Így vigyázz a cicád súlyára!

  • Csak akkor cuki, ha pufi?

Minden év február 17-én ünnepeljük a macskák világnapját. A nap célja felhívni a figyelmet a felelős macskatartásra: a vakcinázás, az ivartalanítás és az egészséges életmód fontosságára. A cseh Tesla elkötelezett a kisállatok jólétéért, aminek fontos része, hogy bajszos barátainkat hogyan tápláljuk. Tippek következnek, hogyan tartsuk karban kiskedvencünk súlyát!

Kevés szomorúbb látvány van a világon, mint egy túlsúlyos kutyus vagy cicus. A macskák elhízásának hátterében legtöbbször sajnos a gazdik felelőtlensége vagy túlgondoskodása áll. A túlsúlyosság azonban nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. A túlsúlyos és elhízott macskák esetében könnyen kialakulhatnak húgyúti betegségek, krónikus vesebetegségek, cukorbetegség, asztma, májbetegségek, ízületi gyulladás, akár szívelégtelenség.

Egy Amerikában végzett felmérésben a vizsgált macskák 26%-a túlsúlyos volt, ez a szám a felmérés 2022-es megismétlésekor 28%-ra nőtt. Egy hasonló kutatásban részt vevő állatorvosok pedig vizsgált cicusok 61%-át túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősítették. Amikor megkérték a macskás gazdikat, hogy értékeljék kedvenceik testsúlyát, a macskatulajdonosok több mint egynegyede (28%) úgy vélte, hogy macskája testalkata normális, noha az állatorvosok ugyanezeket a háziállatokat túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősítette.

A házi macskák életminősége szinte mindig a gazdiktól függ, így testsúlyuk is a tulajdonosok kezében van. Bár a macskák mozgásigénye nem akkora, mint a kutyáké, van mód arra, hogy a cicusok is fittek maradjanak, egészen idős korukig. Nézzük, milyen ökölszabályok mentén tudjuk fenntartani az ideális testsúlyt, hogy megkíméljük kedvencünket az elhízással járó kellemetlenségektől.

  • Rendszeres vizit a dokinál: Mondanunk sem kell, mennyire fontos, hogy rendszeresen látogassuk az állatorvost macskánkkal, ha szükségesnek érezzük, kérjünk extra vizsgálatokat, és ne szégyelljünk tanácsot kérni az ideális testsúly fenntartásához.
  • Mindig friss víz: Győződjünk meg róla, hogy macskánk számára mindig rendelkezésre áll friss, tiszta ivóvíz, hiszen a megfelelő hidratáltság is fontos a jó egészséghez. Szerencsére ma már okos macskaitatók is rendelkezésünkre állnak, hogy cicusunk számára mindig elérhető legyen a friss víz, még akkor is, ha éppen otthon kellett hagynunk egyedül. Sok macska pedig kifejezetten csak a friss, csobogó vizet hajlandó meginni, így egy okos itató erre is megoldást jelent.
  • Otthoni harmónia: Ügyeljünk arra, hogy macskánkat ne tegyük ki felesleges stressznek, mert ez is nagyban hozzájárulhat az étvágy növekedéséhez és az elhízáshoz. Ha nem muszáj, ne utaztassuk a macskát, ne hozzunk más állatot a háztartásba, és felújítás vagy költözés esetén különösen figyeljünk a nyugalmukra.
  • Rendszeres mozgás: Tudjuk, hogy a macskákat már csak alap természetük miatt is nehéz lehet rávenni a fizikai aktivitásra. Próbáljunk meg naponta kétszer legalább 10 percet játszani a velük, vegyük őket körbe játékokkal, például pálcás figurákkal, játék egerekkel, kisebb labdákkal. Jó ötlet lehet falra szerelhető mászókákat is beszerezni, hogy a cica bátran ugrálhasson. 

  • Csak mértékkel: A legjobb, ha már az elején megfogjuk a dolgot, és minden étkezés előtt pontosan kimérjük a cica testsúlyának megfelelő ajánlott ételmennyiséget. Az adagolásban és a túlevés megelőzésében nagy segítségre lehet egy okos háziállat etető, amellyel nemcsak az etetés időzítését, de a konkrét mennyiségeket is előre beállíthatjuk.  
  • Minőségi étrend: Válasszunk magas minőségű, kiegyensúlyozott táplálékot macskánk számára, amely segíthet megelőzni az elhízást és támogatja az egészséges bélflóra megőrzését. A konzervek jellemzően magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, mint a száraztápok, és alacsonyabb a kalóriatartalmuk, így a száraztáp mellett érdemes minden este és reggel nedves tápot is adni a cicusnak. A különböző állati fehérjék és gabonafélék allergiás reakciót is kiválthatnak, ilyen esetben érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.
  • Nyugodt emésztés: Alakítsunk ki egy sarkot kedvencünknek, ahová nyugodtan félrehúzódhat, ha kicsit egyedül szeretne lenni. Bár a macskák szinte bárhol képesek elszenderedni, szerezzünk be egy kényelmes fekhelyet, ahol végig alhatják azt az akár napi 18 órát. Ez a sok alvás rengetegnek tűnhet, mégis elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.

Az elhízás megelőzése és a fittség fenntartása kulcsfontosságú a macskák egészségének és boldogságának megőrzésében. Tudatos hozzáállással hosszú és aktív életet biztosíthatunk kedvencünknek. 

- bdpst24.hu

Check Also

Megérkezett a málna ízű, alacsony kalóriatartalmú Dreher 24

Már kapható a boltokban az alkoholmentes Dreher 24 legújabb, frissítő málna ízű variánsa. A termék …