Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!  

 • Gyereknap, ahol a szülők is gyerekek lehetnek! 
 • 2024.05.26. 11:00-17:00

A Néprajzi Múzeum 2024. május 26-án csak a gyerekeké és a családoké. A múzeum olyan egésznapos programot hirdet, amelyen a család minden tagja talál kedvére való elfoglaltságot: ovisok, iskolások, kiskamaszok és szüleik együtt családi csapatot építve, és akár külön-külön is találnak kreatív, érdeklődésüknek megfelelő játékot, előadást, foglalkozást, programot.

Ezen a vasárnapon a Néprajzi Múzeumba csak program- vagy all-in jeggyel léphetnek be a látogatók, hiszen minden a gyerekek igényeiről, zavartalan szórakozásukról szól. A karszalaggal a családok szabadon jöhetnek ki és be, ebédelhetnek, játszóterezhetnek, majd visszatérhetnek a múzeum falai közé.

Az egész napos zenés, játékos programsorozat Amazónián és Kalotaszegen át, mesélve, zenélve, ritmusrobbanást, színkavalkádot teremtve, egyéni és közösségi alkotásokon keresztül válhat feledhetetlenné. Az olyan programok, mint a Brémai muzsikusok mesejáték, ghánai gyöngyfűzés, levélírás, képeslapkészítés, hangszerpróba, társasjáték, akvarell festés mellett azért is érdemes a Néprajzi Múzeumot választani, mert

 • itt a család minden tagja boldog lesz;
 • itt az érzékszervek, az értelem és a szív egyszerre fejlődik;
 • itt lesz a legkalandosabb program Ghánától Kalotaszegig;
 • itt lesz a legtöbb társasjáték egy helyen;
 • itt lesz a legtöbb kipróbálható hangszer;
 • itt lesz a legtöbb készséget fejlesztő foglalkozás;
 • itt több közösségi alkotás részese, alkotótársa lehetsz;
 • itt egyszerre táncolhatsz, alkothatsz, mókázhatsz, zenélhetsz, megpihenhetsz különleges fekvőhelyeken;
 • itt kint és bent lehetsz, a karszalagoddal bármikor visszatérhetsz;
 • itt a gyerekzsivaj nem zavar másokat, mert a program időszakában csak erre a rendezvényre árul jegyet a múzeum; 
 • itt, ezen a napon a könyvesbolt és az Etnoshop gyereknapi kollekciójára 10 % kedvezmény jár!

PROGRAMOK

Helyszín: Budapest 1146, Dózsa György út 35.

Zenés mesejáték – A Brémai muzsikusok 

Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00 (60 perc) max. 20 fő

Egy sokszor mondott mese egy eddig nem hallott formában. Ez alkalommal együtt zenélhettek a híres muzsikusokkal, és itt-ott akár történetük alakulásában is bele-bele szólhattok. Mindenkit szeretettel várnak erre a különleges utazásra, indulás előtt pedig tessék eltarisznyálni egy-két hamuba sült ötletet, egy pár hétmérföldes játszós kedvet, és bármi olyan zeneszerszámot, amit csak jónak láttok!

Játékvezető: Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámatanár, kobzos, mesemondó  

Hangszerpróba

Kezdési időpontok: 12.00, 14.00, 16.00 (60 perc) max. 20 fő

Egész napos ismerkedés a hangszerekkel. Mitől szól a dob és mitől a nádiduda? Bandzsa-e bendzsó, és van-e mandula a mandolinon? És a kobozt tényleg elkobozzák? A hegedűnek meg tényleg bátyja a brácsa? Interaktív, kötetlen zenei játszóház. 

Foglalkozást vezeti: Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámatanár, kobzos, mesemondó

Családi Társasjáték – Játszóház Projekt (egész napos program)

Az elmúlt évek legjobb gyerek és családi társasjátékait hozza el Nektek a Játszóház Projekt – TársasSuli. 3 éves kortól garantálják, hogy találtok a több, mint 50 társasjáték közül olyat, amit utána abba se akartok majd hagyni. A játékszabályokat a Játszóház Projekt-TársasSuli játékmesterei fogják elmagyarázni.

Helyszín: Néprajzi Múzeum – mínusz második szint

Letye-petye-lepetye – Levélíró és képeslaprajzoló workshop 

Időpont: 11.00-14.00  

Látjuk a szavakat képeknek? Olvassuk a képeket szavaknak? Mennyire kép a szó és mennyire szó a kép?

Ezekre a kérdésekre keresitek majd a választ egy kis közösség mindennapjaiba bepillantva, az Együtt, Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállításból kiindulva. Elemeztek, ragasztotok; néztek, rajzoltok; vizsgáltok, hajtogattok; beszélgettek, vonalakat húztok; majd levelet írtok / levelet rajzoltok, és napfényes fűzöld borítékba rakjátok be az elkészült szóképeket vagy képszavakat egyedül és EGYÜTT. 

