Ingyenes tripla jazzkoncert péntek este a Rákóczi téren

Tripla jazzkoncert ingyen a Rákóczi téren – a Koreába készülő Nagy Emma Quintet, a vadonatúj anyaggal érkező Ajtai Péter és a New Yorkot megjárt Lisztes Jenő ad koncertet a Jazzfest Budapest józsefvárosi állomásán

A radikális fiatal jazz generáció krémje lép fel péntek este a Rákóczi téren. Az eseményt az ázsiai debütálására készülő  Nagy Emma Quintet nyitja meg, Ajtai Péter új zenei anyagának bemutatójával folytatódik, és Lisztes Jenő cimbalom projektjével fellépő Roby Lakatossal zárul.

Tripla koncertélményben lehet része a jazzrajongónak május 10-én este Budapesten, a nyolcadik kerületi Rákóczi téren. A május 15-ig, között közel húsz helyszínen zajló Jazzfest Budapest józsefvárosi állomásán fellép a kortárs jazz új generációját képviselő Nagy Emma Quintet, Ajtai Péter Charles Mingus zenéjét feldolgozó formációja, valamint Lisztes Jenő triója Roby Lakatossal kiegészülve. A koncertek ingyenesen látogathatók.

A Nagy Emma Quintet hangzását alapvetően a kísérletező szellem alakítja, a kompozíciókban kemény dobgroove-ok, szabad improvizációk és egyéb egyedi feldolgozások egyaránt megtalálhatók. A zenekar megkapta a Magyar Dalszerzők Egyesületének Artisjus-díját, az énekesnő pedig tavaly vehette át a Junior Prima Díjat. A zenekar nemzetközi áttörés küszöbén áll, idén októberben ugyanis a Nagy Emma Quintet Ázsia legnagyobb jazzfesztiválján, a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon is szerepel majd.

Ajtai Péter Charles Mingus zenéjét feldolgozó formáció tagjai a hazai avantgárd zenei élet jól ismert figurái, akik nem egy az egyben játsszák Mingus zenéjét, hanem annak esszenciáját megragadva, megkísérlik azt saját arcukra formálni. Mingus esetében egyértelműen olyan zenésszel van dolgunk, aki abszolút felette áll bármiféle műfajiságnak, így nem véletlen, hogy hatalmas tisztelet övezi a jazz különböző szcénáin belül is. A május 10-i, Rákóczi téri koncert az új Mingus! Mingus! Mingus! műsor bemutatója.

Lisztes Jenő, aki nemrég New York-i Filharmonikusok koncertjén lépett fel a Lincoln Centerben, zenekarával a klasszikus jazz zongoratrió mintáját követi, ugyanakkor a zongora szerepét felváltó cimbalom szólóhangszerként mind hangzásával, mind speciális játéktechnikája révén egészen egyedi ízt ad zenéjüknek, legyen szó akár sztenderdekről, akár saját szerzeményeikről. Roby Lakatossal kiegészülve a zenekar megmutatja a tradíciókban gyökerező megkomponált és improvizatív zene szinte minden színét és mélységét.

Az esemény a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, az ingyenes koncertek a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával valósulnak meg.

Program:

17:00 – Nagy Emma Quintet

18:30 – Ajtai Péter Mingus! Mingus! Mingus!

20:00 – Lisztes Jenő cimbalom project feat. Roby Lakatos

Az események a Facebookon:

Nagy Emma Quintet

Ajtai Péter Mingus! Mingus! Mingus!

Lisztes Jenő cimbalom project feat. Roby Lakatos

- bdpst24.hu

Check Also

Új kiállítás és új műtárgy az Iparművészeti Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájára több éve új kiállítással készül az Iparművészeti Múzeum, az idei évre a …