GreenGo: 13 jó ügy kering a városban

Véget ért a GreenGo elektromos autómegosztó egy éven át zajló figyelemfelhívó kampánya. Ez idő alatt 13, a GreenGo szellemiségéhez és értékvállalásához közel álló fontos ügyet sikerült láthatóvá tenni – vizuálisan és kommunikációs szinten is. 

A GreenGo a fenntarthatóság mindhárom pillérét, a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is igyekszik szem előtt tartani mindennapi működése során. Ennek szellemében állt össze az a 13 jó ügy is, amik egy-egy üzenetközvetítő autó és persze a felhasználók segítségével járnak körbe nap mint nap. Mert bár a kampány lezárult, a láthatóság nem szűnik meg: a felmatricázott autók továbbra is járják Budapest utcáit, és fáradhatatlanul viszik körbe ezeket a mindnyájunk számára fontos ügyeket.

Az eredetileg 12-re, azaz havi egyre tervezett jó ügyek száma végül 13-ra duzzadt, mivel a greengósok jelölései, majd szavazatai két olyan fontos szervezetet és témát hoztak be, hogy látva a fej-fej melletti küzdelmet, a vezetőség úgy döntött, az Adománytaxi és a Kisközösségi Program küldetésének is szívesen hírét viszi. Az egyes hónapok témája egyébként a kampány ideje alatt mindvégig vagy egy adott szervezet működésén és küldetésén alapult, vagy valamilyen aktuális világnap, esemény vagy időszak kapcsán egy olyan ügy fókuszba helyezésével, ami közös, élhető jövőnk szempontjából kiemelten fontos. 

A környezeti vonatkozású ügyek között megjelent a műanyagmentesség, a klímaváltozás elleni küzdelem egyik sarokpontja, a másfélfokos életmód propagálása, a folyóink, vizeink tisztasága, az energiatakarékosság, a méhek és madarak jelenléte, az ökoközösségek létrejöttének támogatása vagy épp a műanyagmentesség. Különböző határterületi témák is felkerültek az autókra, mint az eszközeink és tárgyaink javításának fontossága a folyamatos újrafogyasztás helyett, az ételpazarlás visszaszorításának célja, a közlekedési tolerancia és a közlekedési diverzitás elősegítése. A tisztán társadalmi vonatkozású témák között pedig megjelent az embereket aktívan is összekötő adományozási forma vagy éppen az autizmussal élők méltó életkörülményeiért való küzdelem.

Úgy gondoljuk, egy vállalkozás csak akkor lehet sikeres, ha olyan értékek szerint működik, amik hosszú távon is vállalhatóak. A greengósok nemcsak az autózás miatt választanak minket, hanem azért is, mert tudják, ha közénk tartoznak, egy büszkén vállalható értékközösséghez tartoznak. Éppen ezért fantasztikus érzés volt hónapról hónapra átadni nekik egy újonnan felmatricázott autót, és egyben egy ügyet, azzal a biztos tudattal, hogy nemcsak az utakon viszik majd körbe ezeket, hanem saját életükben is nyomot hagynak majd ezek a fontos témák.” – mondja Boruzs Ákos, a GreenGo marketingvezetője. 

A GreenGo Jó ügyek kampánya az alábbi témákat és szervezeteket karolta fel és helyezte el üzenetként autóin, valamint tette egy-egy hónapra kommunikációjának fókuszába:

 • Autistic art / 2022. november – december

Az alapítvány az autizmussal élők művészi kibontakozásáért és méltó életkörülményeiért tesz.

https://autisticart.hu/

 • Másfélfokos életmód / 2023. január

Hogy a klímaváltozás ne legyen egyenlő a klímakatasztrófával, elengedhetetlen a másfélfokos életmód megismerése és elsajátítása. Ennek egyik lába a közlekedés, ami egyéni szinten a legnagyobb karbonlábnyomot hagyja.

https://masfelfokoseletmod.hu/

 • Az év madara / 2023. február
  A 2023-ban az év madarának választott barkóscinege-állományra a forgalomból adódó zaj- és fényszennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt. A Magyar Madártani Egyesület segített jobban megismerni ezt a madárfajt.
  https://mme.hu/
 • Folyók tisztasága / 2023. március
  A Startup Plastic Surgery versenyen figyelt fel a GreenGo zsűrije a River Saver csapatára, akik elkötelezett és fáradhatatlan munkájukkal igyekeznek megtisztítani folyóvizeinket az azokat elárasztó műanyag hulladékoktól. Munkásságuk arra is felhívja figyelmet, hogy milyen fontos vizeink védelme és megtisztítása.

https://petkupa.hu/hu_HU/

 • Föld napja / 2023. április
  Április 22.  – a Föld napja. A 13 autó közül ez lett az egyetlen kék, hogy vizuálisan is hangsúlyozzuk, minden ügyünk fontos, de a legfontosabb maga a Föld.
 • Méhek fontossága / 2023. május
  A méhek beporzótevékenysége élelmiszertermelésünk egyik kulcsa, életterük csökkenése pedig komoly veszélyt jelent. A méhbarát környezet egy városban is létrehozható és fenntartható.
 • Ételpazarlás – Munch / 2023. június
  Az elkészített ételek közel 1/3-a a kukában végzi, ami nemcsak erkölcsileg, anyagilag, de klímavédelmi szempontból is visszaszorítandó.
 • Műanyagmentesség / 2023. július
  Július a műanyagmentesség hónapja, és kiemelten fontos ügy, hiszen a műanyag mára mindent ellepett, és lassan mindnyájunkat maga alá temet.
 • Energiatakarékosság / 2023. augusztus

Mert az energiapazarlással való leszámolás nemcsak a pénztárcánk szempontjából, hanem klímavédelmi szempontból is kiemelten fontos. 

 • Ma autós, holnap bringás – közlekedési tolerancia / 2023. szeptember
  A Magyar Kerékpárosklubbal közös ügy a kerékpárosok és az autósok közötti toleranciára hívta fel a figyelmet, és arra, hogy közlekedési választásaink nem kizárólagosak, hanem átjárhatók.

https://kerekparosklub.hu/

 • Ne vegyél újat, javíttass! / 2023. október
  Európában évente 35 millió tonnányi olyan elektronikai hulladék keletkezik, amelyet meg lehetett volna menteni. Használati tárgyaink minél további megőrzése és karbantartása közös ügyünk és feladatunk. 
 • Adománytaxi / 2023. november – december
  Az Adománytaxi igényeket köt össze, hidakat épít az emberek között, egy szolidárisabb és fenntarthatóbb társadalom érdekében cselekszik. Az adományozáson túl komoly hangsúlyt kap a felelősségvállalás és a közösségépítés is.
  https://adomanytaxi.hu/ 
 • Kisközösségi Program / 2023. november – december
  A Kisközösségi Program célja, hogy minél több olyan helyi ökoközösség működjön itthon, amelyek hozzájárulnak: egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításához, az egy helyen lakó emberek közösséggé kovácsolásához, a helyi gazdaság erősödéséhez.
  https://www.kiskozossegek.hu/

- bdpst24.hu

Check Also

Fotókon: BIZARRRRR! – misztikus utazás a kapun túl

koncertshow két részben Lépj át a misztikum kapuján, hogy eléd táruljon egy bizarr világ, ahol …