Mikor kell a bőrelváltozással, anyajeggyel foglalkozni? 

A szűrés életet menthet. Ne halogassuk az orvosi vizsgálatot, különösen a nyári hónapokban, amikor a fokozott napfényhatás miatt gyakoribbak a bőrelváltozások!

Dr. Huszár Orsolya plasztikai sebész hangsúlyozza, hogy az ilyen elváltozások eltávolítása helyi érzéstelenítéssel gyors és fájdalommentes. 

A gyanús vagy rendellenes anyajegyek időzített bombák lehetnek, ugyanis átalakulhatnak rosszindulatú daganattá. Szakemberek ezért javasolják ezek eltávolítását. 

Ha megkapja az érzéstelenítőt, az szokott kellemetlen, csípőszúró érzés lenni, de utána már nem érzünk fájdalmat – meséli Dr. Huszár Orsolya plasztikai sebész, aki nyár elején különösen sok esettel találkozik. 

Az anyajegy eltávolító műtétek helyi érzéstelenítésben történnek. Egy rövid szúrás után a páciens nem érez már fájdalmat, a beavatkozást követően varratszedéskor találkozik újra orvosával. 

Dr Ping Orsolya sebész elmondta, több szempontot is figyelembe vesznek anyajegyek eltávolításánál

„Mindannyian maximálisan arra törekszünk, hogy minden bőrelváltozás eltávolítása onkológiai szempontból korrektül történjen, de ugyanakkor nagy figyelmet fordítunk arra is, hogy a végeredmény esztétikus legyen. Minden eltávolított elváltozást szövettani vizsgálatra küldünk” – tette hozzá Dr. Ping Orsolya sebész

Dr. Huszár Orsolya a hétköznapi gyakorlatról is beszélt: „amikor a szövettan megjön, akkor azt ki szoktuk küldeni, de ha van benne olyan információ, amely szerint egy rosszindulatú elváltozással állunk szemben, akkor azért személyesen jelentkezünk. Elmondjuk, hogy akkor mi a további lépés, mi a teendő. Utána ezzel, általában onkodermatológushoz kell fordulni – tette hozzá a szakember. 

Ha a rosszindulatú daganatot időben felfedezik, akkor nagyon jól gyógyítható, ezért is fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésre. Évente legalább egy alkalommal érdemes részt venni bőrgyógyászati vizsgálaton. 

- bdpst24.hu

Check Also

Örvényesvölgy Fesztivál: Matteo Bocelli luxus turnébusszal érkezik Magyarországra

Jövő héten startol az Örvényesvölgy Fesztivál nemzetközi sztárokkal és kulturális programokkal Matteo Bocelli az Örvényesvölgy …