A ti történeteitek talán mások történetei is. A ti mosolyotok talán más mosolyai is. A ti üzenetetek talán elér másokhoz is. 

A foglalkozás életkortól függetlenül elsősorban családoknak szól.

Kalotaszegi tájkollázsok 

Időpont: 14.00-17.00 

Utazzatok el képzeletben Kalotaszegre és alkossátok meg az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 kiállítás világát. Hozzatok létre barázdanyomatokból, frottázsokból készült monotípiákat, melyen feltűnnek az inaktelki tájformák, házoromzatok, kapuk, állatok és a régi rokonok alakjai.

Foglalkozásvezető: Eplényi Anna egyetemi docens, a GYÍK Műhely vezetője

Az amazóniai esőerdő az én szememmel 

Kezdési időpontok: 12.00, 14.00, 16.00 (60 perc) max. 20 fő

Képzeletben keljetek útra az amazóniai esőerdőbe a janomami indiánokhoz és legyetek társai Claudia Andujar fotóművésznek. Figyeljétek meg a környezeteteket és készítsétek el ti is a saját emlékképeiteket! Átszínezhetitek az égboltot és magatokat is rávarázsolhatjátok a Brazíliában készült képekre.

Helyszín: Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása

Családi múzeumpedagógiai foglalkozás – Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 c. kiállításban

Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00 (60 perc) max. 30 fő

Hol lehetünk? Zúg a harang, susog a szél, madarak dalolnak. Az erdélyi Inaktelke faluba érkeztük. 

Ez egy olyan hely, ahol mindenki mindenkit ismer, ahol állatok legelnek a réten, ahol nénik és bácsik köszönnek a kapuból és kérdezik egymástól a szomszédok, családtagok, ismerősök: merre jártok? merre mentek? 

Miként élünk, hogyan ünneplünk, hogyan dolgozunk, hogyan szeretünk? Mi mindannyian, legyen az egy városi vagy falusi közösség. Közösen, együtt, veled, vele.  

A foglalkozáson, játékba foglalt életképeken keresztül hívjátok elő a saját tapasztalataitokat arról, hogy mit jelent családban lenni, barátok közt egymással és egymástól tanulni, hagyományokat őrizni, Inaktelke hétköznapjainak megismerésével párhuzamosan.

Helyszín: Damjanich utca felőli bejárat

Gyöngyszemen át – ghánai gyöngyfűző workshop és előadás

Kezdési időpontok: 11.00, 12.00, 13.00 (45 perc) max. 20 fő

Ghánában az üveggyöngyök készítése és viselete hosszú hagyományra nyúlik vissza. Végigkísérik az ember életét, a születéstől a halálig. Színük, formájuk, méretük és anyaguk egész sor jelentést fejez ki.  Földessy Edina muzeológus ebbe a titokzatos világba kalauzol el benneteket és eredeti ghánai gyöngyökből készíthettek saját ihletésű karkötőt.

Ritmusrobbanás: kalandozás a népi hangszerek világában

Kezdési időpontok: 12.00, 14.00, 16.00 (60 perc) max. 20 fő

Fedezzétek fel együtt az ezerarcú magyar népi citerát!  Ismerkedjetek meg varázslatos hangjával, énekeljetek vele együtt a legnépszerűbb népdalokat és kísérjétek muzsikáját különböző hangszerek segítségével. Tapasztaljátok meg a közös alkotás örömét, teremtsetek különleges zenei világot! 

Foglalkozást vezeti: Krajcsó Bence citeraművész, Népművészet Ifjú Mestere

Egész napos programok: 

Kapcsolódj be a körforgásba! – közösségi alkotás

A karotokat kitárva, saját körívet húzva kapcsolódjatok be a gyereknapi körforgásba. Érjenek össze az ívek, a színek, legyenek közös halmazaitok és hagyjatok nyomot a múzeum falán! Csatlakozzatok egy vonalra!

Selyemréten – akvarell festés

Fessétek meg saját inaktelki selyemréteteket és a rajta legelésző állatokat akvarell technikával. Ismerkedjetek meg közösen az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállításból szőtt mesével. Segítsetek megkeresni egy elveszett leányzót és kérjetek tanácsot a fecskétől vagy egy lovacskától, akik ismerik a rét összes kis bokrát, virágát, hogy EGYÜTT megleljétek a kóborló kalandort! 

EGYÜTT! Itt vagyunk! – közösségi alkotás

Készítsetek egy közös portréfalat! Kicsi vagy nagy, szőrös vagy gubancos, mosolygós vagy morcos, az arcotoknak itt a helye az üvegfalon. Rajzoljatok magatokról egy portrét, hogy aztán a nap végére egy hatalmas „csoportkép” kacsintson vissza rátok.

Részletek és egyéb információk: neprajz.hu

Fotó: Incze László

- bdpst24.hu

Check Also

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségi állapot mutatók, de javuló tendenciák …