Nemzetközi áttörés küszöbén a kórházakban is alkalmazható magyar találmány

  • Magyar és angliai kórházakban tartósan búcsút mondhatnak a kórokozóknak

Dél-London egyik legforgalmasabb egyetemi kórházában és több magyar kórházban is valós környezetben bizonyított a Resysten® magyar fejlesztése. A fejlett fotokatalízisen alapuló felületkezelési eljárás akár egy éven át távol tartja a kórokozókat a különböző, gyakran és sokak által érintett tárgyakról. A Resysten® által kezelt felületek folyamatosan csökkentik a mikrobák megtapadását és élhetetlen környezetet teremtenek számukra. Továbbá hatékony, és alacsony költségű megoldásokat kínálhatnak a kórokozók és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben. A felületkezelő anyag hatékonyságát független, akkreditált laboratóriumok által végzett tesztek bizonyítják, melyek az évente több, mint 900.000 beteget ellátó brit kórházban (Epsom és St Helier Egyetemi Kórház) zajlottak, ahol közel hétezren dolgoznak.

A londoni kórházban az olyan kritikus eszközöket, mint az intenzív osztályokon használt lélegeztetőgépek legtöbbször kézzel érintett felületeit és orvosi műszereket, emellett az egyetemi gyakorló kórház eszközeit is kezelték a Resysten® tartós, higiéniai bevonattal. A kórház orvosi és klinikai mérnöki igazgatóhelyettese, Darren Magee szerint a magyar találmány közvetve életeket menthet, mivel csökkentheti a fertőzéseket, így a betegek kevésbé vannak kitéve az állapotukat negatív irányba befolyásoló kórokozóknak. Ez pedig pozitív hatással lehet a betegellátás eredményességére. Ráadásul, nem mellékesen, a kórház költségmegtakarításokat is realizálhat, mivel a komplikációk minimalizálásával csökkenthető a kórházi tartózkodás időtartama. A londoni kórházban a független, akkreditált laborvizsgálatok kimutatták hosszú távú hatásosságát a Resysten® által kezelt felületnek, mely különösen sokáig távol tartja a kórokozókat.

Darren Magee határozottan a kombinált fertőtlenítési megközelítést ajánlja az egészségügyi környezetben, és kijelentette, hogy mivel a magyar megoldás jóval a kezelés után is kiemelkedő eredményeket produkált, ideális lehet a betegségek terjedését megakadályozó átfogó intézkedéscsomag részeként, a felelős antibiotikum-használat és az olyan alapvető infekciókontroll intézkedések mellett, mint a rendszeres higiénia és a kézmosás.

Olyan intézmények, mint a londoni Imperial College Institute for Molecular Science & Engineering és számos szakértői értékeléssel ellátott tanulmány tükrözi Darren következtetéseit. A hagyományos megközelítések nem elegendőek a biofilmek és a felszíni kötődésű sejtek kezelésére. Az intelligens felületek valójában minimalizálják az egészségügyi és biztonsági kockázatokat azáltal, hogy csökkentik a fertőzés kockázatát és a vegyi fertőtlenítőszerek szükségességét, valamint a fertőzések kezelésének és a rutinszerű tisztításnak a költségeit.

Darren Magee elmondása szerint a fotooxidációs folyamat hosszan tartó, folyamatos tulajdonságai és antimikrobiális hatékonysága valós teszteken bizonyított. A Resysten® egyértelműen megfelel és meghaladja az ISO EN akkreditált szabványokat. Jelenleg az ilyen felületek klinikai környezetben történő alkalmazása van fókuszban, de irodákban, iskolákban, tömegközlekedésben, sőt otthon is használható lehet.

Hazánkban is az egészségügyi intézmények számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a napi többszöri fertőtlenítő takarítás sem tudja hatékonyan felvenni a versenyt a kórokozókkal szemben, hiszen a betegforgalom és a látogatás miatt folyamatosan kerülnek be kórokozók a közösségi terekbe és a betegszobákba, sőt akár műtőkbe is. Ezt ismerte fel több hazai kórház is, többek között a Bajai Szent Rókus Kórház és a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház, ahol mindig nyitottak az innovatív megoldásokra.

Az kisvárdai intézmény igazgatója Hegyi Henrik szerint kiemelten fontos, hogy a betegeket, az őket látogató hozzátartozókat és a dolgozókat is minden szempontból biztonságos környezet várja, ezért olyan megoldást kerestek, mellyel hosszú távon, hatékonyan, környezetbarát módon teremthetnek magasabb higiéniai szintet a kórház minden osztályán. Az intézményben összesen 2105 m2 felületet kezeltek, melybe beletartoztak olyan gyakran érintett felületek, mint az ágyak, vizesblokkok, ajtókilincsek és villanykapcsolók, valamint műszertartók, gyógyszeres és műszeres kocsik, vizsgáló ágyak és környékük is.

A hagyományos fertőtlenítési eljárások közvetlenül az alkalmazásuk után nagy hatékonyságot mutatnak, de ez a hatásuk hamar el is „illan”, és a felületeteken újra baktériumok tapadhatnak meg. A Resysten® bevonatrendszerének előnye, hogy molekuláris szinten épül be a felületbe és hagyományos takarítási eljárással (például vegyszeres törléssel) nem lehet eltávolítani, így folyamatosan képes kifejteni a hatását; egy láthatatlan védelmet képez a kezelt tárgyakon.
A Resysten® ügyvezetője és egyik alapító tulajdonosa, Lehoczky Péter elmondta:

„A Resysten® küldetése az, hogy hozzájáruljon az egészségügy biztonságosabbá tételéhez. Büszkék vagyunk arra, hogy magyar innovációval szolgáljuk a világ egészségügyét és bízunk benne, hogy egyre több magyar kórház, hazai egészségügyi intézmény is nyitott lesz a felületkezelési eljárásunkra, amivel jelentősen javulhat a betegellátás minősége, az egészségügyi dolgozók leterheltsége és a csökkenthető a kórházban töltött napok száma is.”

A Resysten Magyarországon fejleszti és gyártja tartós higiéniai bevonatait. Az alkalmazási terület spektruma kifejezetten széles, hiszen a magyar tömegközlekedésben, a budapesti metróban, a BKK, a Volánbusz járatain, vagy éppen a bevásárlóközpontokban, multinacionális cégek gyártó-csarnokaiban, közösségi helyiségeiben is nagy megelégedésre használják a magyar cég speciális higiénés védőbevonatait.

Resysten Hungary Kft. – A tíz éve működő Resysten, családi vállalkozásból vált mára a világ számos országában jelen lévő globális céggé. Az általuk fejlesztett és a piacra sikeresen bevezetett tartós higiéniai bevonat távol tartja a kórokozókat a gyakran és sokak által érintett felületektől egy teljes éven át. A bevonat láthatatlan, színtelen, szagtalan, a fotooxidáció tulajdonságait használva semlegesíti a káros anyagokat: a becsapódó fotonok energiáját használja arra, hogy megvédje a vírusoktól, baktériumoktól és egyéb kórokozóktól a felületeket. A Resysten segítségével bármilyen felületen, akár 99 százalékkal kevesebb lehet a megtelepedett baktériumok, mikrobák száma, a védőbevonat így hatékonyan támogatja a takarítási, fertőtlenítési protokollokat és hozzájárul a vállalatok, intézmények fenntarthatóbb működtetéséhez.

- bdpst24.hu

Check Also

Nyaralás előtt módosítja hátrányosan a Revolut az utasbiztosítását

A Revolut egyelőre nem tett hivatalos bejelentést, azonban sikerült utána járnom a részleteknek. Jelentősen csökkennek …