Válságból remény: forradalmi digitális újítás segíti az ukrán menekülteket

  • Innovatív és ingyenes módszerrel a depresszió elleni harcban

A részben EU finanszírozásból megvalósuló „Mental Health Support for Ukrainian Refugees” (MESUR) projekt célja, hogy a háború elől menekülő és ebből eredő pszichológiai nehézségekkel küzdő milliónyi embernek támaszt nyújtson. A MESUR-t hat európai ország szakértője vezeti – Lengyelország, Magyarország, Németország, Bulgária, Görögország és Észtország – Ulrich Hegerl professzor irányításával. A MESUR a kognitív viselkedésterápián alapuló iFightDepression® digitális felülettel nyújt azonnali mentális támogatást, missziója a PTSD-vel, traumával vagy gyásszal küzdők segítése és az Európában elérhető mentális egészségügyi szolgáltatások hiányának pótlása.

Magyarországon a MESUR projekt több oldalról igyekszik elérni az ukrán menekülteket: a VEA szervezet dolgozik az NGO-kkal, mint elsősegélynyújtókkal a krízishelyzetben, egyházi szervezetekkel, valamint nagy nemzetközi szervezetekkel, hogy javítsa a menekültek mentálhigiénés állapotát. Ez a tevékenység az ország minden részére és a határokon túlra is kiterjed. Meg vagyunk győződve róla, hogy ez a digitális mentális egészségügyi eszköz egy jobb életminőséget nyújthat a rászorulók számára” – nyilatkozta a projektben résztvevő Dr. Zsák Éva.

Piotr Toczyski PhD, a Maria Grzegorzewska Egyetem professzora és a MESUR projekt tagja szerint létfontosságú, hogy tanuljunk egymástól a depresszió kezelésére szolgáló digitális egészségügyi eszközök segítségével. „A menekültekre összpontosítunk, de az eszközök elérhetők a helyi, anyanyelven beszélő emberek számára is. A magyar csapat tanul Lengyelországtól, a lengyel csapat pedig Magyarországtól ebben a nemzetközi együttműködésben” – árulta el a szakértő.

A forradalmi megoldást nyújtó alkalmazás a lelki kihívásokkal szembenéző ukrán menekültek számára ad reményt, illetve megszünteti a pénzügyi és nyelvi akadályokat: ingyenesen, több nyelven is elérhető, ideértve az ukránt, oroszt és magyart is. Tudományosan bizonyított, hogy az iFightDepression® megbízható módot kínál depresszió, szorongás és trauma kezelésére. Az alkalmazás használható egyénileg, illetve szakmai támogatás kiegészítéseként is, ezzel segítve azokat a menekülteket, akiknek szükségük van hozzáférhető mentális egészségügyi támogatásra.

iFightDepression®

- bdpst24.hu

Check Also

VILÁGDÖNTŐBEN AZ ELTE PROGRAMOZÓI

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban. …