NAV: Kismadarak a raktérben

Autóval, összezsúfolt ketrecekben próbált egy bolgár férfi Hollandiába juttatni 100 darab különböző díszmadarat. Néhány állat már az utazás közben elpusztult.

A pénzügyőrök egy bolgár autót kísértek ki rutinellenőrzésre a pákozdi pihenőhelyre.
A járművet vezető férfi azt mondta, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. Az egyenruhások elfogadták a nyilatkozatát, de az autó átvizsgálása mellett döntöttek.
A csomagtartóban egymásra pakolt, zárt műanyag dobozokban különféle színes, élő díszmadarat találtak összezsúfolva. A sofőr az állatokhoz semmilyen okmányt nem tudott bemutatni.

2024.02.20. – Kismadarak a raktérben (youtube.com)

A járőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, a madarak beazonosítása és a további eljárás lefolytatása céljából. A szakember megállapította, hogy a száz darab, vegyes ivarú díszmadár mindegyike jelöletlen, fajtájukat tekintve többféle sivatagi pinty, vöröshomlokú csicsörke, sivatagi pirok, kövi veréb, tengelicek és magvágó félék. A sofőr, amint szembesült a hiányosságokkal, azonnal lemondott a madarak tulajdonjogáról.

A rendkívül rossz állapotban lévő, törékeny állatokat a hatósági állatorvos a Sukorói Vadmadárkórházban helyezte el, ahol jelenleg is küzdenek a karanténba helyezett madarak életben maradásáért. A víz nélküli hosszú utazás, a változó páratartalom és a nem megfelelő szállítási körülmények következtében már a beszállítás után több, mint 20 madár hullott el.

A tengelic madár Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke egyenként 25 000 Ft, a faj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is szerepel.

- bdpst24.hu

Check Also

Környezetbarát, csúcstechnológiás kávépörkölőt nyitott Budaörsön a Röast Coffee

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a 100 százalékban hazai tulajdonú Roastar …