Kétéltű lánctalpasból javítják a hálózatot az E.ON szerelői

  • A gemenci erdő közepén, a Duna jelenleg víz alatt lévő jeges, mocsaras árterében egy leszakadt áramvezeték javításakor tett jó szolgálatot a speciális jármű.

Az elmúlt napokban a gemenci erdőben kellett javításokat végezniük az E.ON szakembereinek, mert a felázott talajban egy kidőlt fa leszakított egy áramvezetéket. A hiba miatt veszélybe került a közeli sziget áramellátása, a vállalat ideiglenesen aggregátorral biztosította az itt élőknek az áramot.

A szerelőknek elsőkét meg kellett találniuk a hiba helyét a jeges vízben álló területen, ami pillanatnyilag minden hagyományos járművel megközelíthetetlen. Ehhez kifejezetten erre a célra alkalmas, sűrű erdőben, meredek vagy mocsaras területen egyaránt könnyen mozgó, kétéltű mocsárjárót használtak. A 600 kg össztömegű jármű akár 450 kilogrammnyi teher szállítására képes és vontatni is lehet vele. Erre szükség is volt, mert nem csak a terület bejárásához, a hiba helyének megtalálásához volt szükség a lánctalpas kétéltűre, de a javításhoz szükséges eszközök helyszínre szállításához is ezt a járművet használták a szakemberek.

Ebben a rövid videóban bepillanthatunk a Duna jeges árterébe, ahol az E.ON szerelője mocsárjáróval keresi meg az áramszünetet okozó hibát.

Az áramszünetet az okozta, hogy a felázott talajban kidőlt fa mindhárom fázisban leszakította a vezetékeket. A mocsárjáró segítségével az ártérbe szállított eszközökkel a szerelők a hibát kijavították, így a továbbiakban nincs szükség arra, hogy aggregátorral biztosítsák az áramot.

Az E.ON szerelői csaknem 10 éve használják a speciális lánctalpas járműveket azokban az esetekben, amikor az extrém terepviszonyok miatt minden hagyományos megoldás működésképtelen. Nyáron az extrém erős szél, a heves viharok, a téli időszakban az ónos eső és az intenzív havazás okozhat áramkimaradásokat a háztartásokban. A hibák az esetek döntő többségében kidőlt fák okozta vezetékszakadások, amelyeket erdős, gyakran nehezen megközelíthető terepviszonyok között kell megtalálniuk.

Ilyen helyzetekben az áramszünetet elsőként az üzemirányítási központokban észlelik. Innen az E.ON szakemberei úgynevezett átkapcsolásokat végeznek, hogy a sértetlen hálózatszakaszokon keresztül, ahol csak lehet, a távolból biztosítsák az áramellátást. Ezt követően indulnak a szerelők, hogy a hiba pontos helyét megtalálják és javítsák.

A szerelők ilyenkor minden rendelkezésre álló technikai eszközt és járművet bevetnek. A kétéltű mocsárjáró mellett nagy teljesítményű terepjárókat, emelődarus traktorokat, vagy akár drónokat is. Utóbbiakat képzett drónpilóták emelik a magasba annak érdekében, hogy a nehezen megközelíthető helyeken a terepet felülről átlátva, mielőbb megtalálják a hiba okát, és azonnal oda irányítsák a javítást végző szakembereket.

videocredit: E.ON

- bdpst24.hu

Check Also

itthon a magánegészségügy és az IT-szektor a legerősebb

Vonzó célpont a régió az M&A befektetők körében 2023-ban a globális M&A aktivitás csökkenése mellett Közép- …