Kinyílt a hitelcsap a kis- és középvállalkozásoknál

  • Tizenhét százalékkal emelkedett tavaly a bankhitelek állománya a CIB Bank KKV üzletágában

A piaci átlagot jóval meghaladó ütemben, 17 százalékkal nőtt tavaly a hitelállomány a CIB Bank KKV üzletágában. Eközben a pénzintézet 40 százalékkal több kis- és középvállalkozói számlát nyitott, mint a megelőző évben, és a bankot váltó ügyfelek több mint 11 százaléka a CIB Bankot választotta. A CIB Bank várakozásai szerint az év első felét a kivárás fogja jellemezni, ezt követően nőhet megint érezhetően a kereslet a kis- és középvállalkozói hitelek iránt. 

Sikeres évet zárt 2023-ban a CIB Bank KKV üzletága: tavaly 40 százalékkal emelkedett a pénzintézetnél nyitott kis- és középvállalkozói számlák száma a megelőző évhez képest; ezzel a számlavezető ügyfelek állománya hat százalékkal nőtt. A bankot váltó, 1 milliárd és 15 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek több mint 11 százaléka 2023-ban a CIB Bankot választotta, amellyel a bank a legdinamikusabban növekvők közt volt ebben a szegmensben.

A finanszírozási oldalon is jó teljesítményt nyújtott az üzletág: a kötelezettségvállalások állománya 2023-ban összességében 11 százalékkal nőtt a CIB Bank kis- és középvállalkozói ügyfeleinél. Ezen belül a bankhitel-portfólió a 4%-os piaci ütemet többszörösen meghaladó mértékben, 17 százalékkal gyarapodott egy év alatt. Ami az egyéb finanszírozási formákat illeti, a lízing állománya 22, a garanciáké 18, a faktoringé pedig 10 százalékkal emelkedett tavaly a KKV üzletágban.

A megtakarítások állománya hozzávetőleg a harmadával emelkedett 2023-ban az üzletágban, ezen belül a betéteké még gyorsabb ütemben, 44 százalékkal gyarapodott. A kimenő számlaforgalom – amely a cégek vásárlási aktivitását tükrözi – 7 százalékkal emelkedett tavaly, és ezen belül az elektronikus csatornákon 12 százalékos emelkedés mutatkozott.

A jegybanki alapkamat várható további csökkenése, illetve a fogyasztási, beruházási kedv fokozatos visszatérése nyomán arra számítunk, hogy idén, kiemelten a második félév dinamizálódásának köszönhetően tovább növekedhet a kis- és középvállalkozói hitelek állománya Magyarországon. A CIB Bank célja, hogy folyamatosan a piaci átlagnál nagyobb bővülést érjen el a kis- és középvállalkozások finanszírozásában. Az pedig, hogy az új számlát nyitó KKV ügyfeleink számát tavaly 40 százalékkal sikerült növelnünk, alátámasztja a stratégiánk helyességét, melynek lényege, hogy a vállalkozások szerethető szakértő pénzügyi partnere kívánunk lenni. Ennek alapköve a kollégáink munkája és a nullához közelítő fluktuációban megnyilvánuló lojalitása, amire kiemelten büszkék vagyunk” – nyilatkozta az eredmények kapcsán Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletágának igazgatója.

- bdpst24.hu

Check Also

Nyaralás előtt módosítja hátrányosan a Revolut az utasbiztosítását

A Revolut egyelőre nem tett hivatalos bejelentést, azonban sikerült utána járnom a részleteknek. Jelentősen csökkennek …