Kulturális turizmussal a perifériák jövőjéért

SECreTour néven új Horizont Európa projekt indul az ELTE Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék részvételével, a kutatók a fenntartható turisztikai szolgáltatások lehetőségeit vizsgálják majd leszakadó térségekben. 

A fenntartható kulturális turizmus fejlesztése nagy lehetőségeket rejt magában, különösen a peremvidékeken. A SECreTour (Sustainable, Engaging and CREative Tourism as a driver for a better future in rural and remote areas) nemzetközi projekt arra vállalkozik, hogy ezt előmozdítsa olyan kiesőbb térségekben, ahol a biokulturális örökség erre módot ad. Ezeken a területeken a turizmus fellendítheti a helyi gazdaságot, és előmozdíthatja a nem kulturális jellegű tevékenységek megjelenését is. 

A turizmus okozta negatív hatások ellensúlyozása érdekében a SECreTour a helyi közösségek igényeire, elvárásaira támaszkodik, közösségalapú és -központú megoldásokat keres. Felméri a helyi viszonyokban és kulturális örökségtípusokban rejlő lehetőségeket, majd pilotprojektekben bemutatja, miként lehet a kulturális örökség a fenntartható és méltányos turizmus valódi hajtóereje eredeti értékeinek megtartásával. A pilotprojektek az európai térségek, közösségek és örökségek széles körében vizsgálódnak, ideértve nemcsak a rurális és mezőgazdasági tájakat, hanem a helyi identitások, kisebbségek, konfliktusos örökségek emlékhelyeit is. 

Az ELTE kutatói vidéki, gyakran marginalizált roma és nem roma közösségek kulturális örökségvédelmi és turisztikai törekvéseivel foglalkoznak majd. Az Atelier Tanszék legfőbb hazai partnere ebben a Hodászi Roma Tájház lesz.

A mintegy 3 millió eurós költségvetésű, 2024-2027 között futó projekt az Európai Bizottság Horizont Európa programjának keretében valósul meg. A konzorcium koordinátora a Granadai Egyetem (Spanyolország); tagjai az ELTE Atelier Tanszék mellett: Copenhagen Business School (Dánia), Promoter Srl (Olaszország), Bibracte, Centre Archéologique Européen (Franciaország), Qendra e Kerkimeve Dhe Promovimit te Peisazheve Historiko-Arkeologjike Shqiptare – CeRPHAAL (Albánia), Eachtra Archaeological Projects Ltd. (Írország), Arctur d.o.o. (Szlovénia), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Magyarország), Bél Mátyás Egyetem (Szlovákia), ID20 Institute (Szlovénia), Università della Svizzera italiana (Svájc). 

Fénykép: Rézműves Melinda / Hodászi Roma Tájház

- bdpst24.hu

Check Also

Nemzeti színű kivilágítással szurkolnak a Bridgestone gyár kollégái a magyar válogatottnak

Az abroncsgyár kollégái a szívükön viselik a magyar válogatott sikerét, ezért a csoportmeccsek idejére piros-fehér-zöld …