Drámapályázat és három előadás – A magyar kultúra napja a Csokonaiban

Különleges bejelentéssel ünnepli Debrecen városa és a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen a magyar kultúra napját 2024-ben. Este pedig három előadással tiszteleg Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője előtt 2024. január 22-én.

Különleges bejelentéssel készül Debrecen polgármestere és a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen igazgatója 2024. január 22-én. A város és színháza szeretné méltó módon megünnepelni a magyar kultúra napját. 

Aznap este három előadással tiszteleg a debreceni teátrum Kölcsey Ferenc, a reformkor költője előtt. 18 órától a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében látható A teljesség felé című táncelőadás. A PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes a húsz éves jubileumát ünnepli ezzel a darabbal, Weöres Sándor azonos című művéből inspirálódva vet fel egy örök aktuális kérdést: a világba vetett porszem egzisztenciális nyugtalanságát tárja elénk. A Nemes Zsófia által rendezett előadás koreográfiája és izgalmas formanyelve azt a pillanatot közvetíti felénk, amikor megérkezünk önmagunkhoz.  

19 órától a Csokonai Teátrum ad helyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadásának. A lendületes és sokszínű folklórműsorban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be. A Kárpát-medence táncait felvonultató előadásban látható lesz a jól ismert csárdás, valamint a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes is. A koreográfusok: Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Művésze. Az előadás rendezője Zsuráfszky Zoltán, a produkcióban közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara.

19:30 órától a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében a Nincstelenek című friss előadásunkat játsszuk. A regény szerzője Borbély Szilárd 2023-ban lett volna hatvanéves. A 2024-es év pedig halálának tizedik évfordulója. Debrecen egyik legjelentősebb írója előtt tiszteleg a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen Botos Bálint rendező színpadi adaptációjával. Az eredeti mű atmoszférájához hűen a szabadság kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi; Borbély Szilárd egy alföldi kis falu földhözragadt valóságát írta meg egy nehéz sorsú család történetén keresztül, feltárva egy sokrétegű, összetett világot. A darabban színpadra lép Mészáros Ibolya / Szép Evelin, Komlódy Márk e.h., Hajdu Imelda, Pál Hunor m.v., Szász Gabriella e.h., Tokai Andrea m.v., Dánielfy Zsolt, Garay Nagy Tamás, Papp István.

- bdpst24.hu

Check Also

Az Egyszülős Központ kiemelt figyelmet fordít a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokra

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ, hiszen ezeknek a szülőknek …