Legyőzheti-e a szerelem az ármányt?

  • David Doiasvili rendezésében mutatják be az Ármány és szerelmet a Vígszínházban

Friedrich Schiller örökérvényű drámáját, az Ármány és szerelmet újszerű, univerzális üzeneteket hordozó formában mutatják be a Vígszínházban március 9-én.  David Doiasvili egyedülálló rendezői formanyelvére a felfokozott szenvedélyesség és az erőteljes vizualitás jellemző, amelyek révén olyan színpadi világban merülhet el a néző, amelyben az álmok látomásszerűsége keveredik a cselekmény sodró erejű lendületével. Az előadásban látható színészi játék expresszivitása, a színpadi látványvilág és a kifinomult zenei szövet egészen különleges, összművészeti élményt ígér a nézők számára. Az Ármány és szerelemben Medveczky Balázs, Márkus Luca, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Horváth Szabolcs, Rudolf Péter, Hegyi Barbara és Hirtling István látható. 

Ferdinand (Medveczky Balázs) és Luise (Márkus Luca) szerelmesek. De szüleik származása, a rangkülönbségek, a hatalmasok ügyeskedése, valójában minden külső körülmény ellenük dolgozik. Néha kegyetlenül és tevékenyen, máskor csak lassan, bizalmukat és reményeiket apránként emésztve fel. Ferdinand miniszter apja (Hegedűs D. Géza) titkárával (Horváth Szabolcs) együtt mindent elkövet, hogy ez a szerelem véget érjen, mert akkor Ferdinandot hozzá lehetne adni Lady Milfordhoz (Nagy-Kálózy Eszter).  Luise szülei, a muzsikus Miller (Rudolf Péter) és felesége (Hegyi Barbara) megpróbálnak cselekedni, de inkább sodródnak a hatalmasabbak kénye-kedve szerint.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem. A lüktető, költői nyelvezetű szöveg sodrásában magasból mélybe, együttérzésből megvetésbe, reményből kétségbeesésbe, majd vissza – így sodor magával minket a fordulatokkal teli történet. 

„Olyan világban élünk, ahol felbolydult minden, korábban egyértelmű fogalmaink összezavarodtak. Háborúk és kataklizmák vesznek körül minket, mi pedig úgy éljük az életünket, mintha nem tudnánk, nem akarnánk minderről tudomást venni. Szerelmek és intrikák, ármánykodás és szenvedély – de tudjuk-e még, hol a határ a képzeletünk és a valóság között? Gyakran szerelemnek hisszük az ármányt, és ármánynak a szerelmet – de ki tudunk-e törni az ördögi körből?” – emeli ki az előadás rendezője, David Doiasvili.

A szerelem és az ármány végzetes összefonódása, amely végül két szerelmes szív tragédiájához vezet, a múltban gyökerezik, de a máról és a mához is szól. A legnagyobb kérdés, hogy egy társadalom, egy politikai rendszer szövevényes viszonyai közepette a szerelem legyőzheti-e az ármányt, vagy menthetetlenül pusztulásra van ítélve? 

Az Ármány és szerelem kreatív térhasználatával, szuggesztív vizualitásával, érzelmes zenéjével és szenvedélyekkel teli játékmódjával erőteljes színházi élményt ígér.  Az előadás március 9-től látható a Vígszínházban. 

Az előadás megtekintését 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

További információ: https://www.vigszinhaz.hu/Armany_es_szerelem

Friedrich Schiller: Ármány és szerelem

Ferdinand, az első miniszter fia, őrnagy Medveczky Balázs

Luise, Miller muzsikus lánya Márkus Luca

Von Walter, első miniszter egy német herceg udvarában Hegedűs D. Géza

Lady Milford, a herceg szeretője Nagy-Kálózy Eszter

Wurm, a miniszter magántitkára Horváth Szabolcs

Miller, városi muzsikus, zenetanár Rudolf Péter

Millerné, a felesége Hegyi Barbara

A herceg komornyikja Hirtling István

 

továbbá | Bálint Barna, Biczó Anna, Drahota Albert, Dzsupin Ádám,

Fehér Laura, Harangozó Boglárka, Jónás Roland, Mezei Ábel,

Orosz Gergő, Perger Mátyás, Szabó András, Tóth Brigitta,

Vati Luca, Viola Péter, Vitárius Orsolya

Dramaturg: KOZMA ANDRÁS
Dramaturg-konzultáns: KOMÁN ATTILA
Díszlettervező: KETEVAN NADIBAIDZE
Koreográfus: KOVÁTS GERGELY CSANÁD
Jelmeztervező: BÁNKI RÓZA
Világítástervező: CSONTOS BALÁZS

Ügyelő: WIESMEYER ERIK, D. MUCSI ZOLTÁN
Súgó: SZARVAS ÉVA
Rendezőasszisztens: EFSTRATIADU ZOÉ

RENDEZŐ: DAVID DOIASVILI

Fotókhoz tartozó kredit: Vígszínház-  Dömölky Dániel

- bdpst24.hu

Check Also

Az MTV Entertainment Studios és a 101 Studios megasikerű sorozatát jelenleg Montanában forgatják

A világsikerű Yellowstone sorozat november 14-én, csütörtökön, kizárólag a SkyShowtime-on tér vissza a képernyőre A …