7 tipp, hogy megtaláld a számodra legideálisabb porszívót 

A tökéletes porszívó megtalálása nem kis feladat, de nem is lehetetlen küldetés. Bár a termékspecifikációk, -paraméterek és -típusok tengerében könnyű elveszni, némi tudatosággal és a személyes preferenciáink ismeretében rálelhetünk a tökéletes takarító-társunkra. Ebben segít a Rowenta, amely 7 tippet gyűjtött össze, egyfajta útmutatóként szolgálva a porszívóválasztás során.

Nem minden a teljesítmény

Bár úgy tűnhet, hogy a porszívó legfontosabb paramétere a teljesítménye, ez nem egészen így van. A nagyobb teljesítmény ugyanis nem feltétlenül jelent nagyobb hatékonyságot, mivel az eredményesség 50 százalékát a fej minősége befolyásolja. Ezért is érdemes a watt-számok mellett, a fúvókát is figyelembe venni a porszívó kiválasztásánál.

Mindig a felület típusának megfelelőt válasszuk

Meleg- vagy hidegburkolat, szőnyeg vagy akár ezek kombinációja? Minden tisztítandó felülethez más típusú porszívó ajánlott. Ahol több a szőnyeg, vagy szőrhullató háziállat van, a forgókefés verziókat érdemes választani, míg a sima padló esetén a robotporszívók – főként azok, amelyek fel is mosnak – lesznek a leghatékonyabbak és legkényelmesebbek. A könnyen porosodó otthonok vagy porallergiával küzdők számára a speciális kialakítású szűrőrendszerrel vagy porzsákokkal rendelkező darabok jelentenek megoldást, míg a zsák nélküli porszívók előnye, hogy teljesítményük nem függ a felszívott szennyeződés mennyiségétől.

Legyen kompatibilis az életmódunkkal

A porszívó kiválasztásakor sose felejtsük el figyelembe venni a saját takarítási szokásainkat és életvitelünket. Kiskedvencek esetén gyakrabb porszívózásra érdemes készülni, és olyan típus ajánlott, ami „háziállat” tartozékokkal rendelkezik – mint például a kárpittisztító fej. Kisgyermekek mellé a morzsaporszívóként is használható álló eszköz a legpraktikusabb, mivel használata egyszerű és gyors. Azok számára pedig, akiknek kevés idejük jut a takarításra, de szeretnének rendszeres segítséget otthonuk tisztántartására, a robotporszívó a legjobb választás, mivel lényegében helyettük végzi el a munkát.

A porszívót mindig a gyártó utasításai szerint kell használni

A porszívó hosszú és hatékony működésének záloga a megfelelő használat. A porszívókhoz minden gyártó pontos használati útmutatót és ápolási javaslatokat ad – például, hogy milyen gyakran kell cserélni a porzsákot vagy tisztítani a szűrőket – amelyeket érdemes megfogadni. A rendszeres tisztítás nemcsak a kellemetlen szagok kialakulását akadályozza meg, hanem az eszköz élettartamát is meghosszabbítja. A rendeltetésszerű használat tehát elengedhetetlen a porszívó képességeinek kiaknázásában. 

Sok minden múlik a porszívózsákon

Amennyiben olyan porszívót választunk, amely zsákban tárolja a szennyeződést, érdemes több szempontot is figyelembe venni. A felszívott szennyeződés ugyanis mindaddig potenciálisan befolyásolhatja otthonunk levegőminőségét, ameddig a zsákban van, vagyis amíg ki nem cseréljük vagy ki nem tisztítjuk. Épp ezért fontos olyan porszívó mellett dönteni, amelyben többrétegű, HEPA-szűrővel ellátott textilzsák található. Higiéniai okokból nem érdemes a porszívó gyártójának márkájától eltérő, olcsóbb zsákot sem használni, mert egyaránt veszélyeztethetik a minőséget és a kapacitást.

Olyan márkát válasszunk, amelynek van magyarországi vevőszolgálata 

Még a legmegbízhatóbb porszívók is elromolhatnak, ebben az esetben pedig jó tudni, hogy van lehetőség Magyarországon javíttatni. Némelyik gyártó ugyanis akár 15 év garanciát is vállal termékei javíthatóságára, ami nemcsak a porszívónk élettartamát hosszabbítja meg, de hozzájárul a hulladékcsökkentéshez is.

Nincs több zajoskodás

Az utolsó tipp, amire érdemes figyelni a porszívó kiválasztásakor, az a zajszint. Felejtsük el a szomszédokat is felriasztó porszívókat, hiszen manapság rendkívül halk készülékek is kaphatóak.  Csupán annyi a dolgunk, hogy hallgatunk a fülünkre.  

www.groupeseb.com

- bdpst24.hu

Check Also

Közel harminc év után újra színpadon az eredeti FLM!

Július 3-a igazi poptörténeti pillanatnak ígérkezik, hiszen több mint három évtizedes pályafutása során először látogat …