételmondata mindig egy fontos társadalmi témát érint. A csapatok tagjai mind a Gen Z képviselői, a csapatvezetők pedig a generáció népszerű tagjai. Kruppa Fanni szerint a fiatalabb generáció sokkal nyitottabb világban nőtt fel, és ehhez szoktak hozzá, ehhez ragaszkodnak. Természetesnek veszik, hogy az emberiség által felhalmozott összes tudás elfér a zsebükben és szabadon hozzáférhető számukra, ezért könnyen megszokják, hogy alá tudják támasztani a véleményüket a rendelkezésre álló információkkal.

„A fiatalabb generáció, az alfa, a Z, ahogy elnézem, köszönik szépen, jól vannak. A diáktüntetések során felszólaló diákoknál például egyértelműen látszott, hogy képesek és hajlandóak is logikusan, érvek alapján vitatkozni; látványos volt a kontraszt az idősebb, közéletben jártasabb vitapartnereikkel, akik igyekeztek mindenáron érzelmi síkra terelni a beszélgetést. Én csak abban reménykedem, hogy nem csökken ez a lendület a későbbiekben sem. Erről csak közösen tudunk gondoskodni” – magyarázta a szakértő.

- bdpst24.hu

Check Also

Százhúsz ballonos érkezik Szegedre a világ minden pontjáról

Lezárult a jelentkezés a szeptember 8-14. között Szegeden zajló 25. FIA Hőlégballon Világbajnokságra. A ballonsport legnagyobb …