iBanFirst: magyarországi fióktelepe 2023-ban 198%-os növekedést ért el

Az iBanFirst beszámolója szerint a cég magyarországi fióktelepe 2023-ban 198%-os növekedést ért el a devizakockázatok fedezésével kapcsolatos szolgáltatások terén ami arra utal, hogy a nemzetközi kereskedelemben részt vevő magyar vállalatok körében jelentős igény  merül fel ezen szolgáltatások iránt

  • Az iBanFirst 2023-as jelentése alapján a magyar vállalatok devizakockázati fedezeti ügyletei egy figyelemre méltó, 198%-os növekedést produkáltak – még így, a globális gazdasági bizonytalanságok közepette is. Az idei évben központi szerepük lesz a kockázatkezelési megoldásoknak.
  • Mivel a magyar vállalatoknak állandó kihívásokkal kell szembenézni, a pénzügyi döntéshozatalkor 2024-ben is a befolyásoló tényező lesz a geopolitikai stabilitás, az infláció kezelése, a gazdasági ellenálló képesség és a stratégiai együttműködésre való készség.
  • 2023-ban a kockázatkezelési megoldásokból származó bevétel az iBanFirst helyi piaci bevételének 25%-át tették

Az iBanFirst 10 európai országban való jelenlétével a deviza- és határokon átnyúló fizetésekkel foglalkozó vállalkozások vezető nemzetközi szolgáltatója. 2023-ban, a globális gazdasági bizonytalanság és a devizapiacok stabilitásával kapcsolatos aggodalmak közepette az iBanFirst a magyar vállalatok számára kötött fedezeti ügyletek tekintetében 198%-os növekedéséről számolt be.

Mivel a kihívásokkal teli gazdasági környezet fennmarad, a nemzetközi pénzügyi szolgáltató arra számít, hogy a kockázatkezelési megoldások iránti kereslet idén még jobban meg fog ugrani. Várhatóan továbbra is a geopolitikai stabilitás, az infláció kezelése, a gazdasági ellenálló képesség és a stratégiai együttműködésre való hajlandóság maradnak a pénzügyi döntéshozatalt befolyásoló főbb tényezők.

A geopolitikai válság hatásaival szembesülve a nemzetközi kereskedelemben részt vevő magyar vállalatok, amelyek olyan iparágakban tevékenykednek, mint a szállítmányozás, a logisztika és a feldolgzóipar, stratégiailag a fedezeti eszközök, különösen a határidős ügyletek felé fordultak. A határidős ügyletek kulcsszerepet játszottak abban, hogy a vállalatok mérsékelni tudják a devizaárfolyam-ingadozás hatásait a tervezett bevételekre és kiadásokra, mivel az ügyletek által rögzíthették a közelgő nemzetközi utalások árfolyamát.

„A határidős ügyletek iránti kereslet megugrása azt bizonyítja, hogy a devizakockázatok fedezése kritikus szerepet játszik a magyar vállalatok haszonkulcsának megóvásában. Az árfolyam-ingadozásokkal kapcsolatos aggodalmakban fontos szerepet játszanak a geopolitikai események – különösen az ukrán és közel-keleti válság, valamint a 2023 elején megjelent inflációs aggályok. Ezek a vállalkozások figyelemre méltó ellenálló képességről tettek tanúbizonyságot, és nemcsak megőrizték a haszonkulcsukat, hanem aktívan növelték a hazai- és nemzetközi jelenlétüket is.”, nyilatkozta Henrik Gergely, az iBanFirst Magyarország értékesítési igazgatója.

2023-ban a kockázatkezelési megoldások az iBanFirst bevételének 25%-át tették ki a helyi piacon, szemben a régióban jellemző 50%-os átlaggal. Regionális szinten ez volt a legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás. A kockázatkezelési szolgáltatásokat igénybe vevő magyar vállalatok fő külkereskedelmi partnerei – a Kínával folytatott kereskedelem jelentős növekedése mellett – továbbra is az EU-s országok, Kína, Törökország és az USA.

“A kockázatkezelési megoldásaink iránti megnövekedett kereslet Magyarországon, Romániában és Bulgáriában alátámasztotta, hogy a régió vállalkozásainak égető szüksége van átlátható és hatékony devizakockázat-kezelési megoldásokra. Az iBanFirst a most következő évben is elkötelezett marad amellett, hogy még több magyar vállalat számára tegye lehetővé az árfolyam-ingadozások kezelését, megkönnyítse a külföldi partnerekkel való nemzetközi utalásokat, és ajtót nyisson a globális lehetőségek szélesebb tárháza előtt.” – mondja Johan Gabriels, az iBanFirst Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója.

Az iBanFirst várakozásait tekintve az alábbi tényezők fogják leginkább befolyásolni 2024-ben a magyar vállalatok pénzügyi stratégiáikról hozott döntéseiket:

  • Geopolitikai stabilitás: A magyar vállalatok számára kulcsfontosságú lesz a geopolitikai fejlemények figyelemmel kísérése. Az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló válság, valamint a globális politikai környezetben bekövetkező esetleges változások hatással lehetnek a devizapiacokra és a kereskedelem dinamikájára.
  • Az infláció kezelése: Az egyik legfontosabb feladatnak számít majd az inflációval kapcsolatban felmerülő aggályok kezelése. Érdemes megvizsgálni és adott esetben módosítani a vállalat pénzügyi stratégiáját, hogy aztán könnyebb legyen eligazodni az esetleges áru- és szolgáltatásbeli költségingadozások között, amelyek hatással lehetnek a tervezett bevételekre és kiadásokra. 
  • Gazdasági ellenálló képesség: A múltbeli kihívásokkal szemben tanúsított ellenálló képességükre építve a vállalatoknak proaktívan kell felkészülniük a gazdasági bizonytalanságokra. A bevételi források diverzifikálása, a pénzügyi rugalmasság fenntartása és az agilis üzleti modellek adaptálása hozzájárulhat a tartós ellenálló képességhez.
  • Stratégiai összefogás: A pénzügyi szolgáltatókkal való együttműködés lehetővé teheti a vállalatok számára, hogy hatékonyan tudjanak eligazodni ebben az összetett pénzügyi környezetben. A kockázatok csökkentése mellett a szakértelem és a személyre szabott megoldások kihasználása is fontos szerepet játszik a pénzügyi célok elérésében.

Miközben a magyar vállalatok a 2024-es pénzügyi környezetüket térképezik fel, a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség és a stratégiai összefogások mértéke jelenti majd a bizonytalanságok leküzdésének alapját. Ahhoz, hogy a vállalkozások biztonságosan tudjanak haladni a fejlődő gazdasági környezetben, illetve növeljék a jövőbeni ellenálló képességüket, kulcsfontosságú a kockázatkezelési lehetőségek erőteljes kihasználása.

- bdpst24.hu

Check Also

A GreenGo a külső kerületekben és az agglomerációban erősít

Az autómegosztók sikerének és népszerűségének egyik kulcsa, hogy a felhasználók számára elérhető-e a szolgáltatás mindennapi …