Öt év a tőzsdén: négyszeres árbevétel, tízszeres nyereség az AutoWallis Csoportnál

Óriásit növekedett öt évvel ezelőtti tőzsdére lépése óta az AutoWallis Csoport: árbevétele négyszeresére, nyeresége tízszeresére ugrott, köszönhetően a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták. A régiós szinten is egyre meghatározóbb pozíciójú autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató tőzsdei pályafutása alatt 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról és több mint 10 akvizíciót hajtott végre, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 23-ra nőtt.

Ünnepélyes csengetéssel indult ma a tőzsdei kereskedés annak apropóján, hogy az AutoWallis Csoport öt évvel ezelőtt lépett tőzsdére. Ebben a fél évtizedben a vállalat a folyamatosan változó iparági és gazdasági környezet ellenére óriási növekedést mutatott fel, melynek köszönhetően mára a régió egyik meghatározó pozíciójú autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává vált. A tőkepiacon már a bevezetés évében szintet lépett a társaság, részvényei bekerültek a Prémium kategóriába, valamint a BUX indexbe is, majd nem sokkal később végrehajtotta az elmúlt 10 év legnagyobb méretű lakossági részvényjegyzését a Budapesti Értéktőzsdén. Az elmúlt öt évben ezzel együtt megvalósított összesen 38,3 milliárd forintos tőkeemelés, 9,7 milliárd forintos kötvénykibocsátás mutatja, hogy az AutoWallis aktívan használja a tőkepiaci forrásbevonási lehetőséget, mely jelentősen támogatja intenzív növekedési stratégiájának végrehajtását – mondta el Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke. Hozzátette, hogy a bővülés során a fenntarthatósági szempontok a tőkepiacon és a működésben is kiemelt fontosságúak: a Prémium kategóriában jegyzett vállalatok közül elsőként dolgoztak ki Zöld Finanszírozási Keretrendszert, ami zöld kötvények kibocsátásával a fenntarthatóbb működést támogató beruházásokat tett lehetővé.

Az AutoWallis az elmúlt években mutatott kiemelkedő, trendszerű növekedésének eredményeként nemzetközi csoporttá vált: bevételének több mint fele tartósan a külföldi piacokról származik az organikus és akvizíciós bővülésnek köszönhetően. Árbevétele 2019 óta négyszeresére nőtt, megközelítve az 1 milliárd eurót, míg nyeresége, egy részvényre jutó eredménye ennél is gyorsabban emelkedett – emelte ki a legfontosabb eredményeket Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a társaság ma már a régió 16 országában van jelen, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 23-ra bővült. A Csoport többek között belépett a szlovén kiskereskedelmi piacra, portugál partnerével közösen megvásárolta a Renault Hungáriát, a régió 4 országában megszerezte az Opel márka importőri jogait. Emellett olyan népszerű márkák importőrévé vált több országban, mint a SsangYong és a Land Rover, valamint az ázsiai márkák térnyerését felismerve az elsők között lépett partnerségre olyan kínai márkákkal, mint a BYD és az MG. Ennek a dinamikus bővülésnek köszönhetően az AutoWallis által értékesített autók száma 2019-ről közel a nyolcszorosára, 6 ezerről 45 ezer darabra bővült. Az elmúlt években az AutoWallis a szolgáltatási, mobilitási területen is nagyot lépett előre: a fejlesztések közül kiemelkedik, hogy a tulajdonába került a flottakezelői piac 10 legnagyobb szereplője közé tartozó Nelson, valamint portfoliójába került a wigo carsharing, mely árbevétele alapján piacvezető a hazai autómegosztók között.

„Az AutoWallis növekedését évek óta figyelemmel kísérjük a kollégáimmal a Budapesti Értéktőzsdén: a társaság elmúlt öt éves tőzsdei pályafutása kiváló példa arra, hogy egy ambiciózus, a növekedést a középpontjába állító vállalati stratégia, tőkepiaci forrásbevonással és magas szintű transzparenciával kombinálva, milyen eredményekre képes. Nem véletlen, hogy a vállalat eredményeit több alkalommal is díjaztuk a BÉT Legek gála keretében. Ezúton gratulálok az elmúlt évek sikereihez, és további sikeres nyilvános működést kívánok a társaságnak!” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke az évforduló kapcsán megjegyezte, céljuk a részvényesi értékteremtés, egy nagyon erős tőzsdei sztori építése: a társaság ötödik rekordévét zárta 2023-ban, így 2019-es tőzsdére lépése óta sikeresen hajtja végre intenzív növekedési stratégiáját, melyhez nagy részben a tőkepiacról biztosítja a forrásokat. Mindez annak is köszönhető, hogy fő tulajdonosuk, a Wallis Csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt.-ben meglévő befektetésére, és támogatja régiós növekedési terveiket. Müllner Zsolt hozzátette: köszönet illeti azt a csaknem 4.000 lakossági részvényest és a több mint 40 – részben külföldi – intézményi befektetőt, aki eddig bizalmat szavazott a társaságnak, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben újabb, közöttük nemzetközi befektetők érdeklődését is felkeltik. Ormosy Gábor, a társaság vezérigazgatója hozzátette, hogy az elmúlt évek bebizonyították: a társaság stratégiája, diverzifikált szolgáltatási- és márkaportfóliója még kedvezőtlen gazdasági környezetben is jól teljesít, így jó úton járnak, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljanak.

- bdpst24.hu

Check Also

Művészet határok nélkül: a HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én …