Régészet Éjszakáján finisszázs, előtte Jégkori vadászok könyvbemutató

  • az Altamira-kiállításban

Szűk egy hónapig látogatható az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Jégkori vadászok – A paleolitikum öröksége Magyarországon címmel  pedig könyvbemutatóra várja a múzeum az érdeklődőket május 17-én, majd a tárlat finisszázsa a Régészet Éjszakája rendezvényen teljesedik ki. A Régészet Éjszakája – a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan – különleges attrakciókat kínál június 1-jén, többek között zseblámpás tárlatvezetést a június 2-án már záró régészeti kiállításban.

Hamarosan zár a kiállítás

Az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című tárlat a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira-falfestményeinek világát mutatja be. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé. A Nemzeti Régészeti Intézetben található magyar anyagnak hála, a közönség bepillantást nyerhet a mai Magyarország területének felső paleolitikumába is. A kiállításban bemutatják a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt. A látogatók megtekinthetik a híres bölényrajzokat, a barlangi művészek kéznyomait is, de már csak 2024. június 2-ig.

HistorIQ – Jégkori vadászok, A paleolitikum öröksége Magyarországon – könyvbemutató

Május 17-én, délután fél 5-től az Altamira-kiállításban kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum új, ismeretterjesztő sorozatának első kiadványának bemutatására. A HistorIQ címet viselő sorozat célja a tudomány népszerűsítése, ami gazdagon illusztrált kötetekben kívánja bemutatni Magyarország kiemelkedő régészeti emlékeit a múltunk iránt érdeklődő nagyközönségnek. A sorozatban feldolgozásra váró témák között helyet kapnak a régészeti korszakai, a Kárpát-medence ősi népei és kultúrái. Az első kötet az őskőkor magyarországi vonatkozásait tárja az olvasó elé. A kötetet bemutatja a szerző: dr. Lengyel György régész és dr. Virágos Gábor, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője.

Régészet Éjszakája: A régészet sötét oldala  

Május 31-én Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel érkezik a Régészet Napja és A régészet sötét oldala eseménnyel robban be június 1-jén a Régészet Éjszakája a Magyar Nemzeti Múzeumban a Nemzeti Régészeti Intézet szervezésében. Zseblámpás tárlatvezetés az Altamira kiállításban, ókori gladiátorviadal, középkori párbaj és közös reneszánsz tánc várja a látogatókat este 6-tól.  A régészeti kiállításokon és a programokon való részvétel mindkét nap ingyenes.

Részletes programok: mnm.hunri.mnm.hu

Érdemes tehát kihasználni az ingyenes régészeti programokat kínáló alkalmakat és összekötni egy családi múzeumlátogatással.

- bdpst24.hu

Check Also

Jan Blomqvist és WORAKLS Tihanyban

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik  A Balaton Piknik, a MOL Nagyon Balaton kockás-pokrócos utazó …