Nemzeti Vágta: Ezen a hétvégén elrajtolnak az Elővágták

  • Idén 14 Előfutamon kvalifikálhatják magukat a döntőbe a lovasok

A Vajdasági Vágtával veszi kezdetét idén a Nemzeti Vágta Elővágtáinak sora. Ezen a hétvégén az amatőr lovasok a vajdasági Szabadkán szombaton, míg a Tolna vármegyei Őcsényben vasárnap mérkőzhetnek meg egymással. A tét nem kevesebb, mint a szilvásváradi döntőbe jutás. 

A Nemzeti Vágta döntőjére évről-évre az Elővágtákon is kvalifikálhatják magukat a leggyorsabb lovasok. Idén 14 helyszínen szerveznek ilyen futamokat. A határainkon túl megrendezik a Vajdasági, a Székely, a Felvidéki és a Muravidéki Vágtát. Az anyaországon belül lesz Sárköz, Vámospércsi, Vácdukai, Iváni, Hortobágyi, Tagyoni, Szemenyei, Abonyi, Borsodi és Festetics Vágta. Az utóbbi Elővágtának helyet adó Gyenesdiás jubilál: idén 15. alkalommal szervezik meg a rendezvényt. Új helyszínként csatlakozott a Vas vármegyében, a Kemenesháton található Szemenye község. 

Az Előfutamok minden évben ezreket vonzó szabadtéri rendezvények, olyan településfesztiválok, amelyek az egész családnak minőségi időtöltést kínálnak. Az első Előfutamra május 25-én kerül sor (Vajdasági Vágta), az utolsóra pedig augusztus 18-án (Festetics Vágta). 

A Nemzeti Vágtán versenyzőt indító sok tucat településsel legközelebb Szilvásváradon találkozhat a közönség: a Vágta Korzón meg lehet csodálni majd népviseletüket, gasztronómiájukat, a tájegységükre jellemző iparművészeti alkotásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat is.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenye, a Nemzeti Vágta döntőjét 2024. október 5-6-án rendezik meg a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

Bővebb információ: 

Web: www.vagta.hu  

Facebook: https://www.facebook.com/NemzetiVagta 

Instagram: https://www.instagram.com/nemzetivagta/  

Elővágta-naptár: https://vagta.hu/news/1157/a-2024-es-vagta-ideny-elovagtainak-naptara 

- bdpst24.hu

Check Also

Új kiállítás és új műtárgy az Iparművészeti Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájára több éve új kiállítással készül az Iparművészeti Múzeum, az idei évre a …