Spanyol esttel mutatkozik be Lisette Oropesa Budapesten

A 20. század fordulójának francia és spanyol zeneszerzőinek dalaiból állította össze első Magyarországi koncertjének műsorát Lisette Oropesa. A Sztárestek zongorával című sorozat idei évadának utolsó alkalmán a világhírű amerikai koloratúrszoprán partnere Rubén Fernández Aguirre lesz 2024. május 12-én a Magyar Állami Operaházban.

A kubai szülők gyermekeként New Orleansban született Lisette Oropesa kezdetben fuvolistának készült, de operaénekes és zenetanár édesanyja ösztönzésére beiratkozott a Louisianai Egyetem magánének szakára. 2005-ben a Metropolitan Opera énekversenyének döntőseként részt vehetett egy fiatal művészeknek szóló képzésen, amelynek keretében egy évvel később már az Idomeneo és az Angelica nővér kisebb szerepeiben debütálhatott az amerikai közönség előtt. Első főszerepe mindössze 22 évesen Susanna volt a Figaro lakodalmában Erwin Schrott partnereként, és azóta is minden évadban látható a híres New York-i operaházban.

A koloratúrszoprán gyakori vendég az európai operaházakban is Cardifftól Párizson, Genfen és Milánón át Bécsig. Az idei évadban többek közt a Traviata címszerepét énekelte Tokióban a Római Opera együttesével, valamint a Bécsi Állami Operaházban, ahol a Tell Vilmosban Matildát is megformálta, bemutatkozott a Chicagói Operában Az ezred lánya címszerepében, áprilisban pedig Aminaként debütált Rómában Az alvajáróban. Első magyarországi fellépése koncertkörútjának része, amely Párizs, Milánó, Barcelona, London, Bécs és New York rangos operaházainak és koncerttermeinek sorában érinti a budapesti Operaházat. Előadói repertoárján előkelő helyet foglalnak el Mozart, Donizetti és Verdi művei, de számos barokk opera-előadásban is fellépett, az oratórium-irodalom szinte minden fontosabb darabját énekelte Bachtól Orffig. Operaénekesi karrierje mellett aktív maratoni futó, társszerzőként könyve is jelent meg a sportról és a vegán életmódról. 

A műsor első felében francia szerzők – Bizet, Collet, Délibes, Gounod, Massenet és Ravel – főként spanyolos dalait válogatott az énekesnő. Az est második felében késő romantikus és a hazájuk népzenéje által megihletett spanyol komponisták dalai csendülnek fel, köztük Manuel De Falla, Enique Granados, Joaquin Rodrigo művei, valamint részletek Francisco Asenjo Barbieri, Jesús Guridi és Ruperto Chapí zarzueláiból.

Lisette Oropesa partnere az esten Rubén Fernández Aguirre spanyol zongoraművész lesz, aki rendszeres közreműködője az amerikai szoprán dalestjeinek, és több felvételt is rögzített vele. A spanyol nyelvterület foglalkoztatott zongorakísérője, aki rendszeresen lép fel partnereivel a világ vezető koncerttermeiben, korábban a Plácido Domingo által alapított Operalia operaversenyek hivatalos zongoristája volt, a műfaj iránti elkötelezettségét pedig Ópera Actual-díjjal is elismerték.

- bdpst24.hu

Check Also

Már az utolsó simításokat végzik az ország legnagyobb kulturális rendezvényéhez

‌ Már csak két nap és ismét itt a nyár legjobban várt programja, hazánk legnagyobb …