11 400 ÉVES RAJZTÁBLÁT TALÁLTAK TÖRÖKORSZÁGBAN

A díjnyertes történész, Bettany Hughes filmezhette le először a nemrégiben Törökországban felfedezett 11 400 éves kőtáblát. A rajzot Közel-Kelet egyik legjelentősebb zarándokhelye, Şanlıurfa mellett, egy falusi pincében találták meg, és olyan férfit ábrázol meztelenül, akit egy ideges bika és nagymacskák támadnak meg.

Şanlıurfa tartomány Göbeklitep ásatási területét 6 évvel ezelőtt vették fel az UNESCO Világörökség-listára: itt található a világ legrégebbi megalitikus építménycsoportja, valamint a középső kőkorszak, a mezolitikum eddig felfedezett legősibb, 10 000 éves temploma. A területen számos, esetenként több méteres ember- és állatszobrot találtak. /Előbbiek közül egy intim testrészét fogó férfi 2,3 méteres szobra kapott kiemelt figyelmet./

Néhány hónappal ezelőtt pedig Şanlıurfa mellett, egy vidéki pincében bukkantak egy olyan kőbe vésett rajztáblára, amelynek története szerint egy felbőszült bika és néhány vadmacska megtámad egy meztelen embert. A brit származású író és műsorvezető, Bettany Hughes professzornak jutott a megtisztelő lehetőség, hogy elsőként forgathatott a helyszínen. A díjnyertes történész hiteles és információdús, ugyanakkor szórakoztató időutazásai általában ősi civilizációk történelmébe kalauzolnak, miközben különböző mérnöki, kulturális és vallási emlékeket, alkotásokat követnek nyomon. Az 11 400 éves rajztáblát a Kincsek Bettany Hughes-zal c. dokumentumsorozat mutatja be a Viasat History csatornán, április 19-étől péntekenként 21 órakor.

- bdpst24.hu

Check Also

Ákos rockműsorral tér vissza a Plázsra

Nincs nyár Ákos-koncert nélkül a Plázson, idén ráadásul Ákos és zenekara Rockturnéval és legújabb dalaival …