Az ágy a fontosabb, nem a lepedőakrobatikázás

 • Még a csend és a sötétség sem olyan fontos, mint a kényelmes ágy

Az ágy és a párna a legfontosabbak a jó alváshoz – derült ki a Pepita.hu friss felméréséből. Saját értékesítési adataik szerint az ágyra, ágykeretre vagyunk hajlandóak a legtöbbet költeni a nyugodt alvás reményében. Sokak gyarapítják képernyőidejüket még az utolsó pillanatokig is, és vannak, akik a vörösborra esküsznek az elalvás elixíreként. A pornónézés és a szex – önbevallás alapján – kevesebb embert ringat álomba, mint egy jó keresztrejtvény.

Idén március 15-ére esik az alvás világnapja, ebből az alkalomból készített online felmérést a Pepita.hu marketplace és webáruház közel 4000 fő részvételével. A kutatás szerint a válaszadók kétharmada számára az ágy/matrac minősége a legfontosabb a jó alváshoz, de minden tizediknek a párna is sarkalatos pont. Arról már jobban megoszlanak a vélemények, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy könnyű legyen maga az elalvás. A válaszadók harmada teljes csendet igényel. Negyedük általában egyből elalszik, ezért nem emelt ki semmit. 24 százalék azoknak az aránya, akik filmet vagy sorozatot nézve alszanak el. A válaszadók ötöde teljes sötétségben tud könnyen elaludni. A felmérésből az is kiderült, hogy sokan a párjuk ölelését, közelségét tartják nélkülözhetetlennek. Néhány egyedi, de teljes mértékig érthető válasz is született erre a kérdésre, mint például a jól szelelő orr és a tudat, hogy a gyerek már alszik. Bár a többség (90%) nem fogyaszt semmit annak érdekében, hogy el tudjon aludni, a válaszadók közel 5 százaléka iszik nyugtató hatású teát, 3 százalékuk pedig altatót szed. Van, aki a vörösbor jótékony hatásában hisz, más a párjától kapott masszázsban.

Kezek a paplan fölött

Az előzőekből már kiderült, hogy a többség számára a film- vagy sorozatnézés, míg a felmérésben résztvevők 13 százalékának az ébresztő beállítása az utolsó tevékenység elalvás előtt. 9 százalékuk offline, 7 százalékuk pedig online olvas. Kevesebb mint 6 százalék az aránya azoknak, akik a naptárjukat nézegetik, és a következő napot, napokat tervezgetik meg. A kérdőív kitöltőinek körében a közösségi média platformok közül a Facebook a legnépszerűbb, ezt követi a YouTube, majd a TikTok. Az Instagramot nézegetik legkevesebben az elalvás előtt. „Ez valószínűleg egy másik mintavétel esetén módosulna, de felmérésünkben nagyobb arányban képviseltették magukat a 46 év felettiek, mint a náluk fiatalabbak” – adta magyarázatul Dorcsinecz József, a Pepita.hu vezérigazgatója.

 

Az önbevallásos válaszok szerint nem túl népes a tábora a pornót, szexi tartalmakat nézegetőknek, csupán a válaszadók alig fél százaléka vallott erről. „Látványosabb eredményre számítottunk az akciókat bújó vagy online vásárolók esetén is, de csak kb. minden századik válaszadó fontolgat vásárlást az elalvást megelőző pillanatokban” – mondta a vezérigazgató. Az egyéb lehetőséget megjelölők közül többen egybehangzóan az imádkozást adták válaszul, illetve szintén ismétlődő felelet volt az online játék is. Bár a felmérés nem reprezentatív az ország lakosságára nézve, azért az megdöbbentő, hogy többen fejtenek rejtvényt elalvás előtt, mint merülnek el az intimitás rejtelmeiben.

Miket vásárolunk a jó alvás reményében?

A felmérés résztvevőinek közel 87 százaléka nem követi nyomon alvási szokásait. Aki igen, zömében okosórával teszi, néhányan pedig alvásnaplót vezetnek. A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, vajon a gyerekek esti lefekvését hogyan lehet megkönnyíteni. Tízből hat válaszadó szerint kell egy plüssfigura, amit csak az alváshoz kaphat meg a gyerkőc. Közel minden ötödik válaszadó szerint a vonzó ágykeret – például versenyautó, házikó is közrejátszhat. Ahhoz pedig, hogy a gyerkőc könnyen elaludjon, a válaszadók több mint kétharmada jelölte meg a valamelyik szülő által mondott esti mesét. A Pepita.hu értékesítési adatai szerint alváshoz kapcsolódóan a leggyakrabban náluk az ifjúsági ágyakat és az ágyneműket vásárolják, de az éjjeli fények, projektorok, kiságyak és bölcsők, valamint az elektromos ágymelegítők is népszerűek. „A fentieken túl a szülők körében még keresettek a mesekönyvek, a gyerek pizsamák és hálóingek, továbbá az emeletes ágyak is” – tette hozzá a vezérigazgató, aki azt is elárulta, hogy az ágyakra, ágykeretekre és egyéb tartozékokra – pl. ágyneműtartók és ágytámlák – költik a legtöbbet az alváshoz köthető kategóriákban a webáruházukban. Persze olcsóbb kategóriából is vásárolnak a jó alvás reményében. A Pepita.hu összeállítása szerint alváshoz köthetően a legolcsóbb termékkategóriák a párnahuzatok, illóolajok, füldugók, mesekönyvek és gyerek pizsamák, hálóingek.

A Pepita.hu adatai szerint ezek a leggyakrabban keresett termékkategóriák az alváshoz, pihenéshez kapcsolódóan megrendelésszám szerint:

 1. Ifjúsági ágyak
 2. Ágynemű – ifjúsági és felnőtt
 3. Éjjeli fények, projektorok
 4. Kiságyak, bölcsők
 5. Elektromos ágymelegítők
 6. Illóolajok
 7. Mesekönyvek
 8. Ágytakarók
 9. Párnahuzatok
 10. Ágykeretek

A Pepita.hu adatai szerint ezek a legolcsóbb termékkategóriák alváshoz köthetően a kínálatukban:

 1. Párnahuzatok
 2. Illóolajok
 3. Füldugók
 4. Mesekönyvek
 5. Gyerek pizsamák, hálóingek
 6. Éjjeli fények, projektorok
 7. Női pizsamák
 8. Férfi pizsamák
 9. Ágynemű – gyerek és felnőtt
 10. Elektromos ágymelegítők

A felmérés hátteréről:

A Pepita.hu online felmérést végzett saját adatbázisán. A kutatásban 3815 fő vett részt, kétharmaduk nő. Bár a felmérés mintavétele nem reprezentatív a Magyarország lakosságára nézve, de az eredmények alkalmasak a főbb trendek és attitűdök bemutatására.

pepita.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Íme 10 ideális helyszín a vidéki nyaralóhoz!

Szakértői tippek telekvásárláshoz és finanszírozáshoz  Az aktuális ingatlanpiaci környezet lehetőséget nyújt azok számára is, akik …