Bemutatták a Csongor és Tünde előadását Székesfehérváron!

  • Vörösmarty egyik legfontosabb műve

Február 3-án mutatta be a Vörösmarty Színház a teátrum névadójának egyik legkiemelkedőbb művét, a Csongor és Tündét, a Kozák András Stúdióban. Az előadást Czukor Balázs rendezésében állították színpadra. 

A mindannyiunknak ismerős történet a Székesfehérvári színjátszás egyik alapköve: 1831-ben ebben a városban adták ki az alapművet. Amikor 1962-ben átadták a színház új épületét, a Csongor és Tünde volt a nyitó előadás, valamint a későbbi felújításokat követően is rendszerint Vörösmarty Mihály drámai költeményével nyitotta ki újra kapuit a teátrum. 2024-ben ismét színre kerül a tündérhoni történet, ezúttal a stúdióban. 

A varázslatos színpadi költeményében ébrenlét és álom között keresi útját a főhős, Csongor. Mi adhat értelmet az életnek? Miben rejlik az emberi boldogság? Csongort a vágyakozás indítja el útján, ahol különböző akadályokkal kell megküzdenie, hogy eljusson Tündérhonba, ahol szerelme, Tünde várja. Vörösmarty két világot egyesít:  eget és földet, és e két világból érkezők beteljesült szerelemében jelöli meg az emberi boldogságot, a lét értelmét.

Czukor Balázs, rendező koncepciója szerint az igazi kapcsolódási pont az eredeti szöveg és modern világunk között az elvágyódás a megromlott világ elől, illetve a fantázia birodalmába való menekülés lehet. A két világ közötti párhuzamot az extravagáns dramaturgiai megoldások (Selmeczi Bea), a jelmezek (Szabados Luca), a díszlet (Jeli Luca), a mozgások (Krisztik Csaba), valamint a zene és vizuális hatások (Lelkes Borond) erősítik fel az előadás folyamán. 

A bolyongó és útkereső címszereplőket Sarádi Zsolt, a társulat színművésze, valamint Erdős Lili, egyetemi hallgató alakítják. A szerelmeseket akadályozó Mirígy szerepében Kerkay Rita játszik; Varga Mária a drámai Éj szerepét alakítja; Ballér Biankát Ilmaként, míg Kricsár Kamillt Balgaként láthatjuk a színpadon; Ledért Decsi Edit játssza; az Ördögök szerepében pedig Juhász Illés (Kurrah), Imre Krisztián (Duzzog) és Kelemen István (Berreh) játszik.

Az előadást ebben a hónapban még nyolc alkalommal láthatja a közönség. A produkcióról bővebben a színház weboldalán lehet tájékozódni: https://www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/266-csongor-es-tunde 

A fotókat készítette: Kiss László

- bdpst24.hu

Check Also

itthon a magánegészségügy és az IT-szektor a legerősebb

Vonzó célpont a régió az M&A befektetők körében 2023-ban a globális M&A aktivitás csökkenése mellett Közép- …