Anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor?

  • Lehetséges! – Fiatalon a legjobb nyugdíjpénztári taggá válni

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra – véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év. A minél korábban indított megtakarítás – amit gyermekük helyett a szülők is gyarapíthatnak – felbecsülhetetlen garanciáját jelenti az anyagi kiszolgáltatottságtól mentes, nyugalmas idős kornak, amit az OTP Nyugdíjpénztár adatai alapján mind több fiatal lát be.

Amint egy fiatal betölti a tizenötödik életévét, a szünidő alatt már hivatalosan is vállalhat diákmunkát szülői jóváhagyással pedig, saját bankszámlát nyithat, ahol keresetét gyűjtheti, ami az egyik első és legfontosabb lépés a pénzügyi tudatosság útján. Ám 16 éves kortól nyugdíjpénztári tag is válhat belőle, amivel a legtöbbet tehet gondtalan, független idős koráért.

Az OTP Nyugdíjpénztárnak jelenleg 17 éves a legfiatalabb belépője, ők a tagsággal már most garantálják későbbi megélhetésüket. Több évtizedes befizetései után saját maga lesz, aki a békés nyugdíjas éveket biztosítja maga és családja számára. Az OTP Nyugdíjpénztárnál már egészen minimális, havi 8000 forintos összeggel is megkezdhető a felkészülés a gazdaságilag inakítv életszakaszra, a befizetéseket a szülők is megtehetik a legfiatalabb belépők helyett: ha már havi 20 ezer forintot szánnak a családok gyermekük jövőjére, az OTP Nyugdíjpénztárnál húsz év múlva több mint 9 millió forintjuk lesz. Vagyis gyermekük még nem éri el a negyvenéves kort, amikor már abban a tudatban dolgozhat, hogy nyugdíjas éveit már egész biztosan milliomosként tölti. Érdemes eljátszani a Pénztár weboldalán található megtakarításkalkulátorral.

Ugyanakkor – mint az az OTP Bank legutóbbi, 2023-as Pulzus Kutatásából[1] kiderül – a szülők több mint 60%-a számára azért jelent nehézséget, hogy gyermekét pénzügyi tudatosságra nevelje, mert saját magának is kevés a pénzügyi ismerete. De mindent apró lépésekkel kell elkezdeni.

A pénzügyi tudatosságra nevelés a családokban már egy hétköznapi vásárlással, a zsebpénz adásával is megkezdődik. Ennek jelentősége különösen nagy, a zsebpénz valós pénzügyi önállóságot adhat egy gyermeknek a döntéshozatali képességei, a felelősségvállalásának fejlődése, ezen keresztül pedig pénzügyi tudatossága kialakulásához, megerősödéséhez. Megtanulhatja, hogy a megtakarítása által nagyobb és fontosabb célok teljesülnek és ilyen a biztosabb megélhetés idős éveiben is” – emelte ki Budai József az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A belépési folyamat – mely már online is teljes egészében intézhető és egy videó is segíti a belépőket – mindössze 10 percet vesz igénybe, a nagykorúságot még nem betöltött leendő pénztártagok esetén a szülő, törvényes képviselő aláírása, beleegyezése szükséges, valamint a belépő és a szülő személyes okmányainak másolatai is. Emellett, ha valaki elektronikus iratküldést választ és regisztrál a Pénztár portál oldalára minden egyéb ügy is intézhető az internetes felületen: egyenlegét megnézheti, akár rendszeres bankkártyás fizetést állíthat be, kifizetést kezdeményezhet.

A hazai bankkapcsolattal rendelkező lakosságra nézve reprezentatív OTP Öngondoskodási Index válaszadói között azoknak, akik rendelkeztek valamilyen megtakarítással, 18 százaléka volt 18-29 év közötti. A 2023-as felmérésben ugyanez a korosztály 27 százalékot jelentett a megtakarítással nem rendelkezők között. Az ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy az OTP Nyugdíjpénztár tagjainak átlagéletkora mindössze 39 év, vagyis a pénzügyi tudatosság egyértelműen jelen van a fiatalok körében is.

Mint legutóbbi 2023-as jelentésében[2] az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Magyarország esetében kiemelte, hazánk jelentősen csökkentette a nyugdíj-hozzájárulás mértékét, 2018 januárjától 2019 júliusáig 15,75 százalékról 12,29 százalékra. Ezért is kiemelten fontos mielőbb gondoskodni a gazdaságilag inaktív évekről.

- bdpst24.hu

Check Also

Kádár-kocka-kiállítás a Skanzenben

A KOCKAHÁZ. LAKÓHÁZ, ÉLETFORMA ÉS ANNAK REPREZENTÁCIÓJA A KÁDÁR-KORBAN címmel nyílt kiállítás június 21-én a …