INNOVÁCIÓBAN IS ELŐRE LÉPETT AZ ÁLLATORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) Magyarország egyetlen állatorvos-képző intézménye, és napjainkban már kijelenthető, hogy a hazai tudományos élet mellett a nemzetközi kutatás-fejlesztés jelentős szereplője is.

A globális ARWU egyetemi rangsor (Academic Rankings of World Universities) 2023. októberi jelentésében az ÁTE-t az állatorvostudományi részrangsorban a világ 101-150. legkiválóbb felsőoktatási intézményei közé sorolta. Az Állatorvostudományi Egyetem több másik, igen előkelő helyen rangsorolt intézménnyel is szorosan együttműködik: közös konzorciumban dolgoznak Horizon Europe kutatás-fejlesztési pályázati projektekben.

Az ÁTE küldetése az oktatás és kutatás nemzetközileg elismert színvonalának fenntartása, fejlesztése, a társadalom igényeinek kielégítése az állatgyógyászati szolgáltatás (betegellátás), az élelmiszer-biztonság, a járványvédelem és az állatjólét területén, valamint közvetlenül felhasználható, innovatív eredmények biztosítása a gyakorlat számára. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kezelt Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma elnevezésű pályázati konstrukció keretében Innovációs Iroda jött létre az Állatorvostudományi Egyetemen, amely szervezeti egység ösztönzi az oktatókat, kutatókat, hallgatókat piaci hasznosításra esélyes kutatási eredmények létrehozására, elősegíti az Egyetemen keletkező tudományos eredmények piaci hasznosítását, gondozza az iparjogvédelmi portfoliót, valamint támogatja az Egyetem és az üzleti szféra szereplői közötti kutatási, fejlesztési, technológiai és innovációs (KFI) együttműködéseket.

Az ÁTE-n az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt 48 hónapja alatt többek között

  1. közel 110 millió forintból zajlott 11 kutatói és 3 hallgatói innovatív ötlet fejlesztése. 
  2. a különböző innovációs, startup, üzletfejlesztési és szellemitulajdonvédelmi programokba és versenyekbe bevont hallgatók száma 366 fő (a teljes hallgatói létszám 2 000 fő alatti), akik közül 17 hallgató összesen több mint 4,5 millió forint díjazásban részesült innovatív hozzáállásának és szorgalmának köszönhetően. 
  3. a kutatás-fejlesztés eredményeképpen 9 hazai és 4 nemzetközi iparjogvédelmi oltalmi kérelem indult.

Bár a pályázati felhívás a projekt befejezését követően fenntartási kötelezettséget nem határoz meg, ennek ellenére az Állatorvostudományi Egyetem elkötelezett, hogy a projekt legfőbb eredményeit tovább működtesse, fejlessze, finomhangolja, a bevezetett megoldásokat alkalmazza, a szerzett tapasztalatokat hasznosítsa.

- bdpst24.hu

Check Also

Szenvedélyes szurkolókra koccint a Heineken®

A holland sörmárka a szurkolói előítéletek megdöntésére fókuszál legújabb kampányával A Heineken® elindította “Cheers To …