Új vezető az Integrom Program élén

  • Idén négy képzést tart tehetséges roma fiatalok számára a nonprofit szervezet

Januárban Boldizsár-Iván Katalin vette át a Boston Consulting Group (BCG) kezdeményezésére 2014-ben elindított, a tehetséges roma fiatalok nagyvállalatoknál való elhelyezkedését segítő Integrom Program vezetését. A szakember 6 éve dolgozik már a szervezetnél.

Megalapítása óta az Integrom Program több, mint 140 roma származású fiatal elhelyezkedését támogatta közvetlenül az Integrom partnervállalatainál. A képzéseknek és mentorálásnak köszönhetően sokan egyéb cégeknél találtak munkát, valamint mintegy 60 fiatalt a program inspirált továbbtanulásra, az egyetemi diploma megszerzésére.

 Az Integrom Program küldetése, hogy a 18-35 év közötti, legalább érettségizett roma fiatalokat segítse hasznos ismeretekkel, mentorálással, kapcsolatépítéssel a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Ahogy Boldizsár-Iván Katalin mondta, “minden eddigi munkahelyem közül itt érzem a munkámat a leghasznosabbnak. Az Integrom Program óriási változásokat tud hozni a támogatottak életébe, de annál sokkal szélesebb körben is, hiszen az elhelyezkedett mentoráltak egyben mintául szolgálnak mások számára, elérhető, pozitív példát mutatva más hátrányoshelyzetű fiatal számára.” 

Az Integrom Program eddig összesen 26 képzést tartott. Ezeken több, mint 300 tehetséges roma fiatal sajátíthatta el azokat a képességeket, amelyek megkönnyítik az érvényesülést a nagyvállalati, multi környezetben. Maga a képzés 4 napos, majd ezt követi egy féléves mentorálási folyamat, amelyből számos esetben barátság lesz a támogatott fiatal és a döntő többségében nagyvállalatoktól érkezett önkéntesek között. 

Boldizsár-Iván Katalin

 Általánosságban elmondható, hogy minden mentorált sikeresen helytáll a munkahelyén, annak ellenére is, hogy a roma fiataloknak az átlagnál nehezebb utat kell megtenniük, sokszor előítéleteket, sztereotípiákat kell megváltoztatniuk. 

Az Integrom Program tavaly kezdett el együttműködni a Budapesti Roma Szakkollégiumokkal, ahol speciális képzéseket, pénzügyi-, jogi workshopokat tartottak a roma egyetemistáknak. Ők nagyrészt elsőgenerációs értelmiségiek lesznek, ezért számukra különösen fontosak az ilyen programok, hiszen az egyetemi környezetből kilépve egy egészen új világban kell majd elfogadtatniuk magukat. A tervek szerint 2024-ben egy új angol nyelvi mentorprogramot is  beindít az Integrom.

Az idén 10 éves Integrom következő képzése február 29-én kezdődik, a programra az Integrom weboldalán jelentkezhetnek a már érettségizett 35 év alatti roma fiatalok.

A nonprofit kft formájában működő, főként az együttműködő vállalatok támogatásaiból gazdálkodó Integrom Program az egyre nehezebb gazdasági körülmények ellenére a 2023-as három után 2024-ben négy képzést tervez, komoly támogatást nyújtva a fiataloknak és akár teljes CSR programot biztosítva a támogató vállalatoknak. 

www.bcg.com

- bdpst24.hu

Check Also

Újabb „telt házas” tárlatmegnyitó Debrecenben

Angyal születik, majd elolvad a hó Gonda Zoltán kiállításán a Kölcsey Központban Nem Gond(a) 80! …