2023 szavai: infláció, háború, toxikus

Általában egy adott év vége vagy a következő eleje a különféle értékelésektől, elemzésektől hangos világszerte. Ilyenkor a nyelvészek is előrukkolnak a gyakran használt vagy arra a bizonyos esztendőre leginkább jellemző szavakkal kapcsolatos számvetésekkel. A HarperCollins kiadó 2023-as év kifejezése az „AI” lett arra hivatkozva, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmak száma nőtt leginkább a közbeszédben. A Merriam–Webster-nél a „hiteles” szó végzett az élen, amit szintén a mesterséges intelligenciával, annak megbízhatóságával kapcsolatos diskurzus magyaráz. Az Oxford University Press kiemelt szófordulata a „rizz” szlengkifejezés, amely stílust, vonzerőt jelent. Az Oxford munkatársai egy szólistát tettek közzé, amelyről a közönség választhatta ki a leggyakrabban használt szavakat.

Az Ifjúságkutató Intézet is hasonlóan járt el, kutatásában összesen ezer, reprezentatív mintavétellel kiválasztott 15–29 év közötti fiatalnak szabta feladatul, hogy válassza ki egy listáról 2023 szavát. Döntésük alapján az előző évet az „infláció, a háború és a toxikus” szavak jellemezték a legjobban. Az értékelés nem meglepő, hiszen az infláció és a háború szavak uralták tavaly a közbeszédet a médiában, a politikai kommunikációban és a hétköznapi beszélgetésekben egyaránt. A toxikus szó ugyanakkor a fiatalok mentális egészségi állapotának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint, a különböző válságok mellett, az egyéni médiahasználat okozta elmagányosodás világszerte érezhető és kezelendő probléma, amit most az Ifjúságkutató Intézet szóversenye is alátámaszt.

A kutatás alapját képező adatfelvétel 2024 januárjában készült a magyarországi 15–29 évesekre vonatkozó összesen 1000 fős reprezentatív minta segítségével, online lekérdezéssel.

- bdpst24.hu

Check Also

Régiók Kincsei – hazai finomságok a SPAR polcain 

Hazai kistermelők piacra jutását segíti a SPAR Magyarország a Régiók Kincsei programjával, amelynek keretében már …