bravúros hazai megoldás csökkentheti a klímaszorongást

  • elindult az első magyar ökotérkép

Már letölthető a beeco alkalmazása, amely a régióban egyedülálló módon térképezi fel hazánk fenntartható pontjait, vagyis azokat a vendéglátóhelyeket, boltokat, kölcsönzőket, szervizeket, amelyek környezettudatosak. A start it @K&H inkubátorban fejlődött csapat egy olyan ökotérképet hozott létre, amelyet egy 60 lelkes fiatalból álló önkéntes csapat fejlesztett azért, hogy elérhetőbbé és ismertebbé tegyék a fenntartható helyeket és egy környezettudatos társadalmi közösség építését segítsék, ezáltal is csökkentve a klímaszorongást. 

Az elmúlt néhány évben számos felmérés jutott arra az eredményre, hogy egyre többen küzdenek a klímaváltozás okozta aggodalmakkal. A jelenség olyannyira gyakori, hogy már nemzetközi szinten elterjedt kifejezés is van a klímaváltozás okozta szorongásos panaszok leírására, a klímaszorongás. 

így tehetünk a klímaszorongás ellen 

Szerencsére több hatékony megoldás is létezik a klímaszorongás enyhítésére. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy kiszélesítsük ismereteinket a klímaváltozásról és annak hatásairól. Bár első hallásra azt gondolnánk, hogy a témában való további tájékozódás növeli az aggodalmakat, valójában minél több információval rendelkezünk, annál inkább megismerjük a környezetbarát alternatívákat és be tudjuk építeni a mindennapjainkba. A másik nagyon fontos lépés, hogy szövetségeseket találjunk. Egy zöldebb jövő felé vezető úton ugyanis egymást edukálva, motiválva és segítve több esélye van annak, hogy eredményt érjünk el.  

A start it @K&H inkubátorprogram csapatának innovációja az információszerzésben és a közösségépítésben egyszerre nyújt segítséget. Az ingyenesen letölthető beeco applikáció ugyanis egyrészt egy olyan ökotérkép, ami pontos információt nyújt a környezetbarát helyekről, például a hulladékgyűjtők vagy a zöld üzletek elhelyezkedéséről. Az alkalmazásban lehetőség van véleményezni az ökohelyeket, meg lehet adni új környezetbarát pontot, és ajánlani is lehet a számunkra már jól bevált helyeket.  Másrészt egy közösség is egyben, amely még inkább motivál egy fenntarthatóbb életvitelre. 

„Az applikáció összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóságért küzdő cégekkel. Egy integrált, játékos és könnyen kezelhető platform, amely egy helyen gyűjti össze az edukatív tartalmakat. Emellett a jövőbeli terveink között van, hogy lehetőséget fog adni az ökolábnyom kiszámítására, sőt, közösségi funkciókra is, hogy a felhasználók együtt, összefogva is tehessenek egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőért. Az ökofitying szintén egy jövőbeli funkció, amin jelenleg dolgozunk. Ez egy olyan valuta, ami akkor keletkezik, amikor valami apró, de annál fontosabb környezettudatos lépést teszünk és a térképen lévő partnereinknél lehet majd kuponok formájában elkölteni” – avatott be a tervekbe Hegedűs Kristóf, a beeco alapítója az új applikációt bemutató rendezvényen. A beeco-nak jelenleg több mint 40 partnere van, köztük csomagolásmentes boltok, vendéglátóhelyek, használtruha-boltok, edukatív és zöld workshopokat szervező művészek, valamint bringaszerviz is. Az applikációt már az elindulást követő napokban több mint 300 felhasználó töltötte le.

„A beeco egy olyan merész, innovatív megoldás, amely egyszerűen és könnyen elérhetővé, sőt még trendivé is teheti a környezetbarát gondolkodásmódot. Ez a szemlélet szorosan kapcsolódik a K&H-hoz, ugyanis felelős pénzügyi intézetként igyekszünk a lehető legtöbb módon tenni a környezetünkért.  A szeptember hónapot például kifejezetten a fenntarthatóságnak szenteljük, amikor ráirányítjuk a fókuszt a környezetvédelemmel kapcsolatos törekvések fontosságára. Jelenleg pedig K&H állatbarát ligeteket létesítünk iskolák, óvodák udvarán, ahol a gyerekek nemcsak a faültetésbe kapcsolódnak be, hanem a környezetvédelem és a biodiverzitás fontosságát is megismerhetik. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy az Y és Z generáció már nemcsak hallani akar a környezetvédelemről, hanem aktívan tenni is érte. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a beeco applikáció létrejötte, ami 60 lelkes környezetvédő fiatal közös munkájának a gyümölcse. A K&H állatbarát ligetekkel pedig már az alfa generációnak is szeretnénk továbbadni ezt a szemléletmódot és bevonni őket ezekbe a tevékenységekbe” – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője. 

www.kh.hu 

- bdpst24.hu

Check Also

Nyaralás előtt módosítja hátrányosan a Revolut az utasbiztosítását

A Revolut egyelőre nem tett hivatalos bejelentést, azonban sikerült utána járnom a részleteknek. Jelentősen csökkennek …