OTP Nyugdíjpénztár: Az egészségesen eltöltött nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

A nyugdíjcélú előtakarékosság nem ismeretlen fogalom a hazai lakosság körében, azonban még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya. Bár Magyarországon a nyugdíjasok egészségesen eltöltött éveinek várható száma emelkedett az eltelt több mint 10 évben, az OTP Nyugdíjpénztár hangsúlyozza, hogy ne az egészséges öregkor kárára végzett munkával egészüljön ki a nyugdíj.

Budapest, 2024. február 26. – Az anyagi gondoktól mentes időskor megalapozásához az átlagos vagy kedvezőbb anyagi helyzetben lévők már az aktív éveikben megkezdhetik nyugdíjcélú megtakarításaikat. Mégis, az elmúlt években drasztikusan nőtt azok aránya, akik a nyugdíj melletti munkával vagy idős munkavállalóként próbálnak megoldást találni pénzügyi nehézségeikre – tűnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi népszámlálásának adatsorából.

A 2011 és 2022 közötti foglalkoztatottsági statisztikáit összevetve a gazdaságilag aktív korú, 15-64 év közötti korcsoport adja a hazai munkaerőpiac meghatározó hányadát. Ennek ellenére a 65 éves és afeletti munkavállalók – tehát az öregségi nyugdíjra jogosultak – aránya is emelkedett a vizsgált időszakban. Míg 2011-ben a foglalkoztatottak teljes létszámán belül az arányuk 1,6 százalék volt, 11 évvel később 4,2 százalékra nőtt.

Szűkebb korcsoportokra bontva az idős dolgozók számának emelkedése ennél is drasztikusabb. Bő egy évtized alatt a 65-69 évesek aránya 66, a 70-74 éveseké 71, a 75 éves és annál idősebbeké pedig 75 százalékkal emelkedett a 2011-es népszámlálás adataihoz képest. Az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina szerint: „A lakosság nyugdíjjal kapcsolatos bizonytalansága egy régóta jelen lévő probléma, a jelenlegi gazdasági környezet pedig még inkább kihívások elé állítja a nyugdíjba vonulók anyagi helyzetének tervezhetőségét”. A szakértő hozzátette, hogy „bár sokan úgy gondolnak az időskori munkavégzésre, mint az egyetlen kézenfekvő nyugdíjkiegészítő lehetőségre, nem szabad megfeledkezni az egészségi állapotról sem”.

Forrás: KSH

Annál is inkább, hiszen a KSH elemzése szerint a 65 évesen várható egészséges élettartam a férfiaknál és nőknél átlagosan 5,9 év volt 2011-ben. Egy évtizeddel később már 1-2 százalékponttal pozitívabb értékeket mutatott a statisztika – a férfiaknál 6,7, míg a nőknél 7,6 év volt a várható egészséges élethossz. „Az életszínvonal emelkedésével az emberek egészségi állapota is javulhat, ennek megőrzésében azonban fontos, hogy a nyugdíjas lakosság aktív részese lehessen ezeknek az éveknek, és ne kényszerüljön rá a munkavégzésre” – véli az OTP Nyugdíjpénztár.

- bdpst24.hu

Check Also

Magyarországot képviseli és a győzelemre készül Válint Bence az idei Ferrari Challenge kupasorozatban

Fotókredit: Ferrari Budapest / Petr Michalek A tavalyi félszezon és az akkor bravúrral elért összetettbeli …