Ezt az 5 dolgot feltétlenül gondold át elektromos autó vásárlása előtt

Európában folyamatosan nő az elektromos és hibrid járművek (EV) száma, így 2030-ra várhatóan több mint 75 millió jár majd belőlük az utakon. Tavaly az értékesített új autók ötödét tették ki Európában, Magyarországon pedig ez az arány 5,4% volt. A zöld rendszámos – a teljesen elektromos (BEV) és a plug-in hibrid (PHEV) – közlekedés a nyilvános töltőpontok számának emelkedésével ma már valós alternatíva lehet a belső égésű motoros autókkal szemben, azonban továbbra is érdemes megfontolni, hogy milyen kompromisszumokkal járhat a vásárlásuk. A Futureal szakemberei összegyűjtöttek 5 olyan fontos érvet, amit érdemes átgondolni elektromos autó vásárlása előtt.

  • Akkumulátor mérete és hatótáv

Fontos tudni, hogy mekkora az akkumulátor kapacitása – ezt az értéket a gyártók kWh-ban adják meg – mivel ez határozza meg a jármű hatótávját. Ez 80 és akár 500 km között is mozoghat, függően az akkumulátor méretétől. Érdemes átgondolni, mekkora hatótávra van szükség a mindennapi használathoz és milyen gyakran utazol hosszabb távokra. 

  • Teljesítmény és vezetési élmény 

Az elektromos autók verhetetlenek a dinamikus vezetési élményben. A teljes nyomaték azonnal rendelkezésre áll, így sokszor már a közepes méretű családi szedánok is hozzák egy sportosabb benzines, vagy dízel autó gyorsulási élményét. Érdemes átgondolni, mekkora teljesítményre van szükséged a mindennapokban, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobban megfelel a vezetési stílusodnak.

  • Alacsonyabb üzemeltetési költségek

Elektromos autók esetében nem csak az üzemanyagköltségek jelentősen alacsonyabbak, mint a benzines autóknál. Az elektromotorok kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak, nincs benne váltó, nem kell olajszűrőt és fékeket cserélni, ami csökkenti a karbantartási költségeket. A legtöbb gyártó ma már több éves garanciát vállal az akkumulátorra, éppen ezért fontos, hogy olyan márkát válassz, amely rendelkezik megbízható szervizhálózattal a lakóhelyedhez közel. 

  • Állami támogatások

Sok ország különböző módokon segíti az elektromos átállást és a járműpark zöldítését, fiatalítását. Magyarországon jelenleg is elérhető vállalatoknak állami támogatás elektromos autók vásárlásához, ami akkumulátormérettől függően akár több millió forint is lehet. Sok márka kínál egyedi kedvezményeket, akciókat magánszemélyeknek. Érdemes tájékozódni ezekről, mivel jelentős megtakarítást eredményezhetnek.

  • Töltés és töltőhálózat

Vásárlás előtt mindenképpen informálódj az autó töltési lehetőségeiről, beleértve a töltési sebességet és a kompatibilis töltőállomásokat. Fontos tudni, hogy otthon vagy munkahelyen rendelkezésre áll-e a kellő infrastruktúra, vagy szükséges-e további beruházás. Az elektromos autók töltése hosszabb időt vehet igénybe, mint a benzines autók tankolása és bár a gyorstöltők száma növekszik, a töltési infrastruktúra még mindig korlátozott lehet bizonyos területeken.

Szerencsére ma már a legtöbb parkolóházban és bevásárlóközpontban elérhetők kifejezetten az elektromos autóknak fenntartott parkolóhelyek, ahol munkaidőben, esetleg bevásárlás, szórakozás vagy ügyintézés alatt gyorstöltőkkel feltölthetjük az autót. Például Újbudán a Budapest One parkolóházban 30, míg a szomszédos Etele Plaza-ban több mint 40 gyorstöltő várja a tárgyalásokra, munkába, vagy kikapcsolódni érkezőket.

- bdpst24.hu

Check Also

Új kiállítás és új műtárgy az Iparművészeti Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájára több éve új kiállítással készül az Iparművészeti Múzeum, az idei évre a …