Jubileum a Pesti Színházban

 • 10 éve látható a Toldi Csőre Gábor előadásában

Arany János elbeszélő költeménye, a Toldi a magyar irodalom örökérvényű remekműve. Az elismerésért és megbecsülésért küzdő fiú lebilincselő kalandjai 2014. április 4-e óta töretlen sikerrel elevenednek meg Csőre Gábor előadásában a Pesti Színházban. A Paczolay Béla rendezte előadást élőzene és izgalmas vizuális illusztráció kíséri. A Toldi jubileumi előadása pontosan a bemutató után tíz évvel, április 4-én lesz látható. 

A Toldi a Pesti Színházban egy kerettörténettel indul. Egy fiatalember, egy állástalan színész adja elő, ezzel próbálja megkeresni a kenyerét az utcán. Vagyis az olcsó szórakoztatás, vásári mulattatás helyett valami értékes, számára fontos mű előadását választja. A mesélés alaphelyzete aztán fokozatosan eltűnik, és a színész egyszemélyes előadásában megelevenednek a Toldi szereplői: Toldi Miklós, Toldi György a rókalelkű bátyja, Miklós édesanyja, Bence a hű szolga, a király, a cseh vitéz és az elbeszélő, aki gyönyörű leírásokkal tűzdeli tele a történetet. 

Az előadást Paczolay Béla rendezte, Toldit Csőre Gábor testesíti meg, aki a bemutató évében az alakításáért elnyerte az Ajtay Andor díjat és a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt. „Álmomban sem gondoltam volna, hogy tíz év benne lesz ebben az előadásban. Azt reméltem, talán Arany János és az a sok munka, amit közösen beletettünk, megment minket a totális bukástól. Ez a siker tényleg csapatmunka eredménye, mindenkié, aki bármilyen módon részt vett az előadás létrejöttében. Gyerekkoromban egyébként én is nehezen fogadtam be a művet. Amikor több mint 10 éve elkezdtem vele foglalkozni, folyamatos rácsodálkozás volt az újraolvasás. Szerintem sokan vagyunk így ezzel: azt hisszük, ismerjük a Toldit, és sok olyan sztereotípia él bennünk róla, amelyeket az iskolában tanultunk. Aztán ha felnőttként újra elővesszük, meglepődünk, hogy mennyi szín, izgalmas mozzanat, humor van benne. Persze emlékszünk, hogy bika meg farkasok, de hogy közte mi van, azt már elfelejtettük. Miklós belső vívódását és döntéseit pedig talán csak felnőttként lehet igazán megérteni… Egyébként nincs olyan nap, amikor ne jutna eszembe a Toldi egy-egy sora. Mindenre jó, mint a szent könyvek, bölcselkedni lehet belőle. Egy idő után én lettem az összes szereplő, és a sorsuk is az én életem” – meséli Csőre Gábor. 

A Pesti Színházban a történetet élőzene kíséri, amelyet Barabás Béla zeneszerző írt. A két zenész nemcsak mindvégig jelen van a színpadon, de együtt élnek, együtt lélegeznek Toldi történetével. Az előadás másik főszereplője Csáki László Balázs Béla-díjas, nemzetközi hírű animációs rendező mozgó illusztrációja, ami kreatív értelmezésekkel, szabad asszociációkkal egészíti ki az előadást, így egy a fiatalok számára könnyen megfejthető és természetesnek ható vizuális nyelven segíti a befogadást.

További információ: https://www.vigszinhaz.hu/Toldi 

Arany János

Toldi

elbeszélő költemény egy részben

Előadja Csőre Gábor

zenészek

 • Barabás Béla
 • Galántai Zsolt

díszlettervező Hujber Balázs

jelmeztervező Mester Dóra

dramaturg Kovács Krisztina

zene Barabás Béla

animáció Kiss Virág, Lengyel Nóra, Szabó Péter,
                    Umbrella.tv

animációs rendező Csáki László

vetítés Szilágyi Lóránd

mozgás Király Attila

szcenika Krisztiáni István

ügyelő Röthler Balázs

Báhner Péter

súgó Zsolnay Andrea

Ádám Dorottya

rendezőasszisztens Várnai Ildikó

Efstratiadu Zoé

rendező Paczolay Béla

 • vendégjátékok 2014.10.21 19:00, Pozsony – Astorka Fesztivál
 • 2015.05.28 18:00, Pécs – Családi Feszivál
 • 2015.06.02 19:00, Kolozsvári Állami Magyar Színház, Házi Színpad
 • 2016.01.25 14:30, Tatabánya
 • 2016.01.26 14:30, Tatabánya
 • 2017.03.02 19:00, Nemzeti Színház
 • 2017.07.03 19:00, Petőfi Irodalmi Múzeum
 • 2017.08.18 21:00, Nyíregyháza
 • 2017.08.19 21:00, Nyíregyháza
 • 2017.08.20 20:00, Nyírbátor
 • 2017.08.21 21:00, Nagyvárad
 • 2017.08.22 19:00, Nagyszalonta

Bemutató: 2014. április 4.  Pesti Színház

kredit: Vígszínház – Dömölky Dániel

- bdpst24.hu

Check Also

A KARL LAGERFELDRŐL SZÓLÓ SOROZAT JÚNIUS 7-ÉN LESZ ELÉRHETŐ A DISNEY+-ON 

DANIEL BRÜHL, A „BECOMING KARL” FŐSZEREPLŐJE IS RÉSZT VETT A CANNES-I SOROZATFESZTIVÁL HÍRES RÓZSASZÍN SZŐNYEGES …