Játékos családi programokkal vár a VerShaker fesztivál

  • Játékos családi programokkal, verskoncerttel és szakmai eseményekkel várja a közönséget a VerShaker fesztivál

Az egynapos minifesztivál keretében Wunderlich Józseffel, Karafiáth Orsolyával, Tóth Andrással és a Komp Kollektívával, valamint a VerShaker további közreműködőivel ünnepelhetjük a költészet felszabadító hatalmát. A délelőtti, kisebb városrészt felölelő utcai társasjáték után a kicsiknek kézműves foglalkozással, VersJátékokkal a nagyoknak pedig koktélbárral, kerekasztal beszélgetéssel, jam sessionnel és Weöres szimfóniák koncerttel folytatódik az ünnep az Itt és Most közösségi térben, Ferencváros szívében.

Négy évvel ezelőtt, a magyar költészet napján indította el vers témájú YouTube-csatornáját Zoltán Áron, a Vígszínház színművésze. A VerShaker azóta számos hazai fesztivál állandó fellépőjeként, élőben is sikert aratott „versmegfejtő” és „költőbemutató” beszélgetéseivel, valamint interaktív előadásaival. A negyedik születésnap alkalmából rendezett minifesztiválon, április 6-án 10:30 és 22 óra között a következő programok várhatók:

10:30 VERSengő Városi séta – Kiindulási pont a Ráday utca 39-ben (Kettőspont Színház)

14:00 Itt és Most Közösségi Tér (Ráday utca 18.) helyszínnyitás: Koktélbár és Kézműves sarok

15:30 VersJátékok – játékos workshop versekkel

17:30 „Mi a jó vers sikerének titka?” – kerekasztal beszélgetés Karafiáth Orsolyával, Péczely Dórával, Pacz Mercédesszel és Valcz Péterrel

19:00 Vers és dal jam session Wunderlich Józseffel és Zoltán Áronnal

20:30 Weöres szimfóniák – Tóth András és a Komp Kollektíva koncertszínháza

A fesztiválra elővételben az alábbi linken lehet jegyet váltani:
https://titokszinhaz.mytix.hu/events/vershaker-szuletesnap

VERSengő városi séta valójában egy kalandjáték – meséli Tamássy Boglárka, az önkéntes szervezőcsapat tagja. Indulhatsz egyénileg és csapatban is, barátokkal vagy családdal. A „verskereső térkép” segítségével küldetési célpontokat kell felkutatni, ahol játékos feladatok várják a résztvevőket. A kijelölt terület egészén pedig költőkről, írókról szóló hirdetéseket ragasztunk ki. Nemcsak a hirdetésekről letépett cetlikkel, hanem a tudással is, amit a játék során felhalmoznak a versengők, pontot gyűjthetnek egy kvíz kitöltése során. A legtöbb pontot gyűjtő versengők lélekerősítő verseskötetekkel gazdagodnak. A játékon részt vehetsz a VerShaker születésnapi minifesztiválra váltott egész napos bérlettel és külön a VERSengőre váltott regisztrációs jeggyel is, ide kattintva.

Délután a költészet és a nyelv játszóterére invitálja nézőit Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművésze, VersJátékok című előadásán. Az egyszerű szavaktól, a költői képeken át a versekig vezető úton, könnyedén haladnak végig a játékosok, miközben lassanként megnyílik előttük a lírai költészet világa. A játékok során kortárs és kortalan költők versei hangoznak el Áron előadásában. A részvételi színházi esemény minden írni-olvasni tudó korosztály számára egyaránt élvezetes és tanulságos.

„Mi a jó vers sikerének titka?” – e kérdéssel indul a fesztivál kerekasztal beszélgetése. A kerekasztalban az a jó, hogy kerek, így nem ülhet senki az asztalfőre – olvashatjuk az program leírásában. Középiskolai magyartanár, független színházi alkotó, a legnépszerűbb versantológiák szerkesztője, és az ország egyik legismertebb költője egyenrangú felekként ülnek le az asztalhoz és merülnek el a lírai költészetet övező kérdések tengerében.

Meghívott szakértők:

Karafiáth Orsolya költő, író, műfordító, szerkesztő

Péczely Dóra szerkesztő, irodalom-, film- és tánckritikus, a Szívlapát antológia és a Szép versek (2009-2012) válogató-szerkesztője

Pacz Mercédesz, a Szent Margit Gimnázium magyar-francia szakos tanára

Valcz Péter rendező, színész, író

Moderátor: Zoltán Áron

Örömzene, örömvers, lazulás, felhőtlen jókedv és kötetlen improvizáció. Ez a Vers és dal jam session Wunderlich Józseffel és Zoltán Áronnal. A Vígszínház két színművésze, a Grund – vígszínházi fiúzenekar két tagja, mielőtt június 30-án a Budapest Parkban lépnének színpadra, a VerShaker szülinapi minifesztiválján dobják össze, amilyük van: verseiket, dalaikat, emlékeiket, gondolataikat a költészetről, érzelmekről, szépséges, vagy éppen fájdalmas világunkról.

„Weöres Sándor, egyszerre tud mindenkihez szólni és mindenki nevében megszólalni. Gyermek, nő, férfi, nemtelen létező egyszerre tud lenni. A zene segítségével szeretnénk megnyitni az utat ezeknek a gyönyörű, nagyobb lélegzetvételű verseknek, hogy egészen a lelkünk legmélyére jussanak.” – írják a Komp Kollektíva alkotói Weöres szimfóniák koncertjükről. Tóth András színművész, rendező és zenész társai pop, blues, rap, folk és komolyzenei elemekből dolgozták ki azt a sajátos hangzásvilágot, ami eddig ismeretlen dimenziókat nyithat meg Weöres kozmikus költészetében.

Előadják:

Tóth András – ének

Vitus Eszter – zongora

Kiss-Varga Roberta Izabella – hegedű

Fotók: VerShaker

- bdpst24.hu

Check Also

Merülj el az ínycsiklandó csemegék illatában!

Ha ínyencségként illatoznál, a Lush-ra számíthatsz! Limitált kiadású új csemegék és ínycsiklandó klasszikusok ennivaló illata …