490 oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre

  • Minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendett az oktatási intézményeknek kiírt állatvédelmi pályázat

Negyedik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja és az „Állatvédelem gyerekeknek” FB oldal szerkesztőbizottsága az oktatási intézmények számára. A címre bölcsődék, óvodák, általános iskolák, gyógypedagógiai intézmények, középiskolák és gyermekotthonok pályázhattak. 

Az előző pályázatok sikerét mutatja, hogy a korábbi évhez képest ismét jelentősen emelkedett a versenyző intézmények száma.

Az április 30-i határidőig összesen 490 érvényes pályázat érkezett (30 bölcsőde, 300 óvoda, 126 általános iskola, 16 gyógypedagógiai intézmény, 15 középiskola és 3 gyermekotthon). Az elmúlt évek tapasztalata alapján a pályázók közel 100%-a jogosult lehet az Állatbarát cím használatára.

A pályázatra olyan oktatási és gyermekvédelmi intézmények jelentkezését várták, amelyek kiemelkedően sokat tesznek az állatvédelemért, és törekednek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe, változatos és kreatív programok segítségével. 

A 2024-es pályázatban elnyert címek:

  • „Állatbarát Bölcsőde” és „Év Állatvédő Bölcsődéje 2024”
  • „Állatbarát Óvoda” és „Év Állatvédő Óvodája 2024”
  • „Állatbarát Általános Iskola” és „Év Állatvédő Általános Iskolája 2024”
  • „Állatbarát Gyógypedagógiai Intézmény” és „Év Állatvédő Gyógypedagógiai Intézménye 2024”
  • „Állatbarát Középiskola” és „Év Állatvédő Középiskolája 2024”
  • „Állatbarát Gyermekotthon” és „Év Állatvédő Gyermekotthona 2024”

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálja el. A pályázatok nyertesei a díjakat és okleveleket – immár hagyományosan – az Állatorvostudományi Egyetemen, június 18. és 19. között megrendezendő ünnepségen vehetik át Prof. Dr. Sótonyi Péter rektortól. Minden kategóriában három helyezettet díjaznak, így összesen 18 nyertes intézményt hirdetnek majd a júniusi díjátadón. Az ünnepélyes eseményen sor kerül az Állatbarát Nagykövet címek átadására is.

Az oklevelek, tárgyi ajándékok és élménymeglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is tart egy állatvédelmi képzést valamennyi állatbarát oktatási intézmény számára, az összegyűjtött jó gyakorlatokra alapozva.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: „Korunkban az állatvédelmi oktatás nem csupán etikai imperatívusz, hanem kulcsfontosságú eleme a környezettudatos nevelésnek. Az állatvédelem kiemelten fontos téma, amely mélyrehatóan befolyásolja mind társadalmi, mind ökológiai rendszereink fenntarthatóságát. Ezen meggyőződés alapján az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága elindította a köznevelési programját, amely célja, hogy már fiatal korban megalapozza az állatokkal szembeni felelősségteljes és tudatos hozzáállást. Óriási eredménynek tartom, hogy évről évre több oktatási és gyermekvédelmi intézmény áll mellénk ebben a munkában. Meggyőződésem, hogy csak így együtt érhetünk el valódi, hosszú távra szóló eredményeket.

Az Állatorvostudományi Egyetemen belül is folyamatosan hangsúlyozzuk az állatvédelmi oktatás jelentőségét. Nem csupán a hallgatók szakmai kompetenciáit fejlesztjük, hanem társadalmi felelősségvállalásukat is formáljuk, elősegítve ezzel egy tudatosabb és fenntarthatóbb jövő kialakítását.”

Koska Hedvig, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának tanszéki állatorvosa, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője kiemelte: „Az állatvédelmi tudatosság nem csupán egy adott korszak kihívásaira adott válasz, hanem egy olyan alapvető érték, amelyet minél korábban kell megalapozni a jövő generációi számára. Ebből kifolyólag az Állatbarát pályázat segítségével szorgalmazzuk az állatvédelmi oktatás bevezetését már bölcsődés kortól, hiszen a korai nevelés döntő hatással bír a gyermek későbbi értékrendjére és viselkedésére. A jövő generációinak tudatosítása az állatok iránti felelősségről alapvetően fontos a globális kihívásokra adott válaszaink hatékonyságának növelése érdekében.

A pedagógusok, akik nap mint nap elkötelezetten dolgoznak azon, hogy diákjaikban tudatos és etikus magatartást alakítsanak ki, díjazásra méltó erőfeszítéseket tesznek. Éppen ennek okán hoztuk létre az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának együttműködésében az Állatbarát Nagykövet Programot. A cím adományozásával igyekszünk elismerni és motiválni azokat a pedagógusokat, akik kiemelten sokat tesznek az állatvédelem-pedagógiáért. Az elismerés és díjazás nemcsak a pedagógusok motivációját növeli, hanem azt is jelzi a társadalom számára, hogy elengedhetetlenek ezek az erőfeszítések.”

Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ

E-mail: allatvedelmikozpont@univet.hu 

Internet: https://univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/allatvedelmi-jogi-elemzo-es-modszertani-kozpont/ 

Facebook: https://www.facebook.com/AllatvedelmiKozpont/ 

Állatvédelem gyerekeknek

Internet: www.allatvedelemgyerekeknek.hu 

Facebook: www.facebook.com/allatvedelemgyerekeknek 

Instagram: www.instagram.com/allatvedelemgyerekeknek 

TikTok: www.tiktok.com/@allatvedelemgyerekeknek 

- bdpst24.hu

Check Also

Hétvégén megnyitja kapuit a Gyárkert Kultúrpark

Hétvégén megnyitja kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark. A népszerű …