Egyedülálló Vasarely-Fajó tárlat nyílik

  • Egy soha el nem mesélt történet
  • a Hungarian Art & Business művészeti központban

A bolygó meghódítása címmel nyílik új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

A Hungarian Art & Business kiállítóterei ismét egy egyedülálló, Vasarely-Fajó: A bolygó meghódítása címet viselő kiállításnak adnak otthont, amelyen az op-art kiemelkedő alkotója, a Franciaországba emigrált, magyar születésű Victor Vasarely (1906–1997), valamint a szocialista Magyarországon tevékenykedő, ugyanakkor a geometrikus absztrakció modernista hagyományait képviselő Fajó János (1937–2018) unikális művei jelennek meg. E két alkotó aktívan részt vállalt a modern esztétikai formák terjesztésében, közös munkáik révén pedig olyan műtárgyak születtek (szitanyomatok és multiplikák), amelyek bár a Magyar Népköztársaság határain belül készültek, mégis Vasarely életművének a részei. 

Bolygó-lépték

Vasarely a műtárgyak terjedését, sokszorozódását és demokratizálódását hirdette, és hosszú távú, hidegháborús stratégiájához illeszkedő művészetével igyekezett megtörni a szovjet érdekszféra megrögzött absztrakcióellenességét. Az op-art mester mondhatni bolygó-léptékben gondolkodott – ahogy Fajó is mondta róla: „terjeszkedni akart, meg akarta szállni a világot”. A tiltott geometrikus absztrakció képviseletében fellépő Fajó János pedig a vasfüggönyön innen segített neki ebben: a ’80-as években számos művét sokszorosította szitanyomással, Vasarely motívumainak legjobb magyar tolmácsolója ő és az általa vezetett Pesti Műhely volt. A kiállítás ezt a soha el nem mesélt történetet mondja el, a két művész együtt be nem mutatott alkotásainak segítségével.

A Fajó Alapítvány támogatásával létrejött tárlat kurátora a Vasarely-Fajó életművet több éve kutató Rieder Gábor művészettörténész. Az ő válogatása nyomán jelenik meg a kiállításon többek között a legnépszerűbb magyarországi Vasarely-motívum, a magángyűjteményekből és múzeumokból kölcsönzött Zebrák (Zebres), Fajó János – Vasarely absztrakt nyelvezetével rokon – Kereszt sorozata, valamint a két alkotó együttműködéséből született műegyüttes (négy szitamappa és hét multiplika) is. 

Fajó János és Victor Vasarely: mindketten szenzációsak, hát még együtt. Nemcsak osztoztak a modern esztétikai formák világhódító erejének felismerésében, de aktívan tettek is érte. Rendkívül izgalmas, hogy a kettejük együttműködéséből született műtárgyakat bemutathatjuk a látogatóknak, és valóban egy eddig el nem mesélt történetet tárhatunk eléjük.” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.

Kiegészítő programok a kiállítás időszaka alatt 

A tárlat témájához illeszkedve a HAB több kiegészítő programmal is készül: az érdeklődők Rieder Gábor kurátor, Sárvári Zita galériatulajdonos és kurátor, illetve a Fajó Alapítvány általi tárlatvezetéseken is részt vehetnek, valamint szakmai előadásokat és a szitanyomásra külön hangsúlyt helyező grafikai előadás-sorozatot hallgathatnak meg. További különlegesség a Fajó Alapítvány és az MBH Bank támogatásával megjelenő, Vasarely és Fajó. Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című könyv, amelynek fejezetei végigvezetik az olvasókat a közös munka izgalmas művészettörténeti állomásain. A kötettel egy könyvbemutató keretében ismerkedhet majd meg a nagyközönség. 

arthab.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

május 24-27., Karaván Színház; Független Színház Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a …