A világ legdrágább yachtjai (melyiket választanád?)

A yachtok a többi hajóval ellentétben csak egy célt szolgálnak: a szabadidő eltöltését. Ezek a vízen úszó óriáspaloták sokszor még a házaknál is modernebb technológiával és kiegészítőkkel vannak felszerelve: lehet bennük mozi, kórház, de egy “vízi garázs” is, amelyben tengeralattjátok, jet-skik, vízisport eszközök találhatók. 

A luxus – és amibe kerül – egy átlagember számára szinte felfoghatatlan: ha meg kellene tippelni a hajók árát forintban mérve, a legtöbbet nullákat tévednének.

Összeszedtük a világ legdrágább és legkülönlegesebb yachtjait. Előre szólunk: ha valamelyik megtetszik, és vásárolnál egy yachtot, akkor légy körültekintő: 2021 januárjától megváltozott a hajó adásvételi szerződés folyamata.

 

Dilbar 

A Dilbar 22.5 csomó (42 km/h) sebességre képes, hossza 156 méter, 2015 novembere óta szeli az óceán habjait, ma pedig a 6. Leghosszabb hajónak minősül. A fedélzeten több mint 80 ember lesi az utasok kívánságát. 

A yacht ára potom 256 millió dollár – azaz 75 milliárd forint. Ezt a nagy teljesítményű diesel-elektromos motor, a két helikopterleszálló, a benti medencék és a 3800 négyzetméternyi tér indokolja, és a német minőség: a hajót ugyanis a német Lürssen Yachts hajógyár építette.

Alisher Usmanov nem a Dilbar jacht tulajdonosa vagy irányítója. A jacht az Usmanov úr által sok évvel ezelőtt alapított visszavonhatatlan vagyonkezelő független vagyonkezelője birtoktervezési és családtagjai jólétének biztosítása érdekében. Usmanov úr hosszú ideje nem haszonélvezője a szóban forgó trösztnek. Még akkor sem, amikor a tröszt haszonélvezője volt, semmilyen joga nem volt a trösztben lévő vagyonhoz.

Azzam 

Szintén a német Lürssen Yachts kivitelezésében készült az Azzam: egy 180 méteres, 600 millió dollárt érő yacht, az Egyesült Arab Emírségek elnökének és Abu Dhabi urának, sejk kalifa bin Zayed Al Nahyan-nak. 

Ára 600 millió dollár, azaz mintegy 180 milliárd forint. Nagy mérete ellenére a hajó kifejezetten gyors, akár 32 csomóra (59 km/h) is képes. A világ leghosszabb privát hajójaként tartják számon. A hajó árában persze benne van egy mini tengeralattjáró is.

Eclipse 

A 164 méter hosszú Eclipse 2011-től kezdve sokáig vezette a leghosszabb és a legdrágább yachtjainak listáját. Az orosz multimilliárdos Roman Abramovich különleges igényeire szabva az Eclipse az egyik legbiztonságosabb mega yacht a világon. Golyóálló üvegekkel felszerelt, tengeralattjáró és mentőcsónakok is megtalálhatók rajta. Sőt! Egy speciális technológia képes arra, hogy a paparazzi-fotósokat szkennelje, és fényképezőgépüket elvakítsa, biztosítva így az orosz üzletember pihenését.

Az Eclipse ára 500 millió dollár volt – tehát közel 150 milliárd forint. 

Motor Yacht A 

A Motor Yacht A formabontó dizájnjával vonzza magára az érdeklődő tekinteteket. Nem tűnik annyira hatalmasnak, mivel nem robosztus, hanem keskeny, hosszúkás: hossza eléri a 119 métert. Azt mondják, hogy ez a hajó teste azért lett így kialakítva, hogy akár a sarki jégtakarót is áttörje, így bárhol lehet vele közlekedni.

Szintén egy orosz vállalkozó, Andrey Melnichenko birtokolja ezt a yachtot: értéke 300 millió dollár. A közel negyven fős személyzet 10-14 utast tud kényelmesen kiszolgálni. 

Venus 

A Venus nevű superyacht 78.2 méter hosszú, tulajdonosa pedig Laurene Powell Jobs, a megboldogult Steve Jobs felesége. A hajó tervezésében maga Steve Jobs is részt vett, de sajnos már nem utazhatott rajza. A yacht irányítópultjai stílszerűen Apple monitorokon működnek.

A Venus egy gyönyörű, minimalista stílusban megépített hajó, aminek nincs párja az óceánon.

History Supreme 

Először egy névtelen malajziai milliárdosról beszéltek, majd később kiderült: valóban Malajzia leggazdagabb embere, Rober Kuok a History Supreme tulajdonosa, ami a világ legdrágább hajója. Értéke több mint 4.5 milliárd dollár.

Azaz 1.329.178.500.000 forint. 

A History Supreme nem azért ilyen drága, mert annyira hatalmas lenne, hossza mindössze 32 méter. A yachtot a prémium anyaghasználat teszi egyedivé, megépítéséhez 10.000 kilogram aranyat és platinát használtak fel (a hálószobában pedig meteorit-kőzetdarab is található).

Máltai Sólyom 

A mi kedvencünk a listán a Máltai Sólyom. Három óriási árbocára szerelt vitorlák miatt akár üzemenyag nélkül is képes szelni a habokat. Értéke mindössze 100 millió dollár (22 milliárd forint). 

Tulajdonosa az angol-görög származású Elena Ambrosiadou, női birtokosához pedig nagyon illik a hajó kecsessége, egzotikussága.

A hajó hátránya, hogy pont a vitorlái miatt nem fér el egyik híd alatt sem. Kétségtelen azonban, hogy egy gyönyörű hajó, ami megidézi a múltat, de mégis képviseli a jelent.

Ha te is kedvet kaptál a vitorlázáshoz, a vitorlás jogosítvány megszerzéséhez részt kell venned egy vitorlás oktatáson, majd sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenned.

Képek forrása: Wikipédia

Forrás: Freepik (ingyenes)

- bdpst24.hu

Check Also

A GreenGo a külső kerületekben és az agglomerációban erősít

Az autómegosztók sikerének és népszerűségének egyik kulcsa, hogy a felhasználók számára elérhető-e a szolgáltatás mindennapi …