Szakértők a kriptopiac szabályozásáról és a kriptoeszközök intézményi elfogadásáról

Jelentős pénzügyi intézmények figyeltek fel az utóbbi időben a kriptovalutákra és fogadják el ezeket törvényes pénzügyi eszközként. A blokklánc technológia a tranzakciók gyorsasága és átláthatósága miatt válik egyre vonzóbbá az intézményi befektetők számára. A friss jogszabályi változásokra sokan tekintenek pozitív fejleményként, hiszen hozzájárulnak a bizalom és a biztonság erősödéséhez, ezáltal a kriptoeszközök nagyobb elfogadottságához.

A hagyományos pénzügyi intézmények a kriptovaluták integrációjában növekedési potenciált látnak, bár ehhez elengedhetetlennek tartják a szilárd jogszabályi környezet meglétét. A Binance vezetője Richard Teng, Henri Arslanian, a Nine Blocks Capital társalapítója és John Cahill, a Galaxy Digital Asia operatív igazgatója osztotta meg a véleményét a legújabb piaci trendekről a Binance VIP Voices csatornán.

A Binance VIP Voices legutóbbi adásában szakértők azt járták körül, hogyan lehet megtalálni a megfelelő egyensúlyt a kriptopiaci innováció és a szabályozás között. A beszélgetés során a résztvevők arra is kitértek, milyen okok húzódnak meg amögött, hogy egyre több pénzügyi intézmény karolja fel a blokklánc technológiát és dönt a kriptovalutákba történő befektetés mellett, illetve milyen előnyökkel jár számukra a kriptovaluták használata.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének vezérigazgatója, Richard Teng, Henri Arslanian, a Nine Blocks Capital kriptovalutákra épülő fedezeti alap társalapítója, John Cahill, a Goldman Sachs korábbi szakértője és a Galaxy Digital Asia operatív igazgatója fejtette ki a véleményét a jelenlegi piaci trendekről és a szabályozás kérdéséről.

Szabályozás a kriptotérben

Richard Teng szerint általában igaz, hogy az első jogszabálytervezetek a nagyobb szigor irányába mutatnak, amelyeket azonban később finomítani kezdenek a jogalkotók, miután jobban megismerik az adott piac jellegzetességeit. Így volt ez a pénzmosás elleni törvény esetében is, amely kezdetben a kriptovalutákat kriminalizálta, ám később sokan felismerték, hogy a fiat valuták mozgását jóval kevésbé lehet nyomon követni, mint a kriptovalutákét, ezt a tulajdonságukat pedig a bűnüldöző szervek kiválóan ki tudják használni a bűnesetek felderítésében.

John Cahill azt emelte ki, hogy a szabályozás minősége három tényezőn múlik: a döntéshozóknak világossá kell tenniük a szándékaikat, a kriptopiacot üzemeltető szereplőknek fel kell mérniük, hogy a piacon milyen termékekre és szolgáltatásokra van kereslet, milyenek a piaci trendek, legvégül pedig a szabályozásért felelős hatóságoknak meg kell találniuk a módját annak, hogy érdekelté tegyék a piaci szereplőket a szabályok betartásában.

A szabályozásban rejlő kihívások

Richard Teng szerint a szabályozásban megjelenő kétértelműség komoly nehézségeket okozhat. Volt már példa arra, hogy egy kormány szavakban erősen elkötelezte magát a kriptovaluták mellett, azonban a szabályalkotás közben ez az elköteleződés lanyhult. Ilyenre példa az, amikor a piacon csak kevés kriptopár érhető el, vagy csak azonnali kereskedésre van mód, a származékos termékek és más eszköztípusok pedig elérhetetlenek.  Henri Arslanian szerint egy kripto-fedezeti alap elindítása egyes piacokon akár kétszer-háromszor több pénzbe is kerülhet az előzesen tervezetnél, ami lényegesen hátráltatja a piac fejlődését.

Szabályozás vs. innováció

Richard Teng szerint nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, ahol a szabályozás még épp olyan mértékű, ami nem akadályozza az innovációt, viszont hozzájárul a bizalom megerősítéséhez. A Binance vezetője az okos szabályozás mellett tette le a voksát. A vezető szerint a szabályozás nem lehet egyoldalú, nem koncentrálhat kizárólag a kockázatcsökkentésre, de támogatnia kell az innovációt. A jól megtalált egyensúlynak óriási hatása van a kriptopiaci munkaerőhelyzetre és arra, hogy az intézmények milyen mértékben tudják támogatni az iparág fejlődését.

John Cahill szerint a kriptovaluták globális elfogadása nem valósulhat meg a megfelelő szabályozás nélkül. Valószínűleg számos próbálkozásnak leszünk még tanúi ezen a téren, mielőtt a decentralizáltság a pénzügyi világban globális szinten megvalósulna.

Az intézményi befektetések jövője

Hogyan fogja alakítani az intézményi befektetők döntéseit és a szabályozási környezetet az, hogy a Bitcoin ETF-ek szabad utat kaptak idén év elején? Henri Arslanian szerint ez sok egyéni felhasználó és intézményi befektető figyelmét keltette fel a kriptovaluták iránt, miközben sokak számára tette könnyen elérhetővé a kriptovalutákat. Mindezek hatására, most már azok az intézmények is fontolgatják a belépést erre a piacra, amelyek eddig ódzkodtak ettől, részben azért is, mert jutalékokra és a kezelt vagyon után járó bevételekre is szert tehetnek egy-egy ETF eladásával. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a kriptovaluták általános elfogadottsága sokat javult, ami a teljes iparágba vetett bizalmat is megerősítette.

John Cahill szerint az ETF-ek hidat képeznek a kriptotér és a hagyományos piacok között. A hatóságok ma már elfogadják, hogy a bankok egyenlegében a kriptoeszközök is megjelennek, a kriptopiac számára pedig mindez azt jelenti, hogy még több pénz, tőke áramolhat be erre a területre.

Richard Teng arra mutatott rá, hogy maga az ETF is egy innovációnak tekinthető, amely viszonylag alacsony költség mellett teszi lehetővé kriptoeszközök birtoklását. Egy felhasználó számára azonban még mindig olcsóbb kriptoeszközt vásárolni és birtokolni egy kriptotőzsdén, mint ETF-et vásárolni, amely díjköltséggel jár. Ennek ellenére, az ETF kiváló eszköz arra, hogy valaki a befektetését úgy helyezze el, hogy annak a kriptopiac felé is legyen kitettsége. Segít továbbá a felhasználói bázis növelésében olyan új szereplők megszólításával, mint például az alapítványok, intézmények, tanácsadók, és a bankok.

A Binance VIP Voice legújabb adásait ide kattintva lehet elérni.

- bdpst24.hu

Check Also

Beat!Beat!Drums – Karosi Júlia és Kristjan Randalu közös átirata 

„A darab nagyon erős zenei képekkel ábrázolja a háború borzalmait” A bátran kísérletező énekesnő, Karosi …