Franciaországba utazik a Vörösruhás nő

Hamarosan kikerül a Ráth-villa állandó kiállításából Rippl-Rónai József remekműve, a Vörösruhás nő című falikárpit, mivel nyárra egy franciaországi tárlatra kérték kölcsön. Az utazásra való felkészítés részeként pihentető hónapok várnak az alkotásra, mely idő alatt sötétben és fektetve tárolják majd az Iparművészeti Múzeum műtárgyvédelmi szakemberei. Emiatt a tárgy eredetije a közönség számára idén már csak február 4-ig lesz látogatható a Ráth-villa A mi szecessziónk című kiállításán.
A textil- és viseletgyűjtemény munkatársai rendszeresen pihenőidőt adnak a nagy értékű faliszőnyegnek, ez alkalommal azért is vár rá – többek között – állapotfelmérés, fertőtlenítés és egyéb restaurálási munka, mert nyáron Franciaországba utazik a Musée de Pont-Aven tárlatára, amelynek címe: Women at Work. A Rippl-Rónai József tervezte és Lazarine Baudrion által kivitelezett kárpit novemberben tér vissza Budapestre. A műtárgy amúgy nem először kel útra, járt már például a római Musei Capitoliniben, a szentpétervári Ermitázsban, itthon pedig az Iparművészeti Múzeum kiállítóterein kívül a Nemzeti Galériában és az Ernst Múzeumban.
Egy kapcsolódó program: február 3-án, szombaton, délelőtt 10 és 13 óra között a Ráth-villában olyan workshopra várják az érdeklődőket, amelyen színházi táskát varrnak a Vörösruhás nő című falikárpiton megjelenő Zichy Eleonóra grófnőnek – felhasználva a műtárgyat díszítő rózsák és tulipánok mintáját. Az alapanyagokat – a táskához tartozó fémcsatot is – a múzeum adja, és természetesen mindenki hazaviheti az elkészült munkáját. A workshopon való részvételhez nem szükséges előzetes szakmai ismeret. A múzeum Aranybérletes vendégei pedig egy különleges, zártkörű eseményen búcsúzhatnak majd el az alkotástól.

Jegyvásárlás és regisztráció Aranybérletre: www.linktr.ee/iparmuveszeti

- bdpst24.hu

Check Also

Csütörtökön kezdődik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál

Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós a Margitszigeten Május …