A háborítatlan szülés kulcsa: felejtsük el a kontrollt!

A születés, amellett, hogy egy csoda; egy természetes élettani folyamat, ahol a legjobb, ha az orvos csak kísérőként van jelen – így gondolja Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász. Hisz abban, ha valaki tudatosan készül a szülésre, de nem akarja se irányítani, se siettetni azt, akkor problémamentesen világra hozhatja gyermekét. A szülész-nőgyógyász szerint a császármetszések száma visszaszorítható, már azzal is, ha türelmesek vagyunk. 

„Lassan 30 éve vezetek szüléseket és azt tapasztalatom, az egész élettani folyamat kulcsa, hogy felejtsük el a kontrollt, azt, hogy mi vagyunk a helyzet urai – mondta el Dr. Szuromi András. A szülész-nőgyógyász, homeopata úgy véli, ez nem egy olyan folyamat, amit „betegségként” kéne kezelni, és érdemes figyelembe venni, hogy nincs két egyforma kismama és szülés sem. Nem kell mindenkinek ugyanolyan ütemben világra hozni a gyermekét. Ameddig az anya és a baba is jól vannak, nincs miért beavatkozni a szülés folyamatába. Szuromi doktor hitvallása, hogy a kórházakban is meg lehet teremteni a háborítatlan szülés körülményeit, a biztonságos háttér mellett.

Dr. Szuromi András jelenleg egy magánkórházban dolgozik, de korábban, 10 évig a János kórházban praktizált, ahol sikerült lefektetnie a háborítatlan szülés alapjait. Szerinte fontos, hogy a kismamának legyen választása abban, mit szeretne igénybe venni a szülés alatt, lehet ez labda, vagy bordásfal, amibe kapaszkodhat, melegvíz, ahol ellazul, vagy olyan pozíció, ahol a gravitáció segít. Ezek együtt támogatják a kismamát és a magzatot abban, hogy beavatkozás-mentesen történjen a szülés. Ha hagyjuk, hogy a baba feje fokozatosan szülessen meg, akkor legtöbbször gátmetszésre sincs szükség.

„Nem tudom megmondani, utoljára mikor végeztem gátmetszést, az oxitocin pedig az első számú közellenségem. Egyre több tanulmány születik arról, hogy az oxitocinnal nem nyerünk semmit” – jegyezte meg a szakember. „Én a szülés természetes támogatására a homeopátiát is szoktam alkalmazni. A vajúdás időszakában például növényekből készült szereket adok, pulsatilla (kökörcsin) alapanyagút, ha a kismama túlzottan izgul és meg akar felelni, ezért nem halad a szülés, illetve  cimicifugából készült szert közepes (30 CH) potenciában, hogy könnyebben menjen a tágulás. A hegyi árnika azaz arnica montana alapanyagból készült szer pedig csökkentheti a vérzéseket és segíti a sebgyógyulást, a babának pedig az első szer.”  – állítja.

Dr. Szuromi fontosnak tartja, hogy a leendő anyuka a várandósság alatt rendszeresen mozogjon, megőrizze kondícióját, mert amire készül, az egy kőkemény fizikai munka. Mint mondta, a szülés alatt a hidratálás hiánya komoly gondokat okozhat, és a könnyen emészthető ételek is hasonlóképp kellenek a kismamának, hogy megőrizze az energiaszintjét. Mindezek mellett pedig érdemes mentálisan is felkészülni az anyává válásra. Úgy véli, aki hálás, szereti magát és a testét, az sokkal pozitívabb szülésélményre számíthat.

- bdpst24.hu

Check Also

Széfbe zárt receptúra: pizzériát nyitott a Neverland, Pallag Dávid és Botos Tamás felelnek a konyháért

A szabadulószobáiról ismert Neverland új egységgel lett gazdagabb, ahol a kovászos nápolyi pizzáké a főszerep, …