Itthon is tarol a magyar kutatók nemzetközi slágerkönyve az adatelemzésről

Gyönyörű és a vállalati mindennapokban is hasznos, egy mérvadó magyar könyvsikerlistát pedig máris vezet a pénz, befektetés és üzlet kategóriában Békés Gábor és Kézdi Gábor adatelemzési tankönyve. A Corvinuson végzett kutatók 30 országban forgatott hiánypótló gazdasági kiadványának első fele már magyar fordításban is kapható. A könyv célja, hogy elérhetővé tegye a tudást mindenkinek.

Néhány napja került a magyar könyvesboltokba, de máris gazdasági bestseller, sikerkönyv lett az Adatelemzés üzleti, közgazdasági és szakpolitikai döntésekhez című kiadvány. Az eredetileg angolul a Cambridge University Pressnél megjelent kötet magyar változatát az Alinea Kiadó gondozta. A szerzők azért fogtak hozzá a hiánypótló tankönyv megírásához, mert ökonometriát tanítottak és egyszerűen nem találtak igazán használható anyagokat az adatelemzésről. A két terület gyakorlatias és olvasmányos ötvözése annyira jól sikerült, hogy mára a világ több mint 30 országában tanítanak belőle, Cambridge-től Tokióig, Berlintől San Franciscóig, természetesen a Corvinuson is több programban, sőt, sok vállalat is használja a mindennapokban.

A könyv ugyanis közérthető és a gyakorlati életből vett példákkal, rengeteg esettanulmánnyal vezeti le, hogyan lehet valódi adatokkal, elemzéssel eljutni egy megalapozott közgazdasági, szakpolitikai döntéshez. Hogyan teszteljük egy részvényportfólió nagyobb veszteségének esélyét? Egészségügyi kockázatot jelent-e a dohányzás? Íme, két téma, amelyet a legnagyobb részletességgel elemez. A kötet valós adatokkal dolgozik, amelyeket a kapcsolódó honlap tartalmaz, az elemzéshez szükséges Stata, R és Python programkódokkal együtt.

„A könyv célja egyrészt, hogy demokratizáljuk a tudást, másrészt, hogy magyar egyetemeken, magyarul és magyar diákoknak is taníthassuk az adatelemzésről szóló könyvet” – jelentette ki Békés Gábor, a Corvinuson végzett szerzőpáros egyik tagja, jelenleg a Central European University (CEU) docense május 15-én a Corvinus egyik zsúfolásig megtelt termében megrendezett eseményen, ahol a könyv magyar fordítását mutatták be. Megjegyezte: „Nem rossz jel egy könyvbemutatón, ha az utolsó sorokban állva hallgatnak bennünket”. Sajnos három éve elhunyt, így nem lehetett jelen a másik szerző, Kézdi Gábor, a Michigani Egyetem, a CEU, és a Corvinus egykori professzora, aki ezzel a tankönyvvel felejthetetlen nyomot hagyott a közgazdaságtanban.

„Jóleső érzés, amikor Koreából vagy éppen Bangladesből kapok visszajelzést, és annak is örülök, hogy valódi szellemi közösség, óriási összefogás is kialakult a könyv és fordítása körül” – mondta Békés. Szakmai visszajelzés a könyvbemutatón is érkezett: az adatelemzéssel és hatásvizsgálatokkal foglalkozó Cambridge Econometrics tanácsadó cég magyarországi vezetője, Fazekas Dóra például hangsúlyozta: „A könyvből mindent használunk a cégnél.”

Békés azt mondta, nem tudja jobban összefoglalni a könyv lényegét, mint ahogyan azt David Card a University of California Nobel-díjas professzora tette: „Az ökonometria és az adattudomány gyönyörű integrációja, amelyben az adatgyűjtéstől és feltáró elemzéstől egyenes út visz a hagyományos regressziós modellezésig, majd az előrejelzésig és az oksági modellezésig. Éppen erre van szükség ahhoz, hogy a hallgatók következő generációját felvértezzük a két terület eszközeivel és felismeréseivel”.

„Gyakran apróságnak tűnő, de a fordításban fontos kérdésekben rendeztünk vitákat, hiszen egy angol szakkifejezésnek több magyar fogalom is megfelel, és ennek eredményét a honlapon egy szakszótárban is megosztjuk” – jegyezte meg Békés. A könyv fordítója Rózsás Sarolta volt, szaklektora pedig Bárdits Anna. A bemutatón elhangzott: támogatókat keresnek az angol kiadvány – előrejelzéssel és oksági elemzéssel foglalkozó – második felének fordításához. A teljes könyvből második kiadást is terveznek.

Fotó: Horváth Diána, Budapesti Corvinus Egyetem

- bdpst24.hu

Check Also

A G7 és az üzleti szféra legújabb döntései

Csúcstalálkozón döntöttek az orosz jegybank befagyasztott eszközeinek felhasználási részleteiről A G7 országok éves gyűlését június …