Márti is büszke lenne a mentorált fiatalok eredményeire

  • Pásztor Annával hagytak nyomot a világban

Márti emlékét őrzi az Anna and the Barbies együttes híres dala, ami múlt év szeptemberétől a fogyatékosügyet és a tehetséggondozást együttesen felkarolva került újra feldolgozásra négy fiatal által.

Márti is büszke lenne, ha tudná, hogy négy fogyatékossággal élő fiatal kapott lehetőséget dalának újra feldolgozására és egy zene mini album készítésére Pásztor Anna mentorálásával. A négy fiatal negyed éven át tartó zenei képzésben részesült, amelyet Szebényi Dániel zenei producer segített az énekesnő mellett.

Márti maga is fogyatékossággal, de teljes életet élt. Az Anna and the Barbies együttes frissen elkészült dalának még nem volt címe, amikor az együttes megtudta, hogy rajongójuk, akikkel szoros kapcsolatot ápoltak, tragikus körülmények között hunyt el. A Márti dala szeptember óta újra kiemelt figyelembe került, most négy fiatal kapott esélyt általa.

A Magyar Zene Házában mutatta be a program záróeseményén tehetségét az a négy fiatal mentorált, akik lehetőséget kaptak tehetséggondozásra a Civilút Alapítványtól. Az eseményen a program kreatívigazgatója, Megyeri Gabriella ismertette az elért eredményeket és a program kitűzött céljait: “A program célja az volt, hogy a kultúrán, azon belül is a zenén keresztül szólítsa meg a többségi társadalmat üzenetével: a sors nem válogat, de a tehetség sem. A zenében nincs fogyatékosság, csak zenész van és közönség, közösség teremtődik és közös élmény. Nem hagyományos módon építkeztünk, mert a klasszikus gyűjtési akciókon kívül idén a fenntarthatóság vált kiemelt szemponttá. A többségi társadalmat sikeresen értük el, hiszen csak online a mentoráltakról és a programról szóló rövid videók organikusan több mint 1 400 000 megtekintést értek el, ami egy óriási szám, hiszen nem volt ilyen jellegű előzményünk.”

Összefogásban a fogyatékossággal élő gyerekekért

A Civilút 34 815 db rajzeszközt gyűjtött össze a program első részeként cégekkel és civil szervezetekkel, amelyeket együttműködésben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével osztottak ki. Az összegyűlt rajzeszközök egy részét a Sérült Gyermekek Napján a Fővárosi Állatkertben adták át kora ősszel. Másik részét a Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola kapta meg.

Társadalmi integráció 

A program második részeként sikeresen szervezetek gyűjtést a 31 éve működő Budapesti Korai Fejlesztő Központ számára, amelyből speciális játszótéri elemet, egy pillangó libikókát vásárolnak, és telepítenek, hogy a fogyatékossággal élő és az ép gyerekek közösen tudjanak játszani, mert az így szerzett közös élmény segíti a sérült gyerekek társadalmi integrációját, és növeli az elfogadást. Az eszközt a nyár folyamán telepítik, és adják át Budapesti Korai Fejlesztő Központ számára a következő tanév megkezdése előtt.

 

Kultúrával és fenntarthatósággal a közös ügyért

Kovács Cintia és Kovács Dzsenifer testvérpáros a Vakok Állami Intézetében végeztek el egy három hónapos tanfolyamot, megtanultak közlekedni, és a mindennapokban elvégezni azokat a hétköznapi dolgokat, amelyekre szükségük van. Pintér Norbert mentorált látásvesztése előtt általános iskolai tanítóként dolgozott, jelenleg magántanulókat tanít és az informatika mellett dalszerzéssel foglalkozik hobbi szinten. Madaras Dorottya énekesként került a programba, színházi és énekesi területen tevékenykedik középiskolai tanulmányai mellett végzős hallgatóként.

Ők négyen kaptak lehetőséget, majd zenei képzést a novemberi kiválasztást követően. Közösen szereztek dalokat, és dolgozták fel a Márti dala című számot. A folyamat során Pásztor Anna mentorként volt jelen, és segítette a mentoráltak fejlődését: „Amit ezektől a csodásan tehetséges emberektől kaptunk az a valódiság, az őszinteség, az érintetlenség és az igazság. Brutálisan jó lett a végeredmény, nagyon jó nóták születtek, büszke vagyok a gyerekekre. A Márti dala című számunkat Mártinak dedikáltuk, aki sajnos már nem él, de ő maga is fogyatékossággal élő barátunk volt, és nagyon-nagyon büszke lenne arra, hogy egy ilyen hihetetlen dolognak a mentora lehet most ő is, hiszen régóta tevékenykedik föntről a zenekar érdekében is, és most a gyerekek érdekében is, és nagyon-nagyon büszke lenne arra a gyönyörűséges dologra, ami a Márti dalából is született.”

Szebényi Dániel aki a program zenei producereként vitte végig a képzést, a záróeseményen kiemelte: “Sikerült megteremteni a mentorált fiatalokkal egy folyamatos fókuszállapotot. Azt éreztem nagy győzelemnek, hogy már a legeslegelső perctől kezdve, amikor először találkoztunk személyesen a mentoráláskor, mindenki folyamatosan figyelt, és azért volt ott, hogy fejlődjön, és haladjunk előre a dolgokkal. Így elindult egy organikus folyamat, amiben jó volt benne élni, és sosem fogom elfelejteni, amikor először hallottunk Annával egyben a mentoráltak dalait.”

A mentoráltak a három hónapos zenei képzés során gyakorlati órákon és workshopokon nyertek betekintést a dalszövegírás fortélyaiba, a dalszerzés alapvetéseibe, majd kezdtek közös dalszerzésbe. Az időszak alatt havi támogatást kaptak az alapítványtól, a program végén stúdióban vették fel a dalokat, majd a két saját szerzeményhez videóklipet is forgattak.

A programot szervező Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vári Attila kiemelte, a  Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával című programot folytatják, és a zene mellett a képzőművészeti terület kap a jövőben kiemelt szerepet. Az elnök az alapítvány operatív igazgatójával, Vezér Tamással adta át a záróeseményen a mentoráltak számára a bizonyítványt, amiért a képzést sikeresen vitték végig, és fejezték azt be. Emlékplakettel és oklevéllel köszönték meg Pásztor Anna és Szebényi Dániel kiemelkedő munkáját, és a program fő megvalósítóinak munkáját, valamint a támogatók segítségét.

A program során Sárközi Éva képzőművésznő a fogyatékosság témájára reflektáló festményét adományozta a Varázsceruza program segítése céljából. A festményt online aukción értékesítették, bevételével a Varázsceruza program további megvalósítását támogatják.

A Varázsceruza mini album május elejétől a Civilút Alapítvány Spotify-csatornáján is elérhetővé válik.

- bdpst24.hu

Check Also

Ők a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjei

Egy hónap múlva kezdődik a MOZ.GO Immár publikus, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűrije kategóriánként …