Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél

Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. A Babavárónál 39 százalék, a személyi kölcsönöknél 63 százalék a növekedés. Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot. Az összeg harmada fenntartható (ESG) befektetési alapokban van. Közben az Erste a növekvő működési bevételeknek köszönhetően az egy évvel korábbinál jobb eredménnyel zárta az idei első negyedévet.

Az Erste működési bevételei 2024 első negyedévében – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 32 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a díj- és jutalékbevételek 22 százalékkal nőttek – ismertette Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója az idei első három hónap eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A működéssel kapcsolatos kiadások 16 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste működési eredménye közel 63 milliárd forintra nőtt a 2023-as csaknem 45 milliárd forintról. A költség/bevétel arány március végére 32 százalékra csökkent a tavaly márciusi 36 százalékról. Az adózás utáni nyereség így az első negyedévben közel 29 milliárd forint lett, míg 2023 azonos időszakát hatmilliárd forint profittal zárta a bank.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2024 március végén egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új finanszírozás volumene az első negyedévben 38 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az NPL-ráta 2,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,8 százalékról.

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az újonnan kihelyezett állomány az idei első negyedévben 59 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az új lakáshitelek folyósítása csaknem a két és félszeresére ugrott 2023 első három hónapjához képest. A Babaváró hitelből 39 százalékkal nagyobb összeget folyósított a bank az első negyedévben a tavalyinál, ami leginkább az év végén, a szabályok változása előtt az utolsó pillanatban beadott igénylések ez évre áthúzódó kihelyezésének a hatása. A személyi kölcsönöknél 63 százalékkal emelkedett az új folyósítás összege, míg a kisvállalkozók esetében 16 százalékkal nőtt a kihelyezés az egy évvel korábbihoz képest.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – március végére 5847 milliárd forintra nőtt, ami 23 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 71 százalékra emelkedett a 2023 március végi 66 százalékról. Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon az elmúlt egy évben a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, az idei első negyedév végére 34 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva a 4500 milliárd forintot. Ebből a privátbanki üzletág március végén már 1100 milliárd forintos vagyont kezelt.

Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot. Az összeg harmada fenntartható (ESG – E, environmental: környezeti; S, social: társadalmi; G, governance: vállalatirányítási területek) befektetési alapokban van. Legutóbb, idén februárban az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap szerzett ESG minősítést. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével végzi.

A vállalati területen a kötvény- és hitelállomány együttesen 5 százalékkal csökkent egy év alatt, március végén 1117 milliárd forint volt. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 12 százalékkal nőtt, a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében azonban 23 százalékkal zsugorodott 2023 március végéhez képest. Az Erste Bank Hungary márciusban – az Erste Group Bank AG-vel közösen – 90 millió euró (mintegy 35 milliárd forint) értékű hitelszerződést írt alá a CTP Csoporttal négy logisztikai- és ipari parkjának finanszírozására Magyarországon. A megállapodásnak köszönhetően az Ersténél az új vállalati kötvények és hitelek volumene összességében 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az idei első negyedévben.

- bdpst24.hu

Check Also

Hétvégén megnyitja kapuit a Gyárkert Kultúrpark

Hétvégén megnyitja kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark. A népszerű …