Miért fontos a Biztonságos Internet Napja?

„Bár mindannyian utáljuk a jelszavakat, mégis fontosak. Még ma is gyakran látjuk, hogy nagy cégek kompromittálódnak, mert rosszul kezelik a jelszavaikat. Az egyedi jelszavak használata minden webhelyhez (vagy legalábbis minden fontos webhelyhez) még mindig az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a biztonságunk érdekében. Az egyedi jelszavak használata mellett a többfaktoros hitelesítési alkalmazás használata is kulcsfontosságú lépés a kritikus fiókok védelmében” – mondta Christopher Budd, a Sophos X-Ops fenyegetéskutatási igazgatója.

A Sophos X-Ops Active Adversary Report szerint 2023-ban először fordult elő, hogy az adatlopáshoz és zsarolóprogram-támadásokhoz vezető támadások első számú kiváltó oka a kompromittált hitelesítő adatok voltak, az elemzett támadások több mint fele (56%) a név/jelszó aláírás-információhoz kapcsolódott, amely rossz kezekbe került. Ez 26%-os ugrás 2022 és 2023 között.

„Az is fontos, hogy emlékezzünk a „nem” erejére. Az adatok és információk védelmének legjobb módja, ha eleve nem adjuk ki őket. Csak azért, mert egy webhely például a születésnapodat kéri tőled, még nem jelenti azt, hogy szükségük van rá, vagy, hogy joguk van elkérni. Ha egy webhely vagy szolgáltatás nem rendelkezik az adataiddal, akkor nem veszítheti el azokat, vagy nem adhatja ki véletlenül.

Ha csak ezt a két dolgot tesszük meg, máris nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy biztonságosabbá tegyük magunkat az interneten” – tette hozzá Budd.

További tippek a biztonságos online tartózkodáshoz:

– Óvatosság a linkekre való kattintáskor

– Minden alkalmazás, applikáció és eszköz naprakészen tartása

– Jó biztonsági szoftverekbe való befektetés

– Minden kéretlen kommunikációt (e-mail, telefonhívás, sms) gyanúsnak kell tekinteni.

- bdpst24.hu

Check Also

Fotókon: BIZARRRRR! – misztikus utazás a kapun túl

koncertshow két részben Lépj át a misztikum kapuján, hogy eléd táruljon egy bizarr világ, ahol …