Egy mesekönyv az egészséges és biztonságos testképért

Hiánypótló kiadvány hívja fel a figyelmet arra, hogy mit tehetünk felelős felnőttként a gyerekek biztonságáért. A Minden gyerek kicsi kincs című könyv Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi szakértőjének szakmai támogatásával készült és jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában.

A kiadvány egy kedves mese, egy dal és egy mondóka formájában foglalja össze a bugyiszabályokat a kisgyerekek és a felnőttek részére. A barátságos rajzokat Bogdán Viki készítette, a szövegeket Szabó T. Anna írta, a verset pedig Palya Bea énekelte meg, és a Cinemon Filmstúdió animálta a kicsik és a nagyok számára.

„A bugyiszabályok Európa legismertebb olyan programja, amely a gyerekek egészséges testképének kialakulását támogatja, és segít a szexuális visszaéléses esetek megelőzésében. Most pedig végre itt van az a könyv, amelynek a megjelenésére évek óta várunk, és ami ezeket a szabályokat meséli el a kisgyerekeknek és a szülőknek” – fogalmazott Gyurkó Szilvia, a könyv ötletadója és szakmai felelőse.

Az egészséges és biztonságos testkép kialakítását erősítő verset és mondókát a bölcsisek és ovisok is könnyen megtanulhatják, a barátságos mesét pedig örömmel olvashatják kicsik és nagyok. A bugyiszabályok játékos tudatosítása természetesen tanítja a gyerekeket arra, hol húzódnak a határok jó és rossz érintések, jó és rossz titkok között. A szülőknek szóló kísérőszöveg pedig támpontot ad a gyerekekkel folytatható beszélgetésekre.

„Anyaként és íróként egyaránt fontosnak tartom, hogy képesek legyünk mindent megbeszélni, hogy odafigyeljünk és tudatosan megelőzzük a megszégyenítést, meg a rossz titkokat, hogy a testhatárok és testtudatosság erősítésével jó előre felvértezzük a gyerekeket a kéretlen érintések vagy a verbális határátlépések ellen hiszen a másikban megbízni csak az tud, aki bízik magában. Azt hiszem, ennek a könyvnek az előkészítése volt életem legnehezebb és leghosszabb munkafolyamata, és soha nem reméltem ennyire, hogy amit írok, az hasznára válhat gyerekeknek és családoknak egyaránt” – tette hozzá Szabó T. Anna.

A Lampion Könyvek kiadványa már elérhető a könyvesboltokban és a webáruházakban egyaránt. A könyvről május 25-én a Tavaszi Margón, míg május 26-án a kiadó gyereknapján beszélgetnek a szerzőkkel. További információ: https://animuscentral.hu/konyv/minden-gyerek-kicsi-kincs 

- bdpst24.hu

Check Also

A focidrukkerek támogatására is számítanak az autizmussal élők az EB szurkolói zónájában

Az Együtt az Autistákért Alapítvány is ott lesz az idei labdarugó EB szurkolói zónájában a …